Super Smash Bros. Ultimate incelemesi
Nintendo Switch’in kısa sürede en çok satan oyunu olmayı başaran Super Smash Bros. Ultimate’in incelemesi ile karşınızdayız. Super Smash Bros. Ultimate inceleme yazımızda oyun ile ilgili ipuçlarını da sizlerle paylaşıyoruz.
Super Smash Bros. efsanesi 1999 yılında Nintendo 64 ile başlamıştı. 2001 yılında ise dönemin efsanesi Nintendo GameCube için geliştirilen ve hala adına turnuvalar düzenlenen Super Smash Bros. Melee ile devam eden seriye ilerleyen yıllarda yeni oyunlar eklenmişti. 2008 yılında Wii için Super Smash Bros. Brawl ve 2014 yılında ise Super Smash Bros. For Nintendo 3DS and Wii U oyunları bizleri karşılamıştı. Şimdi ise Nintendo sevilen konsolu Switch için Super Smash Bros. Ultimate’i piyasaya sürdü. Peki, nedir Super Smash Bros.’u bu kadar özel kılan şey?
Oyuncular olarak birçok oyun karakterini benimseriz. Bu karakterler tek bir oyunda olsa diye çoğumuz düşünmüşüzdür. Nintendo da tam bu noktada devreye girerek, hem kendi bünyesi altında yer alan karakterleri hem de oyun dünyasının kültleşmiş karakterlerini bir arada topladı. Dövüş oyunu kavramına yeni bir soluk kazandıran ve şahsen Street Fighter efsanesinden sonra gelmiş geçmiş en iyi seri olan Super Smash Bros. bu yıl baş döndüren bir oyun ile karşımıza çıkıyor.
Serinin ustası olan Masahiro Sakurai’nin elinden çıkan Super Smash Bros. Ultimate, bünyesinde tam 70 karakteri barındırıyor. Mario, Sonic, Xenoblade, Pac-Man, Pokemon, Street Fighter, Metal Gear Solid ve Zelda gibi bir çok oyundan karakteri barındıran oyunda 100’den fazla mekan bulunuyor. Bu mekanlar dinamik yapıda olması ile bambaşka bir oyun deneyimi sunuyor.
Örneğin; The Legend of Zelda: Breath of the Wild’ın Tower mekanında dövüşürken, kule yıkılabiliyor. Yani dövüştüğünüz her mekan adeta yaşıyor. Bunu şöyle hayal edebilirsiniz, hani GTA V’te bazuka ile bir binaya ateş ediyorsunuz ve bina yıkılmıyor ya. Hah işte Super Smash Bros. Ultimate’te tam tersi. Bu oyunda vurduğunuz her şey yıkılıyor.
Oyuna ilk başladığınıda sadece Mario, Donkey Kong, Link, Samus, Yoshi, Kirby, Fox ve Pikachu karakterli açık. Ancak dövüştükçe diğer karakterler açılıyor. Bir maç sonrası denk gelirse “Challenger Approaching” adı altında yeni karakter ile dövüşme imkanı yakalıyorsunuz. Yeni karakteri eğer öldürebilirseniz o karakter oyuna ekleniyor.
Öldüremezseniz de korkmayın. Oyun modları bölümünden öldüremediğiniz yeni karakterler ile yeniden savaşabiliyorsunuz. Ancak bu bölümde en son karşılaştığınız karakter ile değil, sondan bir önceki karakter ile savaşabiliyorsunuz. Yani 2 karakteri öldüremediyseniz, sadece sonuncu ile bir kez daha dövüşme imkanına sahipsiniz.
Super Smash Bros. Ultimate nasıl oynanır?
Oyun bir veya iki K.O üzerine kurulu değil. Belirlediğiniz dakika kadar oyunda dövüşebiliyorsunuz. Oyun sonu K.O sayınızdan ve öldüğünüz sayı düşülüyor ve galibiyet buna göre belirleniyor. Karakterlere hasar verme olayı da bildiğiniz gibi değil. Örneğin, diğer dövüş oyunlarında %100 hasardan geriye doğru sayılır. Super Smash Bros.’ta ise yüzde 0’dan yüzde 300’e kadar sayılıyor.
Yüzde 100 hasar verdiğiniz bir karakteri Smash haraketi ile öldürebiliyorsunuz. Ancak güçlü bir vuruş yapamazsanız, hasar yüzde 250 bile olsa karakteri öldüremiyorsunuz.
Super Smash Bros.’u ilk açtığınızda size karmaşık gelecektir. Yıkılan mekanlar, sürekli zıplayan karakterler, bonuslardan çıkan karakterler ve item’lar derken ne oluyor diyebilirsiniz. Hatta an gelecek dev ekranda bile karakterinizi kaybedeceksiniz. Ancak 3-4 maç yaptıktan sonra bu itemleri nasıl kullanacağınız çok iyi kavrıyor ve karakter takibini kolayca yapabiliyorsunuz.
Her karaktere özgü bir haraketin olduğunu belirtelim. Bu özel haraketi yapabilmek için Smash topunu patlatmanız ve doğru anda doğru tuşa basmanız yeterli oluyor. Bu özel haraket neredeyse tüm karakterlerde yüzde 65 oranında hasar veriyor. Size tavsiyem bu hareketi karşınızdaki rakibin hasarı yüzde 50’den fazla olunca yapmanız yönünde. Bu sayede tek vuruşta K.O kazanabiliyorsunuz.
Oyunu ister tekli isterseniz de multiplayer ile 8 kişiye kadar oynayabiliyorsunuz. Ancak 8 kişilik bir maça girecekseniz, Switch’i dock ile TV’ye bağlamanızda fayda var. Aksi durumda karakter takibini yapmak inanın çok zor olacak.
Gelelim oyunun grafik ve müzik bölümüne
Nintendo, The Legend of Zelda: Breath of the Wild’dan bile daha iyi grafiklere sahip olan bir oyun ile karşımıza çıkmış diyebilirim. Oyunun grafikleri tablet modunun yanında 4K TV’ye bağladığınızda bile efsane görünüyor. Müzik seçimi ise bir oyunda görebilebileceğiniz en iyisi diyebilirim. Oyunda 850 adet müzik yer alıyor. Bu müzikler her mekana göre ayrı ayrı çalıyor. Dilerseniz menüden bu müzikleri tek tek dinleyebilirsiniz.
Genel değerlendirme
Oyunu genel olarak değerlendirecek olursam; Super Smash Bros. Ultimate serinin altın çocuğu olmuş diyebilirim. Nintendo Switch sahibi olanların ve dövüş oyunu sevenlerin mutlaka Super Smash Bros. Ultimate’i almasını gönül rahatlığı ile önerebilirim. Oyunda şahsen kısa bir sürede 30 saati devirmeme rağmen açamadığım birçok karakter var.
Karakter açmak bir eziyetten çok sizi oyunu oynamanıza teşvik ediyor. Son olarak bu oyunun, tuş diziliminden dolayı GameCube kontrolcüsü ile daha rahat bir şekilde oynandığını belirteyim.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)