SIM kartların sonunu getirecek teknoloji
SIM kartlar 20 yıldan fazla süredir hayatımızda. Ancak sonları her geçen gün yaklaşıyor. Gömülü SIM kart teknolojileri ile SIM kartlara veda edeceğiz. eSIM nedir ve avantajları nelerdir bu dosya konumuzda sizlerle!
Duyurulan yeni cihazlar ile birlikte eSIM teknolojisi her geçen gün daha fazla gündeme geliyor. Aslında 2013 yılında duyurulmasına rağmen son bir yıldır bu teknoloji çok daha fazla gündeme geliyor. Tam olarak ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığı konusunda ülkemizde yeterli kaynak bulunmuyor. Çünkü eSIM teknolojisi henüz Türkiye’de desteklenmiyor. Ancak eli kulağında diyebiliriz çünkü eSIM kullanan cihazların sayısı her geçen gün artıyor.
eSIM nedir?
Kelime anlamı bile aslında oldukça açıklayıcı. “Embedded SIM” yani gömülü SIM’in kısaltması olarak eSIM ismi kullanılıyor. SIM kart kullanan cihazlar bu teknoloji sayesinde her operatör için farklı bir SIM karta ihtiyaç duymuyor. Cihazlar üretim aşamasında iken üretici tarafından içerisine yerleştirilen SIM kart, uyumlu tüm operatörler ile çalışıyor. Bu sayede kullanıcı SIM kart sorumluluğundan kurtuluyor.
Gömülü SIM teknolojisi sayesinde ister operatör ister numara değiştirin, cihazınızın içerisindeki SIM karta herhangi bir müdahalede bulunmanız gerekmiyor. Bunun çok sayıda avantajı var. Birincisi biraz önce de belirttiğimiz gibi kullanıcılar SIM kart taşımıyor. İkincisi ise GSM modülünün içerisine yerleştirilen gömülü parça çok daha az yer kaplıyor. Bir diğer avantaj ise, Gömülü SIM ile elinizdeki cihazı yeni SIM kart almadan sadece ülkenizde değil tüm dünyada kullanabilmeniz.
Tüm bu avantajlar sayesinde hemen her türlü cihaz gömülü SIM teknolojisi ile internete bağlanabilir hale gelebiliyor. Bunun en iyi örneğini geçtiğimiz yıllarda Samsung tarafında gördük. Samsung Galaxy Gear 3 isimli akıllı saat bu teknolojiyi kullanan cep telefonu dışındaki ilk üründü. Hemen her tip cihazda gömülü SIM’i görmek mümkün.
Hangi cihazlarda gömülü SIM kart kullanılabilir?
- Akıllı telefonlar
- Tablet bilgisayarlar
- Dizüstü bilgisayarlar
- Akıllı saatler
- Otomobiller
- Ve internet bağlanması istenen her türlü cihaz
Ülkemizde henüz bu teknolojiyi kullanan operatör yok. Bunun olabilmesi için operatörlere bu iznin verilmesi gerekli regülasyonların yapılması gerekiyor. Bu konuda görev BTK’ya düşüyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizde de kullanılmaya başlanması bekleniyor. Ancak net bir tarih yok.
Android kullananlar dikkat: Telefonlarınız dinleniyor olabilir
Dünya genelinde Intel, Google, Qualcomm ve Microsoft gibi devlet eSIM hakkında çalışmalar yapan firmalar arasında. Dizüstü bilgisayar tarafında Lenovo da bazı modellerinden bu teknolojiye yer vermeye hazırlanıyor. 2018 yılında Apple da eSIM kullanmaya başlayan cihazlarla karşımıza çıktı.
2016 yılında yapılan son yenilik ile birlikte tıpkı çift SIM kartlı telefonlar gibi çift eSIM’e sahip mobil cihazlar görmek mümkün olacak. Yani cihazlara birden fazla telefon numarası tanımlanabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları