TP-Link Archer C9 AC1900 inceleme
TP-Link Archer C8 modelini TP-Link Archer C9 ile yeniledi. 802.11ac standardına sahip olan bu yeni yönlendirici, özellikle yüksek veri aktarım hızı ile göz dolduruyor.
TP-Link’in yeni ürünü olan Archer C9 AC1900, Archer C8’in bir üst sürümü olarak konumlandırılıyor. Archer D serisinin birçok özelliğini de üzerinde barındıran Archer C9, AC1900 isminden de anlaşılacağı üzere 802.11 ac standardını destekliyor. TP-Link’in bu modelinin benzer ürünlerle farkı ise hem 2.4 hem de 5 GHz frekans bandını desteklemesi ve bu sayede de teorik olarak 1900Mbit/saniyelik bir transfer oranına ulaşabilmesi. TP-Link Archer C9, elbette fiyat/performans oranı ile de büyük bir avantaj sağlıyor. Ama bundan da önemlisi ise sahip oduğu 3 MIMO anteni sayesinde ağ ortamında HD videoları ve online oyunları takılmadan istemcilere aktarabilmesi.
Başarılı ergonomi
Archer C9, tasarım olarak Archer D9’a çok benziyor. Farkı ise sadece bir yönlendirici (Router) olarak görev yapması. Yani ADSL bağlantısına sahip olmaması. Bu ürünü ADSL modeme bağlayarak Internet trafiğinizi yönetiyorsunuz. Yinede şunu belirtmekte fayda var. Archer C9’u bir erişim noktası (Access Point) cihazı ile karıştırmamak lazım. Erişim noktaları çihazları kablolu bir bağlantıyı kablosuza çevirirler. Ağ ortamında akan paketlerle ilgilenmezler. Yönlendirici cihazlar buna ek olarak ağ trafiğini etkileyen paketleri kontrol edip yönlendirirler. Buna ek olarak da farklı ağ yapılarını tek bir ağa bağlarlar.
Archer C9, tasarımı ve ergonomisi ile başarılı bulduğumuz bir yönlendirici. Bu ürün gerek ofis ortamına gerekse de ev kullanımı için uygun olarak tasarlandı. Önünde bulunan led takımı kullanıcıya birçok bilgi verebiliyor. Üzerinde bulunan antenlerin rahatlıkla çıkarılabilmesi de iyi düşünülmüş bir özellik. İsteyen kullanıcılar bu özellik sayesinde daha güçlü antenler takabiliyorlar. Bununla birlikte malzeme kalitesi ve işçiliği hemen göze çarpıyor. Archer C9 oldukça sağlam bir ürün olduğu hemen belli oluyor.
Kolay kurulum
Archer C9’a web arayüzünden ulaşılıyor. Buradaki kurulum oldukça basit. TP-Link, kullanıcılara basit ve gelişmiş bir arayüz sunuyor. Basit arayüz ile çihazı birkaç adımla kurmak mümkün. Gelişmiş arayüz ise, cihazı istediğiniz gibi ayarlamanızı mümkün kılıyor. IT yöneticilerine hitap eden bu arayüz ile en ince ayrıntılara girebiliyorsunuz. Üründe beğendiğimiz bir özellik misafir kullanıcı oturumunu açtırabilmesi. Buna ek olarak da SPI güvenlik duvarı ile de güvenliği elde bırakmaması da önemli bir avantaj. Gelişmiş VPN özelliklere de sahip olan Archer C9, özellikle şirketler için güvenli bağlantı çözümleri sunuyor. Bitmedi. TP-Link bu üründe ebeveynleri de düşündü. Ebeveyn kontrolü sayesinde çocuğunuzun Internet bağlantısını rahatlıkla kontrol etmeniz mümkün.
Unutmadan söyleyelim. Her ne kadar IPv6 yaygın olmazsa da,, Archer C9 bu standardı da ileriye dönük olarak destekliyor.
Performans
Archer C9’un üzerinde üç adet anten yer alıyor. Bunun anlamı 5 GHz bandında teorik olarak 1300 MBit/sn (3 x 433 Mbit/sn ) veri transfer hızına ulaşması. Bu hıza ulaşabilmek için dizüstü sistemi veya PC sisteminizin WLAN yongası üç adet antene bağlı olması gerekiyor. Teoride bu değer anten başına 433 Mbit/sn, gerçekte ise %40’lık kayıp oluşuyor. Bu kayıp, başka WLAN cihazların yakında olması, aktarım hataları veya protokol değişikliğinden meydana gelebiliyor. Dolaysıyla yaptığımız testlerde yaklaşık 300 Mbit’sn’lik bir değere ulaşmamız gayet başarılı olduğunu söylemeliyiz.
Archer C9, uzak mesafelerde de iyi bir performans sergiliyor. Duvarlı bir ortamda veri transfer hızı 100 Mbit’e kadar düştü. Ama benzer ürünlerle kıyasladığımızda bu değerin de gayet başarılı olduğunu ve Internet kullanımı için fazlasıyla yeterli olduğunu söylemeliyiz.
Uzun lafın kısası. Archer C9, gerek ergonomisi gerekse de fonksiyonelliği ve performansı ile beğenimizi kazandı. Kolay kurulum sunan bu ürün, ekstra özellikleri ile de her türlü ortamda rahatlıkla kullanılabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları