Twitter şeffaflık raporunu yayınladı
Rapora göre, mahkemeler ve devlet kurumları tarafından Twitter’den yasal yollarla talep edilen kullanıcı bilgilerinin sayısı geçen yılın son yarısına göre %52 oranında arttı.
En çok talepte bulunan ülkeler sırasıyla ABD, Japonya, Türkiye ve İngiltere. Taleplerin %12’si ise devlet kurumları dışında, özel şirketler ve kişiler tarafından açılan davalardan kaynaklanıyor.
Toplam 4 bin 363 hesap bilgisi talebinin yüzde 58'ine denk gelen 2 bin 436'sı ABD tarafından yapıldı. ABD'yi, 425 taleple Japonya takip ederken, Türkiye de 412 taleple üçüncü ülke oldu. Türkiye'nin bir önceki dönem 356 hesap bilgisini talep ettiği ve bu dönem oranda yüzde 16 artış olduğu kaydedildi.
2015’in ilk yarısında gelen talepleri toplam sayısı 4363 adet iken Twitter bu taleplerin sadece %58’ine cevap vermiş bulunuyor. 2015’in ilk yarısındaki “hesap silme” talepleri ise geçen yılın son yarısına göre % 26 oranında artmış.
BBC Türkçe'ye göre en çok içerik kaldırma talebi toplam 718 ile Türkiye'den yapıldı. Türkiye'yi, 68 taleple Rusya izledi.
Twitter'a yapılan mahkeme kararıyla 442 içerik kaldırma talebinin 408'inin kaynağı ise Türkiye. Bu sayı, geçen yılın tamamında Türkiye'den gelen 393 içerik kaldırma talebinin de üzerinde.
Yılın ilk altı ayında Türkiye'den devlet kurumları ve polis tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin sayısı 310.
Türkiye'nin talepleri doğrultusunda Twitter 1978 hesap belirledi, 125 hesap donduruldu, 1668 mesaj da silindi.
Söz konusu taleplerin büyük bir kısmının 'İftira ve kişisel hak ihlallerinden' kaynaklandığı belirtildi.
Şirket, Türkiye'den yapılan taleplerin ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna inandığı gerekçesiyle mahkeme kararlarının yüzde 60'ına yasal itirazda bulunduğunu ve itirazlarının yüzde 5'inin haklı görüldüğünü söyledi.
Twitter, hizmet kullanım şartlarını ihlal eden içerik kaldırma taleplerinin verilere yansıtılmadığını ifade etti.
Twitter, devlet kurumlarından gelen talepleri, hak ihlali veya özgür ifade sınırları kapsamında değerlendirip red edebiliyor ancak mahkeme kararlarına cevap vermemesi halinde, Twitter’ın o ülkedeki faaliyetleri mahkeme tarafından engelleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları