Sanal gerçeklik önümüzdeki 10 yılda bize neler vaad ediyor?
Gerçek dünyanın dışına çıkartıp pek çok uygulamaya fırsat tanıyan sanal gerçeklik yakında gündelik hayatın içine işleyecek. Sanal gerçekliğin oyun ve eğlenceden gazeteciliğe, sinemadan eğitime kadar pek çok alanda bize 10 yılda neler vaad ettiğini yazdık.
Eren Caner / Cnnturk.com
Sanal gerçeklik (Virtual Reality), wiki’de en yalın haliyle, “bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlar” şeklinde tanımlanıyor. Geçmişte Matrix gibi filmlerde sanal gerçeklik, bilimkurgu ile çok iç içe olsa da artık gündelik hayatın içinde. Bu teknolojide, kişi gerçek dünya ile ilişkisini tamamen keserek ana karakterin yerine geçiyor. Donanım olarak, Oculus Rift ve Samsung Gear VR gözlükler şimdilik piyasadaki ilk örnekler olsa da Apple bir VR gözlük geliştirip bunu Samsung gibi S7 ve S7 Edge model telefonlarını satmak için itici bir güç olarak konumlandırmaz ve tüm iPhone ve iPad’lere uyumlu yapıp mobil uygulama alanında da başı çekerse, o zaman App Store’da oyundan, eğitime birçok alanda VR uygulamalar karşımıza çıkmaya başlar. Muhtemelen ilk VR uygulamaları da Facebook, Twitter ve Instagram olur. VR gözlüklerle Instagram’da keşfe çıkmak pek güzel olabilir ancak aslolan VR; eğlenceden, haberciliğe, eğitimden, pazarlamaya, birçok konunun hikaye anlatıcılığını kökünden değiştirecek. Şimdi o başlıklara bir bakalım;
Oyun ve Eğlence:
VR teknolojisi oyun dünyasının temelini sarsıcı bir şekilde değiştirecek. Sony de Ekim 2016’da PlayStation içinPS VR adıyla bir sanal gerçeklik gözlüğü ve beraberinde 50’den fazla oyunu piyasaya sürecek. O anda elbette oyun tutkunlarının gözleri, FIFA’nın PES’in ya da bir The Last Of Us gibi oyunların VR versiyonlarını arayacak.
Eğlence noktasında ise insanlar VR gözlüklerle kuşların uçuşunu, maymunların daldan dala zıplayışını ya da tarihe dönecek olursak dinazorların yürüyüşünü onun gözleriyle ve hareketleriyle sanki o bedendeymiş gibi deneyimleyebilecek.
Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da bir fuarda sanal gerçeklik gözlükleri denedi.
Habercilik
Bir yerdeki toplumsal olay ya da eylem belli ölçülerde modellenerek VR gözlük ile tüm insanlığın oralarda gezmesi sağlanabilecek.
Sinema
VR teknolojisi, izleyiciyi ana karakter haline getirdiği için sinema endüstrisinde hikaye anlatımı da derinden etkilenecek. Yalnız burada şu sorun olabilir; senaristler ve yönetmenler bu teknoloji ile her ne kadar muazzam bir görsel şölen yaşatmak ve kişiyi bu şölenin içine çekmek istese de önemli olan hikayedir. İzleyici bu görsellik içinde ana karakter gibi gezinirken hikayeyi kaçırırsa sonuç olarak, o iş film olmaz, başka bir şey olur.
Battlefield 1 nasıl fark yaratacak?
Psikoloji
Örümcekler, kertenkeleler, timsahlar ya da karanlık ortamlar… Korkuları olan insanların, bu korkularından kurtulabilmeleri için psikologlar VR gözlüklerden faydalanabilecek.
Seyahat
İstanbul’dayken, örneğin New York’ta satın almak istenilen bir ev VR teknolojisi ile sanki o evdeymişsiniz gibi gezilip görülebilecek. Dolayısıyla, uzaktan karar verme davranışları gelişecek. Bu teknoloji bir yayılsın, biz Türkler bu işi İstanbul içinde bile kullanırız:)
Pazarlama
Topshop, Londra Moda Haftası’na gelemeyenleri, VR teknolojisi üzerinden canlı olarak o etkinliğe ön sıralardan katılabilmelerini sağladı. Canlı yayınlanan TV programları da, VR teknolojisi ile izleyicilerine sanki stüdyoda oturup, konuklarla izliyormuş gibi bir ortam sağlayabilecek.
Instagram’daki açığı 10 yaşındaki çocuk buldu
Eğitim
Fransız İhtilali, İstanbul’un Fethi… Bu ve bunun gibi tarihteki önemli olaylar ya da Antartika’daki bir dağ modellenerek VR teknolojisiyle insanlığa sanki oradaymış gibi yaşatılabilecek. Bambaşka bir ülkedeki bir müzeye ya da hayvanat bahçesine dijital turlar düzenlenerek dersler bir öğretmenin eşliğinde sanki o an oradalarmış gibi anlatılabilecek. O anı yaşatabilmekten daha kalıcı bir eğitim şekli de yoktur sanırım.
Günün birinde bir şirket ki bu Google olabilir, tüm dünyayı modelleyip VR gözlüklere sıkıştırırsa ve insanlık da VR gözlük üzerinden tüm dünyayı oturduğu yerden keşfedebilirse, başta engelliler olmak üzere tüm insanlık için harikulade olur. Bir gün Kanada’da, bir gün Maldivler’de olmak gibi…
VR teknolojisi, beynin sinir sistemi üzerinden VR gözlüklerle iletişim kurabildiği an başka bir boyuta evrilebilir. O anda, insanlar konuşmadan ve yazışmadan telepatik yollarla iletişim kurabilmeye başlayabilir. Bu gelişme Stephen Hawking’in de muhtemelen çok işine yarar. Öte yandan, tüm bunlar olurken de geçmişi sanal gerçeklikle deneyimletebilmek, yeni ve en popüler algı değiştirme enstrümanı da olabilir…
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir