Teknokent'te 'yapay zeka' laboratuvarı
Ankara Üniversitesi Teknokenti'nde, "yapay sinir ağları", "bulanık mantık", "android" gibi yapay zeka üzerine lisans ve lisansüstü düzeyde derslerin verileceği ve Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı Samsung Yapay Zeka Laboratuvarı açıldı.
Laboratuvarın açılışı dolayısıyla düzenlenen açılış törenine, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Daehyun Kim, Kore Büyükelçisi Yunsoo Cho ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile davetliler katıldı.
Müsteşar Tekin, MEB ve üniversiteler olarak Türkiye'deki eğitim yükünün taşınması konusunda özel sektörün, özellikle de dünyaca ünlü firmaların iş birliği çalışmalarından son derece mutlu olduklarını ifade etti.
Koreli teknoloji firması Samsung'un Türkiye'nin bazı il milli eğitim müdürleriyle iş birliği çalışmaları bulunduğunu aktaran Tekin, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için ortaöğretim kurumlarında seçmeli
ikinci yabancı dil olarak öğrencilere Korece dersinin okutulmaya başlanacağını bildirdi.
Yusuf Tekin, bu adımın ilişkilere bir katkı sağlamasını ümit ettiğini söyledi.
"Teknolojik patlama genetikle bilgisayarın birleşimi olacak"
Rektör İbiş ise yapay zeka teknolojilerinin disiplinler arası bir bilim konusu olduğuna işaret ederek, tıptan uzay sanayine, mühendislikten sinir bilimlerine kadar çok geniş bir çerçevede bu teknolojilerin kullanıldığını anlattı.
Konuşmasında, ABD'li bir ekonomi yazarının, "Teknolojiyi tümüyle yermeyin. Tümüyle yererseniz, deniz suyunun tuzdan arındırılarak kullanılmasıyla yeşillendirilen arazileri görmezden gelmiş olursunuz. Ama teknolojiyi gözü kapalı da övmeyin. Bunu yaparsanız Hiroşima ve Nagazaki'yi de unutmuş olursunuz" şeklindeki sözlerine yer veren Erkan İbiş, "baş döndürücü" hızla gelişen teknolojinin mutlaka insanlığın huzuru, refahı ve sağlığına hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.
ABD'li bir yazarın da "Bir sonraki teknolojik patlama genetikle bilgisayarın birleşimi olacak" sözlerini dile getiren Prof. Dr. İbiş, yazarın bahsettiği organik bilgisayarların muazzam bir hedef olduğunu belirterek, teknolojik gelişmelerde hedeflerin ve hayallerin de büyük olması gerektiğini dile getirdi. Üniversitelerinin yeni teknolojinin toplumun faydası a sunulması için büyük hedefleri olduğunu ifade eden Erkan İbiş, Samsung'la yapılan iş birliği ile açılan yapay zeka laboratuvarının bu hedeflerden biri olduğunu belirtti. Türkiye ile Güney Kore'nin dostluğunun çok iyi bilindiğini vurgulayan Rektör İbiş, "Kore halkı, Türk bayrağı gördükleri zaman bizim kadar heyecanlanır. Gelenekleriyle birbirine, birbirlerine benzeyen iki toplum bu dostluk ilişkilerini çok değişik platformlarda geliştirmelidir. Biz de üniversite olarak Kore ile olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz" d eğerlendirmesini yaptı.
İbiş, Samsung ile daha önce android laboratuvarı açtıklarını, yapay zeka laboratuvarının açılışı ile de iş birliklerinin sürdüğünü aktardı.
"Dünya büyük ve yapacak iş çok" sözünü salondakiler tekrarladı
Samsung Electronics Türkiye Başkanı Daehyun Kim ise "geleceği şekillendir" vizyonu ile yenilikçi teknolojiler geliştirdiklerini aktardı. Türkiye'nin yerinin kendileri için ayrı olduğunu dile getiren Kim, Türkiye'nin parlak öğrencileriyle yapay zeka üzerine çalışmalar yürüteceklerini belirterek, "Yapay zeka, hızla hayata dahil olacak bir teknoloji. Akıllanacak tüm cihazlar birbirlerine sadece internetle değil, yapay zekayla da bağlı olacak. Bu
nedenle bu laboratuvarı kurmaya karar verdik. İnanıyoruz ki bu laboratuvar, hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin Türkiye'deki yapay zeka çalışmalarına öncülük etmeleri için gerekli altyapıya sahip olmalarını sağlayacak" dedi.
Kore Büyükelçisi Yunsoo Cho da iki ülkede de "Ne ekersin onu biçersin" atasözünün olduğunu anımsatarak, laboratuvarın açılmasıyla yapay zeka konusunda tohumların atıldığını, zamanla bu tohumların meyvelerini vereceğini ifade etti. Laboratuvarın büyük uzmanların yetiştirilmesine katkı vereceğini söyleyen Cho, konuşmasının sonunda Türkçe olarak "Dünya büyük ve yapacak iş çok" dedi ve bu sözü salondakilere tekrar ettirdi.
Öğrenciler Ar-Ge projesi sürdürecek
Cihazların Samsung firması tarafından temin edildiği laboratuvarda, üniversite öğrencileri Ar-Ge projelerini sürdürebilecek ve kendi çalışmalarını geliştirebilecek. Yapay zeka laboratuvarında, yapay sinir ağları, bulanık mantık, yapay zeka, android, uzman sistemler başlığıyla 5 lisans dersi, kuantum hesaplama, evrimsel hesaplama, görüntü işleme başlıklarında ise 3 lisansüstü dersi sunulacak.
Derin öğrenme, akıllı buzdolabı, akıllı giriş ve dosya yönetimi sistemi, EEG tabanlı quadcopter kontrolü ve akıllı takip sistemleri konularında da Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüleceği laboratuvarda, öğrenciler yapay zeka
alanında araştırma yapıp, kendi çalışmalarını geliştirebilecekler. Laboratuvardan 20'den fazla akademik personel ve asistan, 600 lisans öğrencisi ve 100 lisansüstü öğrenci yararlanabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'