Sıkça kullandığımız teknoloji terimleri nereden geliyor?
Sıkça kullandığımız teknoloji terimleri nereden geliyor hiç düşündünüz mü? Bluetooth, Google, robot, fare gibi kelimelerin kökenlerini araştırdık.
WhatsApp mesajlarını sesli okuyacak
Yeni teknolojiler ortaya çıktıkça bunları tanımlayacak, insanlara anlatacak bazı yeni terimlerin de ortaya çıkması gerekiyor. Eskiden yüzyıllara yayılan teknolojik gelişmeler artık çok daha kısa zamanda gerçekleştiği için yeni kelimeler ve terimler bulmak da insanları biraz daha zorluyor. Sıkça kullandığımız teknoloji terimleri nereden geliyor diye düşündüğünüzde aslında çoğunu bilmediğinizi fark edeceksiniz.
Bluetooth ile dizüstü bilgisayarınıza bağladığınız farenizi, Google'da arama yapmak için kullanıyorsunuz. Wikipedia'da robotlar hakkında araştırma yaparken sitedeki bir bug'la karşılaşabilirsiniz. Bu cümlelerde ne demek istendiğini anlamış olabilirsiniz ama Bluetooth, Google, Wiki, fare, robot, vs. gibi kelimelerin kökenlerini hiç düşündünüz mü? Sıkça kullandığımız teknoloji terimleri nereden geliyor sizler için araştırdık.Bug
WhatsApp grup yöneticileri hapse atılabilecek!
Yazılım kodlarında veya bilgisayar sistemlerinde yer alan hatalara verilen ad olan "bug" kelimesi Türkçe'de "böcek" anlamına geliyor. Bu kelimenin bir teknoloji terimi haline nasıl geldiği hakkında birden fazla hikaye var. Bu hikayelerin en çok bilineni ise 1946 yılında Harvard Üniversitesi'nde bulunan Mark II adlı bilgisayarda yaşanan hatanın aslında devreler arasına giren bir güveden kaynaklandığın anlaşılması ve bunun kayıtlara sistemde bir "bug" bulundu şeklinde geçmesi.
Ancak bundan çok önce Thomas Edison'un da mektuplarında benzer sorunlar için bu kelimeyi kullandığı görülüyor. Bunun dışında 1930 ve 40'lı yıllarda piyasaya çıkan birçok cihazın tanıtımında da küçük sorunlar için "bug" ifadesinin geçtiği görülüyor.
Bluetooth
Galaxy S8 - Xiaomi Mi 6 karşılaştırması
Bir kablosuz bağlantı teknolojisi olan Bluetooth'un bire bir Türkçe karşılığı "mavi diş" şeklinde. Teknoloji terimleri nereden geliyor diye düşü Çok alakasız gözükse de aslında bu ismin seçilmesinin tarihsel bir nedeni var.
958 ile 986 yıllarında Danimarka Kralı olan Harald Gormsson'ın takma adı Blatand şeklindeydi. Blatand tahmin edebileceğiniz gibi mavi diş anlamına geliyor. Neden böyle bir takma ada sahip olduğu kesin olarak bilinmese de muhtemelen dişlerinin gerçekten maviye yakın bir renkte olduğu iddia ediliyor. Zamanın diş tedavi yöntemlerinin çok ileri olmadığını tahmin edebilirsiniz. Harald Blatand Gormsson'un tarihe geçmesine neden olan şey dişleri değil elbette. Gormsson ülkedeki çok sayıda klanı tek bir krallık altında toplayan ilk kişi olmuş.
Bluetooth teknolojisi de normalde birçok alanda rakip olan Intel, IBM, Ericsson ve Nokia'nın bir araya gelip ortaya çıkardığı bir teknoloji olduğu için Harald Blatand Gormsson'dan hareketle Bluetooth adı verilmiş. Bluetooth logosu da H ve B harflerinin eski Kuzey Avrupa harfleriyle yazılmış şekli.
Wiki denildiğinde akla ilk gelen şey Wikipedia olsa da aslında Wikipedia internetteki "wiki" sitelerinden sadece biri. Kullanıcılar tarafından bilgilerin girilip, düzenlenebildiği kaynak siteler olarak tasarlanan wiki sitelerinin atası aslında WikiWikiWeb. Buna bir site demek çok doğru olmaz aslında bir site şablonu denilebilir.
Wiki terimi ise WikiWikiWeb'in yaratıcısı Ward Cunningham'ın Hawaii'de geçirdiği bir tatilde otelinden havaalanına giderken kullandığı otobüsün adından geliyor. Hawaii dilinde "çok hızlı" anlamına gelen bu kelimeyi çok beğenen Cunningham platforma bu adı koymayı uygun bulmuş.Robot
Son dönemde birçok örneğini gördüğümüz robotların adının nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Robot kelimesinin kökeni eski Slav dillerinden geliyor ve anlamı zorla çalıştırma.
Kelimeyi günümüzdeki anlamıyla ilk kez kullanan kişi Çek yazar Karel Capek. 1920 yılında yazdığı Rossum'un Evrensel Robotları adlı oyunda robot kelimesi ilk kez bu şekilde kullanılmış. Hikâyede Rossum'un şirketi hiçbir duygusu veya bağımsız düşüncesi olmayan insanlar üretiyor. Capek bu özel üretim insanlara robot adını vermiş.
Bugün artık internet denildiğinde akla ilk gelen şey olan ve bir şirket adı olmaktan çıkıp bir terim haline gelen Google'ın adı Backrub da olabilirdi. Ancak Sergey Brin ve Larry Page bu isimden vazgeçip Google'da karar kıldılar. Google adının hikayesi ise aslında basit bir yazım yanlışından ileri geliyor.
1997 yılında kendi gibi birçok öğrenciyle aynı ofisi paylaşan Larry Page, ofis arkadaşlarıyla birlikte arama motoru için akılda kalıcı bir isim düşünüyordu. Bunlardan Sean Anderson matematikte 1 ve ardından 100 tane sıfırın geldiği sayıya verilen isim olan "googolplex"i önerdi. Larry Page bunu uzun bularak kısaltması olan "googol" kelimesinin alan adının müsait olup olmadığna bakmasını istedi. Googol yerine yanlış yazarak "Google" kelimesini aratan Sean Anderson bunun boşta olduğunu gördü ve Page de bu şekli beğendi. Böylece Google ismi ortaya çıkmış oldu. Sean Anderson şu an Microsoft'ta çalışıyor.Fare
Bilgisayar kullanırken sürekli elimizin altında bulunan fedakar yardımcımız farenin adı şeklinden mi geliyor sizce? Aslında gerçekten böyle olabilir ama fareyi icat eden adam Douglas Engelbart ismin kaynağı hakkında biraz farklı konuşuyor. Bu konu sorulduğunda "Neden fare denildiğini gerçekten bilmiyorum. En başta öyle dendi ve biz de değiştirmedik." şeklinde cevap veriyor. Engelbart'a yakın birçok kaynak da durumun böyle olduğunu söylüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)