Sony Xperia XA inceleme altında
Sony Xperia Z ailesini nadasa bırakarak Xperia X ailesi ile yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Xperia X ailesi ile başlayan bu adım şimdi de orta sınıf olarak konumlandırılan Xperia XA ile devam ediyor.
Xperia X’in kırpılmış sürümü olan bu yeni telefon özellikle fiyat/performans oranı ile büyük sükse topluyor. Bu da ister istemez uygun fiyatlı bir telefon arayan kişiler için başarılı bir alternatif olarak karşılarına çıkıyor. Peki Xperia XA gerçekten ne kadar etkili? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.
Tasarım
Xperia XA, Sony’nin klasik tasarım çizgisinden çıkan bir telefon. Bu ürünü ele aldığınızda kendisine iki kere bakmanızı sağlayan Xperia XA, yenilenmiş tasarımı ile Xperia X ve Xperia Z tasarımlarından pozitif bir fark yaratıyor. Xperia XA’nin kenarları hafif yuvarlatılmış. Bu özellik sayesinde 143,6×66,8×7,9 mm’lik boyutu ve 138 gr ağırlığı ile ele çok iyi oturuyor. Sahip olduğu Alüminyum çerçeve, Xperia XA’ya klas bir hava katıyor. Arka kısmına baktığımızda ise plastik bir yapı hakim. Çizilmeye karşı çok dayanıklı olan bu plastik arka kapak, ürünü ne yazık ki biraz ucuz gösteriyor. Günümüzde moda olan ve hemen hemen her orta seviye telefonda bulunan parmak izi sensor teknolojisi, Xperia XA’da kullanılmamış.
Bununla birlikte Xperia ailesinden alıştığımız, su ve toza karşı dayanıklı olan teknolojisinden de vazgeçilmiş. Diğer üreticiler bu teknolojiyi, ürünlerine yeni entegre ederken Sony’nin neden böyle bir karar aldığını anlayamadık. Sonuçta su ve toza karşı dayanıklı bir ürün arayan kişiler Xperia Z5 Compact ile daha iyi bir alternatif bulabilecekleri bir gerçek.
Ekran
Xperia XA, 5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Parmak izine izin veren bu ekran güneşli ortamlarda bir ayna gibi parlaması en büyük zayıflığı. Sony, Full HD çözünürlük yerine 1280×720 piksel HD çözünürlüğü tercih etti. 295 ppi piksel yoğunluk değerinde olan bu ekran teknik değer açısından Galaxy A3 ve Huawei P9 Lite ile yarışamıyor. Günlük kullanımda ise bu fark çok belli olmuyor.
Bunun nedeni de 502’lik Candela değeri ile oldukça parlak olması. Yüksek de bir kontrast değerine sahip olan Xperia XA, renk doğruluğu ile de artı puan topluyor. Bunun anlamı, ekran görüntüsünün keskin ve renklerin doygun olması.
Performans
Xperia XA, orta sınıf kategorisine hitap eden bir akıllı telefon. Sahip olduğu Mediatek’in sekiz çekirdekli Helio P10 (2 GHz) işlemcisi, düşük güç tüketiminde yeterli miktarda bir performans sunuyor. 2 GByte büyüklüğünde bir bellek bulunduran Xperia XA, kendi arayüzünde kusursuz bir performans sunuyor. Menüler arasında hızlı geçişlerden tutun, web sayfalarından gezinmeye kadar. İşin içine uygulamalar girdiğinde Xperia XA’nın performanstan ödün verdiğini söylemek zorundayız. Öyle ki yaptığımız Antutu sentetik Benchmark testinde 48000’lik bir skor elde ettik. Bunun anlamı, Xperia XA’nın performansı Samsung Galaxy S5 ile neredeyse aynı seviyede olması.
Üründe beğendiğimiz bir özellik çıkartılamayan 2300 mAh’lik pilin yoğun kullanımda yaklaşık 11 saat’lik bir kullanım sunması. Bu değer düşük güç tüketiminde 32 saate kadar çıkabilmesi de önemli bir artı.
Kamera
Xperia XA’nın önemli artılarından biri kuşkusuz 13 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen arka kamerası. Bu kamera gün ışığında oldukça kaliteli fotoğraflar çekebiliyor. Yaptığımız denemelerde Xperia XA’nın detaylı ve keskin fotoğraflar çekebildiğini gördük. Öyle ki bu kamera, gün ışığında, iPhone 6s Plus ve Samsung Galaxy S7’ye kabuslu günler yaşatabiliyor. Tabi bunlar gün ışığındaki çekimler için geçerli. Aynısını ne yazık ki karanlık ortamlar için söyleyemeyeceğiz. Xperia XA’nın gece performansı ortalama kalitenin çok altında. Detaylar fotoğrafların içinde resmen kayboluyor. Bununla birlikte ön kamera da çok iddialı olmadığı bir gerçek. Ön kamera detaylı çekimler yapmasına karşın kontrast değerinin düşük olması zaman zaman keyifleri bozuyor.
Uzun lafın kısası Xperia XA, fiyat/performans bakımında başarılı bir alternatif. Başarılı ergonomi , düşük pil tüketimi ve arka kamerası Xperia XA’ya önemli bir güç katıyor. Bu ürünün su geçirmez ve FullHD bir ekrana sahip olmasını çok isterdik doğrusu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları