Tarihi buluşta Türk bilim insanının da imzası var
İngiltere'de biyolojik materyal kullanarak doğal bir fare embriyosuna çok benzeyen bir yapı oluştururak "tarihi buluşa" imza atan Cambridge Üniversitesi ekibinde Türkiye'den de bir bilim insanı yer aldı. Akdeniz Üniversitesi'nden Berna Sözen, çalışmaya Sarah Ellys Harrison ile birlikte ismini yazdırdı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Berna Sözen'in, Cambridge Üniversitesinde doğal bir fare embriyosuna çok benzeyen yapay bir yapı oluşturan ekipte yer aldığı bildirildi.
Akdeniz Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, aralarında bir Türk bilim insanının da bulunduğu, Cambridge Üniversitesinden bir ekip, biyolojik materyal kullanarak doğal bir fare embriyosuna çok benzeyen bir yapı oluşturmayı başardı.
Profesör Magdalena Zernicka-Goetz'in yürütücülüğünü yaptığı çalışmada, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi Berna Sözen de Sarah Ellys Harrison ile birinci isim yazarlığını paylaştı.
'İnsan embriyoları üzerinde çalışmak zorunda kalınmayacak'
Açıklamada görüşlerine yer verilen Berna Sözen, buluşun insan embriyoları üzerinde çalışmak zorunda kalmadan, insan gelişiminin bu kritik aşamasındaki önemli olayları incelemelerine izin vereceğinin altını çizdi. Sözen, "Yapay embriyoları ilk kez mikroskop altında görüntülediğimiz ve ne kadar büyük oranda gerçek embriyolarla benzerlik gösterdiğini incelediğimiz an, tam anlamıyla inanılmazdı." ifadelerini kullandı.
Tüm bilimsel çevreler tarafından "tarihi bir buluş" olarak nitelendirilen çalışma, Wellcome Trust ve Avrupa Araştırma Konseyi tarafından da finanse edildi. Bilimsel ekip içerisinde yer alan Berna Sözen de TÜBİTAK'ın yurt dışı araştırma burs programı tarafından desteklendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'