Sony Xperia XA1 inceleme
Ürün gamını bir üst noktaya taşımak isteyen Sony, MWC fuarında neredeyse tüm X ailesini güncelleyerek karşımız çıktı. Bunlardan biri Xperia XA nın veliahtı olan ve bu ay inceleme fırsatı bulduğumuz Sony Xperia XA1.
Sony, Xperia X ailesini neredeyse tamamen güncelledi. Giriş seviyesinden tutun üst seviye ürünlere kadar yeni veliahtlar ortaya çıktı. Tıpkı bu ay inceleme fırsatı bulduğumuz Sony Xperia XA1 gibi.
Sony Xperia XA1, Xperia XA’nın veliahtı olarak ortaya çıktı. Daha iyi bir işlemci, daha yüksek bir bellek ve arttırılmış kapasitesş ile karşımıza çıkan bu orta segment telefon, özellikle yeni tasarımı ile kafa karışıklığına yol açıyor.
Sony, 2016 yılında çıkardığı Xperia XA ile yuvarlak hatları tercih etmişti. Köşelerden vedalaşan ve kenarlarını yuvarlatılmış bir tasarım ile karşımıza çıkan Xperia XA, modaya uymuştu. 2017 yılında ise kaseti geri saran Sony, yine klasik kutu tasarımını tercih etti. Sony tutkunları için bu muhtemelen beğenilen bir tasarım. Fakat geniş kitlelerin bu tasarımı çok seveceğini şüpheyle baktığımızı söylemeliyiz.
Tasarım
Xperia XA1, üst ve alt kenarlarındaki alanları iyi kullanmadığını görüyoruz. Burada çok fazla bir boşluk oluşturulmuş durumda. Her ne kadar plastik bir malzemeden oluşan bu ürün, iyi bir işçilik ile puan topluyor. Bu da XA1’in oldukça şık durmasını sağlıyor. Benzer bir durum kenarlarına baktığınızda belli oluyor. Kenarlardaki çizgiler kasanın tek parça olmadığını, buna karşın ürüne ayrı bir hava kattığını söylemeliyiz.
Xperia XA1, IP68 sertifikası ve parmak izi sensörüne sahip değil. Buna karşın alt tarafta yeni nesil USB Typ-C bağlantısına sahip ve hızlı şarj özelliğini de destekliyor.
Ekran
Sony, Xperia XA1’de yeni bir ekran kullanmadı. Bu üründe 5 inç büyüklüğünde 1280x720 piksel çözünürlüğüne ulaşan HD ekran tercih edildi. Benzer ürünlerin aynı fiyat aralığında daha yüksek çözünürlüklü ekranlara sahip olması, XA1’e ciddi bir dezavantaja neden oluyor. Günlük kullanımda bu belki çok fazla belli olmuyor. Ama ekrana dikkatlice baktığınızda, piksel farkının hemen belli olduğunu söylemeliyiz. Buna karşın ekranın renk spektrumu ve parlaklığı oldukça başarılı. Güneşin bol olduğu ortamlarda ise ne yazık ki yetersiz.
Performans
Xperia XA, Helio P10 işlemcisini kullanırken Xperia XA1 Helio P20 işlemcisini kullanıyor. Cortex A53 mimarili bu sekiz çekirdekli işlemci 4x2,3 GHz ve 4x1,6 GHz saat frekansında çalışıyor. Yaptığımız testlerde Xperia XA1’nin sentetik performansı Galaxy S5’den daha iyi olduğunu ve iPhone 6’ya da yaklaştığını gördük. Elbette, burada 2 GByte yerine 3 GByte kapasiteli belleklerin kullanılmasının da önemi büyük. Bununla birlikte 32 GByte’lık kapasitenin de iki katına çıkmış olduğunu söylemeliyiz. Bu oldukça önemli bir özellik. Çünkü Android 7.0 Nougat yaklaşık 9.6 GByte’lık bir yer kaplıyor. Kullanıcılar kalan 22 GByte’lık alanı diledikleri gibi kullanabiliyorlar. Elbette bu kapasite, 256 GByte’lık microSD kart ürünü ile arttırılabiliyor.
Xperia XA1’de beğenmediğimiz bir özellik değiştirilemeyen 2300 mAh’lik bataryası. Sony, her ne kadar Stamina modu ile kullanıcıya yüksek bir pil kullanımı sunsa da, Xeria XA1 için bu pil kapasitesi yeterli değil. Koca bir günü bitiremeyen bu kapasite, kullanıcıları tatmin etmeyeceğini söylemeliyiz.
Kamera
Sony Xperia XA1, iki noktada fark yaratıyor. Bunlardan ilki eski tip kare tasarımı. İkincisi ise yenilenen kamerası. Xperia XA1, 13 MP’lik kamera yerine 23 MP’lik bir arka kamera kullanıyor. Ön tarafta ise pek bir değişiklik yok. 8 MP’lik kamera Selfie tutkunları için yeterli bir performans sergiliyor.
Yaptığımız denemelerde her iki kameranın, ışığın bol olduğu ortamlarda, hızlı, kaliteli ve renkleri doygun fotoğraflar çekebildiğini gördük. Bu kameralar, Xperia Z5 Compact ile kıyaslandığında, daha az detay ve keskinlik ile fotoğraf çektiğini fark ettik. Yine de genel kalitenin tatmin edici olduğunu söylemeliyiz.
Sony Xperia XA1, bir önceki nesille göre genel olarak başarılı bir ürün. Tasarımı kesinlikle tartışmaya açık. Benzer ürünlerle kıyaslandığında ise, aynı fiyat aralığında daha performanslı ürünlerin bulunabileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Teknik Özellikler
İşlemci: Mediatek Helio P20 2.3 GHz
Ekran: 5 inç 1280x720
Bellek/Kapasite: 3 /32 GByte
Kamera Ön/Arka: 8/23 MP
Boyut: 8 x 145 x 67 mm
Ağırlık: 143 gr
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!