Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı?
Patlayan ve yanan piller hem markaların hem de kullanıcıların canını yakıyor. Note 7 skandalı daha dün gibi aklımızda. Hal böyle olunca Samsung yeni bir telefon çıkarınca herkes pil konusunda çekimser davranıyor. Peki Yeni çıkan Samsung Galaxy S8 pili olsun diğer cihazlar olsun pilleri yanarsa ya da şişerse ne yapmanız gerekir? İşte mutlaka bilmeniz gereken o bilgiler...
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58df847461361f1f9076f9c8.jpg)
Uzun süredir merakla beklenen Samsung Galaxy S8 nihayet resmi olarak duyuruldu. Yeni model özellikleriyle göz doldururken yüksek fiyatları nedeniyle de çeşitli tepkiler aldı. Samsung'un Galaxy Note 7 faciasından sonra çok büyük umutlar bağladığı Galaxy S8'in başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Samsung Galaxy S8 pili ise cihazın en kritik parçalarından biri.
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e2141161361f257cb61b6d.jpg)
Galaxy Note 7 ile büyük bir itibar kaybı yaşayan Samsung'un benzer biri durumu yaşamamak için Galaxy S8'e büyük özen gösterdiği biliniyor. Ancak yine de geçmişte yaşanan olay akıllarda "Acaba yeniden böyle bir şey olur mu?" fikrini oluşturuyor. Yeni modeli satın almayı düşünenlerin aklının bir köşesinde Samsung Galaxy S8 pili yanar mı, patlar mı diye düşüncelerin oluşması muhtemel.
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e213f861361f257cb61b5e.jpg)
Peki gerçekten böyle bir şey olursa ne olur? Muhtemelen Samsung hem maddi hem de manevi olarak çok büyük zararlar görür. Ancak bizim asıl demek istediğimiz, yeni bir telefon aldığınızda pilinin sorun yaşadığını, yanmak ya da patlamak üzere olduğunu nasıl anlarsınız? Samsung Galaxy S8 pili ya da başka pillerin alev aldığını görürseniz ne yapmalısınız, nelerden kaçınmalısınız, bunları anlatmak istedik.Bu konuda sabıkası büyük olan Samsung'un Galaxy S8 modeli de dahil olmak üzere genel olarak tüm akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve benzeri cihazlarda pilinizde tehlikeli bir sorun yaşarsanız ne yapmanız gerekiyor birlikte görelim. Samsung Galaxy S8 pili veya diğer piller şişer, ısınır ya da yanarsa bu tavsiyelerimiz tehlikelerin önüne bir nebze olsun geçmenize yarayabilir.
Piller Neden Patlar?
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e213f861361f257cb61b63.jpg)
Sadece akıllı telefonlarda değil, kulaklıklardan dizüstü bilgisayarlara kadar birçok cihazda pillerin aşırı ısınması ve hatta zaman zaman patlaması mümkün. Bunun tek bir nedeni olmasa da genellikle bu patlamalar pilin içinde ayrı durması gereken kimyasalların birbirine karışmasından meydana geliyor.Bu durum aslında çok sık görülen bir şey değil. Galaxy Note 7'yi bir kenara bırakırsak, istatistiksel olarak bir lityum-iyon pilin patlama olasılığı 10 milyonda 1'dir. Ancak olasılık sıfır olmadığı için böyle bir durum başınıza geldiğinde ne yaptığınızı bilmek çok faydalı olacaktır.Peki pilinizin yakında alev alabileceğini ya da patlayabileceğini gösteren belirtiler neler?
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
Bu Belirtilere Dikkat Edin
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e213f861361f257cb61b5d.jpg)
Günümüzde bir çok akıllı telefon ya da benzer mobil cihazın çalışırken ısındığı bir gerçek. Ancak bu genelde işlemciye yüklenen uygulamalar olduğunda yaşanıyor. Bu yüzden pilinizin telefonu kullanmadığınız zamanlarda da aşırı derecede ısınıp ısınmadığını kontrol etmelisiniz.Fark edilebilecek bir diğer belirti ise pilin şişmesidir. Cihazınızın arka kısmında normalde olmaması gereken bir şişkinlik ya da tümsek oluştuysa ve zaman içinde büyüyorsa pilinizde önemli bir sorun olma olasılığı yüksektir.Modern çoğu taşınabilir cihazda kullanılan lityum-iyon pillerdeki kimyasallar bu durumlarda dışarı akabilir. Bu kimyasallara dokunmamaya özen gösterin. Aksi takdirde cildiniz tahriş olabilir.
Aşırı Isınan ve Şişen Cihazları Ne Yapmalı?
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e213f861361f257cb61b5f.jpg)
Öncelikle bu cihazları doğrudan elinizle asla tutmayın. Tutmak için ya bir alet kullanın ya da elinize eldiven takın. Deri ya da polyester eldivenlerden mutfak eldivenlerine kadar birçok şey işinizi görecektir.Daha sonra hemen cihazı kapatın. Fişe takılıysa da fişten çekin. Cihazı çevresinde yanıcı bir eşya bulunmayan ayrı bir yere taşıyın. Taşırken yavaş ve dikkatli davranmaya özen gösterin. Sızan kimyasallar cihazın alev almasına ya da patlamasına neden olabilir.Cihazı satın aldığınız yerle ya da teknik servisle bağlantıya geçin ve onların size söyleyeceği talimatları uygulayın. Eğer cihaz tehlikeli şekilde şişmeye devam ediyorsa, kapalı alandan çıkarın ve güvenli olabilecek açık bir alana götürün.
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
Cihazınız Alev Alırsa?
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e213f861361f257cb61b67.jpg)
Böyle bir durumda elbette ilk yapmanız gereken itfaiyeyi aramaktır. Alevleri kendinizin söndürememe ihtimaline karşı işinizi sağlama alın ve itfaiyeyi arayın.Sonra bir yangın söndürücüyle cihazı söndürmeye çalışın. Eğer çevrenizde yangın söndürücü yoksa su püskürtmek de bir seçenek olabilir. Ancak burada çok önemli bir uyarı yapmakta fayda var.Su cihazdaki bileşenlerin soğumasına ve alevlerin azalmasına yardımcı olsa da bazı durumlarda pildeki kimyasallarla tepkimeye girerek alevlerin büyümesine de yol açabilir. Bu nedenle özellikle kapalı bir alandaysanız su kullanmadan önce bir daha düşünün.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Konular
/
![Telefonunuzun pili olur da alev alırsa ne yapmalı](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//58e213f861361f257cb61b65.jpg)
Cihazınızın pilinin şişmesini ya da tıslama gibi bir ses çıkarmasını asla göz ardı etmeyin. Bu gibi cihazları doğrudan çöpe atmayın, doğaya çok büyük zarar verebilirsiniz. Ayrıca eğer cihaz alev aldıysa ya da duman çıkıyorsa bunu sakın solumayın. Gazlar zehirli olabilir.Daha önce de belirttiğimiz gibi, pillerin içinde birbirinden ayrı durması gereken kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar bir şekilde birbiriyle karışırsa pil kısa devre yapar, çeşitli gazlar oluşur ve bu gazlar alev alırsa patlayabilir. Bu patlamanın ne kadar büyük olacağı pilin boyutuna ve kimyasallara göre değişir.Pilinde bu şekilde sorunlar olan cihazların nasıl taşınması gerektiği konusunda kullanıcı kılavuzlarında pek bir bilgi bulunmuyor. Ancak en basit çözüm olarak sağlam ve alev almayacak bir kutu içine koymanızı tavsiye edebiliriz. Plastik ya da karton kutulara asla koymayın. Pili şişen ve kimyasal sızdıran cihazlarınız artık zararlı birer atık olduğu için kargo ile de bir yere göndermeyin.