Rusya, VPN servislerini engellemek için servet harcayacak
Dünya genelinde politik iklimin iyiden iyiye ısınmaya başlamasıyla birlikte internet dünyasında da bir bilgi savaşı başladı.
Bir yandan Rusya-Ukrayna savaşında taraflar kendi görüşlerine ters düşen yayınlara ambargo koyarken, diğer yandan ABD ile Çin arasında bir bilgi akışını kontrol etme yarışı başlamış durumda. Hatta bu yarış ABD’nin TikTok’u yasaklama kararı almasına kadar gitti.
Ne var ki bugün devletlerin internet üzerinden gerçekleşen bilgi akışını kontrol etmesinin önünde önemli bir engel bulunuyor. O da kullanıcıların yasakların etrafından dolaşmasını sağlayan VPN servisleri. Bu yüzden başta Rusya olmak üzere pek çok ülke bu servislerden kurtulmanın yollarını arıyor.
Bunun için şu anda başvurulan başlıca yöntem para cezaları. Örneğin geçtiğimiz günlerde Twitter’ı yasaklayan Brezilya, bu sosyal ağa girmek için VPN kullandığı tespit edilenlere yüklü para cezası kesileceğini açıklamıştı. Ancak bu para cezaları tek başına yeterli olmuyor. Çünkü VPN kullanıcılarını tespit etmek o kadar da kolay değil. Bu yüzden devletler daha kalıcı çözümler arıyor.
Bu devletlerin başında gelen Rusya, bu sorunu kalıcı olarak çözmek için kesenin ağzını açtı. Rusya’da telekomünikasyon denetiminden sorumlu kurum olan Roskomnadzor, internet trafiğini daha iyi filtreleyebilmek için önümüzdeki beş yıl içinde 59 milyar ruble (646 milyon dolar) harcayacaklarını açıkladı.
Bu para, internet trafiğini kontrol etmek için kullanılan donanımın güncellenmesi için harcanacak. Ayrıca belli başlı kaynaklardan gelen veri akışını durdurmak ya da yavaşlatmak için de yeni teknolojiler geliştirilecek. Rusya’nın bu yatırım sonrası VPN servislerini engelleme konusunda çok daha etkili hale geleceği düşünülüyor. Tabii bu, bilgiye özgürce erişmek için endişe verici bir gelişme. Ama bilgiyi kontrol etmek isteyenler için önemli bir adım.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'