Scareware tehlikesine dikkat
Bilgisayarınızın veya cihazınızın ekranı kötü amaçlı yazılım tehlikesi hakkında sizi uyaran açılır pencerelerle bombardımana tutulduysa o zaman muhtemelen scareware ile karşılaşmışsınızdır.
Hızlı tempolu ve genellikle endişe verici zamanlarda yaşıyoruz ve dolandırıcılar bundan faydalanmak için hazırlar. Korku güçlü bir silah olabilir ve dolandırıcılar bunu insanlara nasıl aşılayacaklarını ve onları belirli ve aceleci eylemlerde bulunmaya nasıl zorlayacaklarını bilirler. Siber alemde, bunu yapmanın yaygın bir yolu, scareware adı verilen korkutucu yazılımlardır.
Scareware, cihazlarımızı ve verilerimizi etkileyen siber güvenlik sorunlarıyla ilgili korkularımızı ve endişelerimizi, halk arasında “bilgisayar virüsü” olarak bilinen ancak bugünlerde daha çok “kötü amaçlı yazılım” olarak adlandırılan şeylerin kurbanı olduğumuza inandırarak ticaret yapan klasik bir blöftür. Amaç, bizi bu korkuların nihayetinde gerçekleşeceği bir yola sürüklemektir. Neyse ki soğukkanlılık ve ön uyarı güçlü bir savunmadır.
Her şey zihinde
Scareware, kimlik avı mesajlarında sıklıkla gözlemlediğimiz türden klasik sosyal mühendislik tekniklerini kullanarak çalışır. Kurbana düşünecek zaman bırakmayarak pişman olacağı bir karar vermesi için acele ettirmeye çalışırlar. Uyarı hissedilir ve aciliyet hissi yaratmaya yöneliktir: Örneğin, “Şimdi harekete geçin yoksa dosyalarınız ve fotoğraflarınız sonsuza kadar bozulabilir.”
Dolandırıcılar yanıp sönen kırmızı görüntüler, büyük harflerle yazılmış metinler ve hatta muhtemelen sözde virüslü dosyaların hayali ekran görüntülerini göstererek bu aciliyeti artıracaktır. Ayrıca taranmakta olan makinenin ilerleme çubuğunu da gösterebilirler.
Son olarak, sosyal mühendislik kurbanı mesajın meşru bir kaynaktan geldiğine ikna etmeye dayanır. Bu nedenle dolandırıcılar “DriveCleaner”, “Antivirus360”, “PC Protector” ve “Mac Defender” gibi isimler kullanarak yasal güvenlik sağlayıcılarının marka ve isimlerini taklit etmek için ellerinden geleni yaparlar.
Scareware nasıl kaldırılır?
Sakin olun ve korkmayın. Eğer bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza zararlı yazılım bulaşırsa bunu kaldırmak çok da zor olmayacaktır. Unutmayın ki bu gerçek bir kötü amaçlı yazılım değildir.
Elle taramak için yasal güvenlik aracınızı çalıştırın ve kaldırma talimatlarını izleyin. Bunu yapamazsanız, yazılımı manuel olarak arayabilirsiniz. Windows 10’da: “Program ekle veya kaldır “ı arayın ve karşınıza çıkan listeden kaldırın. Mac’lerde, Finder penceresinin Uygulamalar kategorisinde korkutucu yazılım programını bulun. Sağ tıklayın ve Çöp Kutusuna sürükleyin, ardından Çöp Kutusunu boşaltın. Ayrıca tüm e-posta ve finansal hizmet hesaplarının parolalarını da değiştirmelisiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'