Tablet pazarı bitme noktasına mı geldi?
Apple’ın 2010 yılında fitilini ateşlediği tablet pazarı kan kaybetmeye devam ediyor. Peki tablet sektöründe gerçekten sona gelinmiş olabilir mi?
Apple’ın 2010 yılının Nisan ayında satışa sunduğu 1. nesil iPad ile mobil dünyada yeni bir sayfa açılmıştı. Diğer teknoloji firmalarının da oyuna dahil olmasıyla yepyeni bir pazar oluşmuş ve bu pazarın hacmi gün geçtikçe daha da artmıştı.
Tablet pazarının oluşmaya başladığı ilk yıllarda akıllı telefonlar 3,7 inç ile 4,2 inç arasında değişen ekran boyutlarına sahipti. Dolayısıyla tabletin yeri ayrı, akıllı telefonun yeri ayrıydı. Genel itibari ile tabletlerin netbookların yerini alabileceği tahmin ediliyordu. Fakat durum hiç de beklenildiği gibi olmadı.
Henüz aradan 5-6 sene geçmişken tablet pazarı bir anda tıkanma noktasına geldi. Akıllı telefonların günden güne büyüyen ekranları, tabletlerin satış hacminin daralmasına neden olmuş, üreticiler bu alandaki fabrikalarını başka sektörlere kaydırma kararı almıştı.
Tablet pazarında heyecan kalmadı
Belli başlı üreticiler, tablet pazarını tekrardan ayağa kaldırmak için farklı yollara başvurduysa da beklenen gelişme bir türlü gerçekleşmemiş ve tablet pazarı tüm zamanların en az cirosuna imza atmıştı.
Peki ne olmuştu da tabletler bir anda gözden düşmüştü. Bu konuda araştırma yapan birçok analist sonuç olarak tablet pazarının çöküşünü iki temel nedene bağladı.
Bu nedenlerden ilki akıllı telefonların, neredeyse tablet boyutlarına yaklaşması olarak nitelendirildi. Zira phablet kategorisine hitap eden telefonların hızla artması, tabletlere olan ihtiyacı da gölgelemişti. Bu tarz bir telefona sahip olanlar tablete ihtiyaç duymadığından pazarda bir tıkanma meydana geldi.
Tabletler arasında pek bir fark yok
Bu pazarın daralan hacmindeki en önemli ikinci etken ise insanları heyecanlandıracak yeni modellerin gelmemesi oldu. Örneğin bir kullanıcı 1. nesil iPad aldıktan sonra bunu uzun yıllar kullanabiliyordu. Yeni bir iPad’in bir önceki nesilden pek bir farkının olmaması, pazarın kısa sürede doyuma ulaşmasına neden oldu. Bu durum sadece iPad için değil diğer tablet modelleri için de geçerliydi.
Günümüze geldiğimzde, tablet pazarının ciddi ciddi sona doğru yaklaştığını fark edebiliyoruz. Zira artık senede birkaç yeni tablet ya duyuruluyor ya da duyurulmuyor. Açıkçası duyurulmaması durumunda da kimse neden artık yeni bir tablet çıkmıyor diye sormuyor. Bu durumun en basit örneği yeni iPad modelleri.
Hali hazırda bir gecikme söz konusu. Fakat bu durum kimsenin umrunda değil. Aynı şey yeni iPhone modelinde yaşansaydı, teknoloji severler bu kadar kayıtsız kalabilirler miydi? En azından neden çıkmadığına, neden geciktiğine dair birçok sızıntı ya da teori ile karşılaşırdık.
Yüksek fiyat politikası büyük hata
Geçtiğimiz gün Samsung yeni tableti Galaxy Tab S3’ü duyurdu. Bu tabletin Türkiye fiyatı 2500 TL ile 3000 TL arasında değişiyor. Açıkçası bu fiyatın bir tablet için biraz yüksek olduğu gün gibi aşikar. Zaten doyuma ulaşmış bir pazarda kim kalkıp bir tablete 2500 lira verir, orası zaten muamma.
Yani görüldüğü gibi, tablet piyasasının bu kadar durgun olmasının bir nedeni de firmaların yüksek fiyat politikası. Bunun yerine Samsung donanımı biraz daha düşük tutup uygun fiyatlı bir tablet çıkarsa belki sürümden kazanabilirdi.
Toparlayacak olursak, tablet pazarında eski heyecanın kalmadığı inkar edilemez bir gerçek. Ortaya çıkan veriler bu pazarın tamamen doyuma ulaşmasına ramak kaldığını gösterir nitelikte. Eğer böyle giderse birkaç seneye tablet bilgisayarların tamamen rafa kalkması bizler için çok da sürpriz olmayacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…