Soyağacı paylaşımları sosyal medyaya sıçradı
Kısa süre önce e-devlet üzerinden sorgulanmaya başlayan soyağacı bilgisi bir anda ülke gündemine oturdu. İlk olarak hizmete sunulduğundan tüm e-devlet sisteminin çökmesine neden olan bu sistem, sonrasında ise kaldırılmıştı. Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından soyağacı sorgulama hizmeti tekrardan kullanıma sunuldu. Bu sistemin kullanıma sunulmasıyla birlikte soyağacı paylaşımları da dolandırıcıların radarına takıldı
Aslında bu hizmetin, böylesinde bir talep görmesi beklenmiyordu. Fakat insanımız 1800’lü yıllarda atalarının nereden göç ettiği konusuna fazlaca kafa yorunca tüm sistem çöktü. Neyse ki yeni getirilen sistem ile sorun çözülmüş oldu.
Şimdi soyağacı sorulama için e-devlet’e giriş yaptığınızda, talebiniz sistem tarafından kaydediliyor ve sonrasında listeniz hazır olduğunuzda e-posta ya da telefonunuz üzerinden size haber veriliyor. Ardından tekrardan e-devlete girip sorgulama sonuçlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Peki sosyal medyada sıklıkla paylaşımlara konu olan bu işlem ne gibi tehlikeler arz ediyor?
Dolandırıcılar devreye girdi!
Soyağacı sorgulama işlemi ile eski zamanlarda kullanılmış olan komik isimler de gündeme geldi. Belki o zamanlar normal olan isimler, şimdiki nesil için eğlence kaynağı oldu. Dolayısıyla bu tarz isimlere rastlayan kullanıcılar, soyağacı bilgilerini sosyal medya üzerinden paylaşmaya başladı. Doğal olarak soyağacı paylaşımları kısa sürede trend oldu.
Aynı zamanda soyağacı paylaşımları kısa sürede dolandırıcıların da radarına girdi. Çünkü soyağacını paylaşanların unuttukları bazı önemli noktalar mevcuttu. O da banka işlemleri ya da farklı telefon işlemlerinde anne kızlık soyada ya da farklı soy bilgilerinin soruluyor olmasıydı.
Soyağacını iyi niyetle paylaşan kişilerden bazıları dolandırıcıların hedefi haline geldi. Uzmanlar, soyağacının sosyal medya üzerinden paylaşılmaması konusunda önemli uyarılarda bulunsa da hala paylaşımlar hız kesmeden devam ediyor.
Anne kızlık soyadına dikkat!
Geçtiğimiz günlerde soyağacı ile ilgili paylaşımları konu edinen bazı haberler de yayınlandı. Bu haberlerde söz alan uzmanlar, genel itibari ile anne kızlık soyadına dikkat çekti. Pek çok işlemde anne kızlık soyadının sorulduğunu hatırlatan uzmanlar, bu bilgilerin asla paylaşılmaması gerektiğini belirtti.
Bu konunun haber bültenlerinde seri bir şekilde dillendirilmesi sonuç verdi. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar hız kesmemesine rağmen, önemli bölümlerin sansürlendiği görüldü. Artık paylaşım yapanlar ya sadece isim kısmını paylaşıyor, ya da soyadı kısmını sansürleyerek paylaşımda bulunuyorlar.
Soyağacı sorgulama işlemi, geçmişe dönük yerleşimi öğrenmek için faydalı olsa da yapılan paylaşımlarla mağdur duruma düşmemek gerekiyor. Bunun için temel olarak, paylaşım yapacaksanız, soyadının gözükmemesine dikkat etmenizde fayda var.
Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır
Son olarak bilmeyenleri için soyağacı sorgulamasının nasıl yapılacağına da değinelim. Bu hizmetten yararlanabilmek için öncelikli olarak e-devlet şifrenize sahip olmanız gerekiyor. Bu şifreyi PTT şubelerinden seri bir şekilde edinebiliyorsunuz.
Daha sonra e-devlet’e girerek TC kimlik numaranız ve size verilen şifre ile giriş yapıyorsunuz. Karşınıza bazı ek iletişim kutuları gelebilir. Telefon ya da e-posta adresinizi doğrulamanız istenebilir. Bunları “Daha sonra hatırlat” diyerek geçiyoruz.
Son olarak gelen ana ekranda, orta kısımda bulunan arama çubuğuna soy bilgisi sorgulama yazıyoruz. Hemen alt kısımda çıkan Alt-üst soybilgisi sorgulama linkine tıklıyoruz. Ekrana “talebiniz alınmıştır” şeklinde bir yazı gelecektir. Ardından tek yapmamız gereken şey soybilgisi sorgulama ekranımızın hazır hale gelmesini beklemek. Takriben 10 – 12 saat gibi bir süre içerisinde soyağacı sorgulama ekranımız hazır hale gelecektir. Sonrasında tekrardan aynı işlemleri yaparak, soyağacınızı görüntüleyebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir
Bakan Kacır, Milano'daki 75. Uluslararası Uzay Kongresi'ne katıldı
Twitch kapatılacak mı, yasaklanacak mı? Bakan Uraloğlu'ndan önemli açıklama!