Türkiye için neden iyi bir yazılımcı eğitimi gerekli?
Büyük hızla değişen dünyaya kıyasla çocuklarımıza verdiğimiz eğitim ne ölçüde değişti? Sürekli ve hızlı bir şekilde gelişen dünyaya onları ne kadar hazırlayabiliyoruz? Türkiye için neden iyi bir yazılımcı eğitimi gerekli?
Kendini onaran pil geliştirildi
Dünyayı esir alan yeni cep oyunu: Eight Note
Günümüzün çocukları ebeveynlerinin büyüdüğü dünyadan çok daha farklı bi dünyada büyüyorlar. Yaşları 30 ve üzerinde olanların çocukluklarında akıllı telefonlar, uygulamalar, sosyal ağlar yoktu. Hatta bilgisayar bile sadece birkaç şanslı çocuğun sahip olabildiği bir lükstü. Ve o bilgisayarın sahip olduğu işlem gücü çok düşüktü ve genel olarak çok kullanıcı dostu oldukları söylenemezdi. Türkiye için neden iyi bir yazılımcı eğitimi gerekli sorusunu sormadan önce bugün içinde olduğumuz durumu daha iyi anlamak lazım.
Bugün ise çoğumuzun cebinde, bundan 30 yıl önceki bilgisayarlardan binlerce kat daha hızlı ve geniş depolama alanlarına sahip mini bilgisayarlar var. İşin daha da ilginci bu mini bilgisayarlar ya da diğer adıyla akıllı telefonlar dünyadaki tüm diğer bilgisayarlarla iletişim halinde ve insanoğlunun bugüne kadar elde ettiği bilginin neredeyse tamamına anında erişmemizi sağlıyor. Bilgisayar bilimlerinin gelişme hızı gerçekten de inanılmaz.
Hayatlarımızın her alanı artık bilgisayarlarla şekilleniyor. Bilgisayarların olmadığı bir dünya artık düşünülemez hale geldi.
Peki büyük hızla değişen dünyaya kıyasla çocuklarımıza verdiğimiz eğitim ne ölçüde değişti? Sürekli ve hızlı bir şekilde gelişen dünyaya onları ne kadar hazırlayabiliyoruz? Türkiyeiçin neden iyi bir yazılımcı eğitimi gerekli?
Tüm dünyada eğitim sistemleri çok uzun bir süredir aynı temeller üzerinde kuruluyor. 100 yıl önceki eğitim şekliyle, bugünün eğitim şekli belli içerik değişiklikleri dışında önemli benzerliklere sahip. Ancak bu eğitim şekli günümüzün bilgisayarlarla çevrili dünyası için artık yeterli değil.
Elbette okullarımızda bilgisayarlar anlatılıyor ve teknoloji destekli eğitimler veriliyor. Ancak burada göz ardı edilen bir nokta var. 1990'lı yıllarda, bilgisayarların hayatımızdaki önemi artınca eğitim müfredatlarında da bu teknolojiye yer verilmeye başlandı. Yapılan hata ise öğrencilere bilgisayarların hangi temeller üzerine çalıştığını, programların nasıl oluştuğununun temellerini anlatmak yerine belli hazır programlar öğretilmeye çalışıldı.
Öğrencilerin yeni yazılımlar geliştirmesini, yeni teknolojiler üretmesini teşvik etmek yerine zaten geliştirilmiş olan yazılımların nasıl kullanıldığı gösterildi. Çocuklar da çeşitli ofis uygulamalarını, web tarayıcılarını, resim işleme yazılımlarını ve benzerlerini ezberlediler.
Bahsi geçen yazılımların nasıl kullanıldığını bilmenin önemli olduğu yadsınamaz. Ancak eğitim söz konusu olduğunda bunların nasıl kullanıldığından çok nasıl çalıştığının ve nasıl geliştirildiğinin anlatılması çok daha önemli. Bunun bir numaralı faydası ise teknolojiyi tüketen değil, üreten nesiller yetiştirmek. Ve bu durum ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor.
Yazılımlar tarafından yönetilen bir dünyada yaşıyoruz. Yaptığımız telefon konuşmalarından izlediğimiz televizyon kanallarına kadar her şey yazılımların kontrolünde. İnsanlar artık alışverişlerini internet üzerinden yapıyor. Sizin yaklaştığınızı algılayıp otomatik olarak kombiyi çalıştıran evler var. Buna benzer birçok örnek daha getirilebilir. Bundan bir sonraki nesil belki de dijital olmayan herhangi bir şey kullanmayacak. Hal böyleyken yazılım geliştiriciliği alanında bilgisi olan bireyler ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor. Çünkü gelecek teknoloji, yazılım ve donanım alanında güçlü olanlar tarafından yönetilecek.
Yazılım dünyanın gelecekte tek ortak dili olacak. Bu dili bilmeyenlerin geçmişte okuma yazma bilmeyenler ne durumdaysa gelecekte de o hale düşecekleri iddia ediliyor. Tabi ki burada bir çizgiyi çekmek gerek, herkes yazılımcı olacak diye bir kaide yok. Ancak geleceğimiz için, çevremizde gelişen dünyanın nasıl işlediği konusunda izleyici olmamak ve anlayabilmek için bilgisayar sistemlerinin ve yazılımların temellerini çocuklarımıza öğretmeliyiz.
Ülkemiz için neden iyi bir yazılımcı eğitimi gerekli diye sorarken bu alanda ülkemizde bazı gelişmeler olduğunu görmek ise sevindirici.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2016 yılı ortalarında okullarımızda kodlama eğitiminin başlatılması yönünde çalışmalara başladığını duyurmuştu. Yapılan planlara göre kodlama eğitimi 5 ve 6. sınıflarda zorunlu olacak. 7. ve 8. sınıflarda ise seçmeli olan bilişim teknolojileri ve yazılım dersinin konuları arasına kodlama eklenecek. Kodlamanın eğitim müfredatına tam olarak 2017-2018 eğitim yılında girmesi bekleniyor. Bunun için öğretmenlerin de gerekli eğitimleri planlanıyor.
Ülkemizde eğitim müfredatına eklenmesi planlanan kodlama eğitiminin içeriği henüz açıklanmadı. Ancak çok sayıda üniversiteden ilgili bölümlerin öğretim görevlileriyle bir araya gelinerek içerik üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Ayrıca yurt dışındaki örneklerin de incelendiği söyleniyor. Müfredatta yer alacak bazı içeriklerin ve uygulamaların da Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) eklenmeye başlandığı dile getiriliyor.
Bunun dışında kodlama ve bilgisayar bilimleri eğitiminin erken yaşta alınmasına yönelik bağımsız çalışmalar da var. Bazı özel okulların kodlama eğitimini der programlarına eklediği biliniyor. Bunun zaman içinde daha da yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.
Öte yandan büyük teknoloji şirketlerinin de dönem dönem düzenledikleri eğitimler ve kamplar bulunuyor. Microsoft ve Apple gibi teknoloji devlerinin öncülüğünde tüm dünyada başlatılan Kodlama Saati etkinlikleri Türkiye'de de yapılıyor. Kodlamaya meraklı öğrenciler için Microsoft'un sunduğu Sanal Akademi hizmeti ve daha ileri seviyeler için Microsoft Imagine gibi fırsatlar da ülkemizde kodlama eğitimi alanında yaşanan güzel gelişmeler arasında yer alıyor.
Ülkemiz için neden iyi bir yazılımcı eğitimi gerekli? Ülkemizin gelecekte teknoloji tüketen değil üreten bir ülke olması, geleceğin dili olan yazılımı öğrenmesi ve güçlü kalması için yazılım ve bilgisayar bilimleri eğitimi alanlarındaki çalışmaları ve yatırımlarını hızlandırması şart. Bu yatırımlar ve projeler katlanarak devam ederse Türkiye'nin de sahip olduğu genç nüfus potansiyeliyle birlikte teknolojide öncü ülkeler arasında yer almaması için hiçbir neden yok. İş önceliklerimizi iyi belirlemekte ve daha da geç kalmamakta bitiyor...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)