Temiz hava elde etmenin sırrı çözüldü
Bilim insanları, Güney Okyanusu üzerindeki havanın gezegendeki en temiz hava olmasında yağmur ve bulutların önemli bir rol oynadığını buldu.
Antarktika bölgesindeki bu okyanus daha az insan etkinliğine sahip olmasına rağmen denizden gelen tuz, rüzgardan gelen toz veya fitoplankton adı verilen küçük bitki benzeri organizmalardan gelen parçacıklar gibi doğal kaynaklardan gelen aerosoller tarafından hala kirli hale gelebiliyor.
Ancak araştırmacılar, bulutların ve yağmurun Antarktika okyanusunun üzerindeki atmosferi temizlemede önemli bir rol oynadığını söyledi.
Bilim insanları, bu okyanusun geniş alanlarındaki farklı bulut desenlerini tanıyacak bir bilgisayar programı geliştirmek için yeni nesil uydulardan gelen verileri kullandılar.
klimin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı bilinen bulutlarda özellikle belirgin bal peteği şeklindeki desenleri aradılar. Bu özel bulutların içindeki bal peteği hücreleri, kapladıkları bölgenin aldığı yağış miktarına göre ya “açık” ya da “kapalı” durumda.
Bilim adamları, bal peteği bulut modeli analizinden elde edilen verileri, Tazmanya’daki Cape Grim gözlemevinin aerosol ölçümleriyle ve ayrıca Meteoroloji Bürosu’nun yağış gözlemleriyle karşılaştırdılar.
Havanın en temiz olduğu günlerin, bilim adamlarının havadaki aerosol parçacıklarını “temizleyebilecek” ara sıra olsa da yoğun yağmur sağanakları ürettiğinden şüphelendiği açık bal peteği bulutlarıyla ilişkili olduğunu buldular.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları