hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siber güvenlik sektörü, insan sermayesinin yetersizliği ile boğuşuyor

    Siber güvenlik sektörü, insan sermayesinin yetersizliği ile boğuşuyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Çalışan açığının büyüklüğü ve özellikle de kadın çalışan açığına rağmen firmaların yalnızca yüzde 57’si kültürel çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık girişimlerini benimsediğini söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışan açığı bulunan firmalarda bu oran yalnızca yüzde 67’ye kadar çıkıyor. Güvenlik sektörü, erkek egemen, sektörel jargonu olan ve uygun nitelikleri taşımadan girilmesi zor, elitist bir sektör olarak biliniyor.

    Kadın siber güvenlik profesyonellerinin yüzde 30’u iş yerinde ayrımcılığa maruz kaldıklarını söylüyor. Yaratıcılık, esneklik, iyi iletişim, sorun çözme ve diğer becerileri gerektiren değişik roller varken güvenliğin sadece teknik becerilerle ilgili olduğu algısı hakim.

    Bununla beraber İşlerin düzeldiğine dair belirtiler de yok değil. ISC2 araştırması, güvenlik sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde 60 yaş üstü kişilerin yüzde 14’ünün kadınlardan oluştuğunu, bu oranın 30 yaşın altındakilerde yüzde 30 olduğunu belirtiyor.

    Genç kadınların yönetici pozisyonlardaki sayısı da gün geçtikçe artıyor. Raporda, kadınların 50 yaş ve üzeri C düzeyindeki yöneticilerin yalnızca %10’unu ancak 30’lu yaşlarındaki tüm yöneticilerin %35’ini oluşturduklarını söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama hâlâ gidilecek uzun bir yol var. Raporda, kadınların “ileri düzey, yönetim dışı pozisyonlarda” çalışan siber güvenlik profesyonellerinin yalnızca %17’sini oluşturduğu belirtiliyor.

    Siber güvenlik alanında cinsiyet eşitsizliğini düzeltmenin yedi yolu:

    Saygı kültürünü destekleyin Sektörün daha kapsayıcı olma ihtiyacı inkar edilemez. Bu alanda halen çalışanlar, çeşitli şekillerde çaba göstererek bu amaca ulaşma konusunda önemli bir rol oynayabilirler. Yapılacaklar arasında, kültürü değiştirmek için aktif olarak çalışmak, ön yargılar ve engellere dikkat çekmek ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesini desteklemek yer alıyor.

    Erken yaşlarda siber güvenlik alanına ilgi uyandırın Hackathons ve Capture the Flag (CTF) gibi yarışmalar, kızları erken yaşlardan itibaren güvenlik sektörüne dahil etmenin harika bir yoludur. Umudumuz, ilerleyen zamanlarda daha fazla genç kadının konu hakkında eğitim alması ve potansiyel olarak bu alanda bir kariyer yapmayı seçmesidir.

    Siber güvenlik alanında kariyer yapmak için fırsat yaratın Katılımcıların, iş hayatında gerçek hayattaki becerilerini keşfetmelerine yardımcı olan bir kariyer fırsatı olan, stajyerlik ve çıraklık programları işe yarayabilir.

    Mentorluk programları hazırlayın Sektörde rol modellerin eksikliği bir kısır döngü yaratabilir. Bu nedenle, şirkete katılanların desteklendiklerini hissetmeleri ve üst düzey liderler haline gelebilmeleri için resmi, yapılandırılmış mentorluk programları hazırlamak hayati önem taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maaşların eşit olmasını sağlayın Kadınlar, katkılarının erkek akranları kadar değerli olduğunu hissetmelidir. Siber sektörde ya da herhangi başka bir sektörde cinsiyetler arası ücret farkı olmamalıdır.
    Kariyer gelişimini iyileştirin Kadınların yönetici ve üst düzey yönetici olarak daha fazla temsil edilmesinin yanı sıra kuruluşların, çocuk sahibi olmak için kariyerlerine ara vermek isteyebilecek kişilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak kariyer gelişimi için destek sunması gerekiyor.

    İşe alma kriterlerinizi genişletin ve şirket içi terfileri değerlendirin

    İK ve işe alma yöneticileri adayın uygunluğunu tespit ederken, şirkete katkı sağlayacak beceriler, deneyim ve/veya yeteneklerini belgelendirdiği yeterlilik ve sertifikaların ötesine bakmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow