hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Savunma Sanayi: Telsizler

    Türk Savunma Sanayi: Telsizler
    expand

    Türk Savunma Sanayi son yıllarda hızlı bir ilerleme kaydederek ithalatçi konumdan ihracatçı konuma yükseldi. Her geçen gün yeni bir ürünün tanıtımının yapıldığı bu gelişme içinde gelinen noktayı CNNTurk.com olarak inceleme altına aldık. İlk haberimizin konusu telsizler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Telsizlerden elektronik harp ürünlerine, silah sistemlerinden roketlere kadar çok çeşitli bir ürün portfoyünde hizmet veren savunma sanayimizi incelemeye en ileri noktada olduğumuz ürünlerden biri olan telsizlerle başlatıyoruz.


    CNNTurk.com'da yer alan "Askeri Teknoloji" konusunda yapılmış özel ve ajans haberlerinin tümüne "Güncel Konular" sayfasındaki "Askeri Teknoloji" konusundan ulaşabilirsiniz.


    Aselsan telsiz konusunda dünya çapında bir üne sahip. Aralarında Uruguay, Endonezya gibi ülkelere ihracat yapan firmanın ilk kuruluş amacı da telsiz üretmekti.

    Başlangıçta üretilen PRC/VRC-4600 Telsiz Ailesinden sonra PRC/VRC-9600 frekans atlamalı telsizler geliştiren Aselsan, 21'inci Yüzyılın artan komuta kontrol ve haberleşme ihtiyaçları, ağ merkezli ve kesintisiz muhaberenin sağlanmasını gerekli hale getirdiğinin farkına vardı.

    Bu maksatla stratejik ve taktik alanda çok bantlı ve çok amaçlı kullanıma imkan veren Yazılım Tabanlı Telsizler geliştirdi. Ayrıca manga ve tim seviyesinde kullanım ve platformlar üzerinden diğer haberleşme sistemleri ile entegrasyon maksadıyla Manga Telsizi de kullanıcılara sunuldu.

    Yazılım tabanlı telsizler


    Günümüzde taktik saha haberleşmesinin bel kemiğini oluşturan 30-88 MHz taktik haberleşme bandı askeri ihtiyaçların karşılanmasında tek başına yeterli olmuyor. Taktik sahada askeri birliklerin, güvenlik kuvvetleri, iç güvenlik unsurları ile birlikte çalışabilirliğinin sağlanması ve taktik/stratejik haberleşme sistemlerinin kullanıcıları ile kesintisiz ses ve veri haberleşmesi sağlanmasının önemi ise giderek artıyor.

    Aselsan da Yazılım Tabanlı Telsizleri, V/UHF bandında 30- 512 MHz, HF bandında 2-30MHz Kara, Deniz ve Hava platformlarında kullanılmak üzere geliştirerek bu ihtiyacı karşılamaya yöneldi.

    Telsizler, yazılım tabanlı mimari sayesinde tek bir donanım ile birliklerin HF, VHF ve UHF frekans bantlarında kriptolu ve açık ses/veri haberleşmesine olanak sağlamanın yanı sıra, stratejik ve taktik haberleşme sistemlerinin aboneleri ile tam otomatik haberleşme ihtiyaçlarını karşılama yeteneğine de sahip.

    Muhtelif telsiz çalışma şekilleri yazılım tabanlı telsiz donanımı üzerinde koşan yazılım ile gerçekleşmektedir. Farklı frekanslarda ve modülasyonlarda (FM, AM, SSB) çalışan dar bantlı telsiz dalga şekilleri ve geniş bantlı dalga şekilleri yazılımlarının gerçekleşmesi ile uzun menzil stratejik haberleşme (HF Almaç/Göndermeç), taktik sahanın kısa ve orta menzilli temel taktik telsiz (CNR), Dar Bant Paket Telsiz (NBPR), Geniş Bant Paket Telsiz (BBPR) ve Mobil Telefon (SCRA) haberleşme fonksiyonları ve gelişmiş EKT teknikleri tek bir telsiz üzerinde gerçekleştirebiliyor.

    PRC-9651 El Telsizi, taktik sahada kullanıcıların kesintisiz ses, veri ve video haberleşmesini sağlamak üzere tasarlandı. FM ve AM modülasyonlarında, 30-512 Mhz'lik geniş çalışma bandı, PRC-9651 El Telsizine, elektronik tehditler karşısında geleneksel telsizlere göre çok daha yüksek beka kabiliyeti kazandırıyor.

    PRC-9651 El telsizi, yazılım tabanlı yapısı sayesinde tek bir donanım ile taktik sahada kara birliklerinin, gerek birbirleri ile olan kriptolu ve açık ses/veri haberleşmesine, gerekse hava unsurlarıyla haberleşmesine olanak sağlamasının yanı sıra stratejik, taktik haberleşme sistem aboneleri ile tam otomatik haberleşme ihtiyaçlarını da karşılama kabiliyetine sahip. Kullanıcı istediği haberleşme moduna telsize herhangi bir yükleme yapmaksızın sadece telsiz menüsünden ilgili dalga formunu (Mod) seçerek geçebiliyor.

    PRC/VRC 9661 Yazılım Tabanlı Telsiz (Software Defined Radio-SDR) ailesi, HF (2-30 MHz) ve V/UHF (30-512 MHz) bantlarında kara, deniz ve hava platformlarındaki taktik ve stratejik telsiz haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla geliştirildi. Telsizlerin yazılım tabanlı mimarisi, değişik dalga şekilleri ve elektronik koruma tedbirlerinin (EKT) desteklenmesine olanak sağlıyor.

    PRC/VRC 9661 telsizleri, taktik saha kısa ve orta menzilli temel telsiz haberleşmesi (CNR), darbant paket telsiz haberleşmesi (NBPR), yüksek hızda veri haberleşmesini sağlayan genişbant paket telsiz haberleşmesi (BBPR) ve mobil telefon haberleşmesi (SCRA) ihtiyaçlarını karşılama yeteneğine sahip.

    Bu telsizlerin kara, deniz ve hava platformundaki farklı uygulamalar için farklı konfigürasyonları var.

    Manga içi haberleşme telsizi

    PRC-5712 Manga Telsizi; 380-400 MHz bandında tam dubleks haberleşme yapabilen, aynı zamanda konferans ve sesle gönderme (VOX) kabiliyeti olan bir cihaz.

    Veri gönderme, ses/veri kriptolama, frekans atlama gibi özelliklere sahip. Tam dubleks ses ve veri haberleşmesi için sayısal ses kodlama ve zaman paylaşımlı çoklu erişim (TDMA) teknikleri kullanıldı. Aselsan PRC-5712 Manga Telsizi ile açık arazide bir kilometreye kadar haberleşme mesafesine sahip. Telsizde kullanım şekli ve çeşitli uyarılar kullanıcıya Türkçe ses mesajı ile bildiriliyor.

    Altyapı ihtiyacından bağımsız çalışabilen manga telsizleri 4 kullanıcıya kadar konferans haberleşmesine imkan tanıyor. Fısıltı modu ve minimum 12 saatlik haberleşme süresi de cihazın diğer özellikleri arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow