TouchID miladını doldurdu mu?
Günümüz dünyasında bazı şeylerin yeri çok çabuk doldurulabiliyor. Teknolojinin hızla gelişmesi neticesinde, bugün aldığınız bir cihaz sadece birkaç ay sonra tamamen gözden düşebiliyor. Örneğin hiç yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızı baz alalım. Her sene yeni modelleri piyasaya sürülen bu cihazların ömrü 4-5 yıl olmasına karşın, “en iyi” olarak tanımlandığı zaman dilimi ise 4-5 ay ile sınırlı.
Açık konuşmak gerekirse teknolojinin hızına yetişmek pek kolay değil. Hatta neredeyse imkansız da diyebiliriz. Eğer son derece iyi bir geliriniz yoksa, zaten her yeni çıkan teknolojik ürünü satın almaya da gücünüz yetmeyecektir.
Yeni sayılabilecek teknolojilerin bile bu kadar hızlı bir şekilde tüketildiği günümüz toplumunda, zaman kavramı da yitiriliyor. Sadece birkaç sene önce çıkmış olan bir teknoloji, yerini yenisine bırakıyor. Aynı TouchID dediğimiz sistemin yerini FaceID’ye bırakması gibi. Peki bu teknoloji artık miladını doldurmuş olabilir mi?
Hızlı yükseliş, hızlı düşüş
TouchID sistemini yani parmak izi okuyucusu sistemini telefonlarda kullanan ilk firma Motorola’ydı. Atrix ismini verdiği modelinde parmak izi okuyucusuna da yer veren Motorola doğru pazarlama stratejilerinden yoksun olduğu için geri planda kaldı.
Motorola’dan sonra parmak izi okuyucusunu telefonla buluşturan isim Apple oldu. Apple, TouchID ismini verdiği bu sistemi o kadar iyi pazarladı ki geniş bir kitle bu teknolojiyi ilk defa Apple’ın kullandığını düşündü.
Apple’ın iPhone 5s ile hayatımıza soktuğu TouchID sistemi, diğer telefon modelleri arasında da hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Hatta bazı verilere göre, bu yıl pazara sunulan akıllı telefonların yüzde 70’lik bölümü parmak izi okuyucusu ile donatılmış durumda. Peki artık bu teknolojinin de vadesi dolmuş olabilir mi?
Yine ilk hamle Apple’dan
Bilindiği üzere bu sene akıllı telefonlarda yeni bir ekran modası türedi. Çerçevelerin inceltildiği ve neredeyse ön panelin tamamen ekranla kaplandığı bu moda, çok çabuk yayıldı. Bu modanın yayılmasıyla birlikte, ön tarafta parmak izi okuyucusu için yer kalmadığından ötürü, üreticiler farklı formül arayışlarına yöneldi.
Bu konuda pek çok söylenti ortaya atıldı. Örneğin Apple ve Samsung’un parmak izi okuyucusunu ekranın altına yerleştireceğine dair bazı iddialar vardı. Fakat hiç biri gerçekleşmedi.
Samsung, parmak izi okuyucusunu telefonun arka kısmına kaydırırken, Apple ise TouchID’den tamamen vazgeçerek, FaceID şeklinde adlandırılan yeni bir sisteme geçiş yaptığını açıkladı. Yani TouchID’yi dünyaya tanıtan firma, aynı şekilde bu sistemi terk eden de ilk firma oldu.
Diğer firmalar da Apple’ın izinden gidebilir
Peki parmak izi okuyucusunu ekranın altına yerleştirmeyi başaran hiç bir firma olmadı mı? Elbette oldu. Dünyaca ünlü yonga seti üreticisi Qualcomm, bu teknolojiyi kullanan ilk firma oldu. Hatta Vivo, Qualcomm ile yaptığı anlaşma neticesinde, yeni nesildeki amiral gemisi telefonlarında bu teknolojiyi kullanacağını açıklamıştı.
Bu durumda teknoloji sektöründe geri planda kalmak istemeyen akıllı telefon üreticilerinin önünde iki seçenek duruyor. Ya Qualcomm’un yeni teknolojisiyle parmak izi okuyucusunu ekranın altına kaydıracaklar, ya da Apple’ın izinden giderek yeni bir yüz tarama sistemi oluşturacaklar.
Ortaya çıkan bazı söylentilere göre, Samsung, Huawei ve LG gibi üreticiler şimdiden TrueDepth kamera sistemine benzer modeller üzerinde çalışmaya başlamış durumda. Burada önemli olan şey, Apple’ın patentlerine takılmadan yeni bir yüz tanıma sistemi geliştirebilmek. Bu da pek de kolay bir işmiş gibi görünmüyor.
TouchID henüz miladını doldurmadı
Qualcomm’un yeni teknolojisi sayesinde TouchID sisteminin henüz miladını doldurmadığını söylemek mümkün. Fakat yine de önünde ne kadar zamanı kaldı, işte orası biraz meçhul.
Zira az önce de belirttiğimiz üzere, bazı firmalar şimdiden FaceID’ye benzer sistemler üzerinde çalışmaya başlamış durumda. Eğer bu sistemler ciddi anlamda telefonlarda yer almaya başlarsa, işte o zaman TouchID’ye olan talep de azalacaktır.
Belki Qualcomm’un parmak izi okuyucusunu ekranın altına saklayan yeni teknolojisi, diğer üreticiler tarafından da talep görür. Görmese bile en kötü ihtimalle TouchID sisteminin rahat bir 3-4 senesi daha var diyebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir