QR kod nedir, ne işe yarar, QR kod nasıl oluşturulur?
QR kod, dijital dünyanın en önemli araçlarından birine dönüştü. Hayatımıza girip günlük hayatta önem kazanması zaman aldı ama artık QR kodlarını herkes tanıyor.
WhatsApp ile bilgisayarda oturum açmak istediğinizde, bankamatikten telefonunuzla para çekmek istediğinizde ya da bir ilandaki indirimi almak için QR kodları artık pratik çözümler sunuyor. Hatta oturduğunuz restoranda kağıt menü bulunmadığını ve menüye telefonunuzla QR kod üzerinden ulaşabileceğinizi görebilirsiniz. Şaşırmayın. Yeni dünya böyle. Peki QR kod nasıl oluşturulur? İşte pratik QR kodu oluşturma yöntemleri…
QR kodu, beyaz kare fon içinde yer alan siyah noktalarla kodlanmış, özel bir koddur. Bu siyah noktaların beyaz kare fon içindeki lokasyonu ve şekilleri farklı bilgileri kodlamaya izin verir. Bu şekilde QR kod içine genişçe metinleri sığdırmak mümkün olur. Bu teknoloji sayesinde, URL adresleri, Blockchain cüzdan adresleri, kart vizit bilgileri gibi detayları QR Kod içine saklamak mümkün olur.
QR kod ilk defa Japonya’daki otomobil pazarlamacılarının, büyük verileri çok basit ve pratik şekilde okutabilecek dijital bir çözüm arayışı ile ortaya çıktı.
Bugün artık isteyen herkes, web üzerindeki servislerden yardım alarak, kendi QR kod adreslerini yaratabilir.
Bu adreslere iletişim bilgilerini, sosyal medya hesaplarının adreslerini, kişisel verilerini veya başka verileri yükleyebilirler.
Örneğin, bir üniversite öğrencisi ödevini hazırlayıp bulut üzerinde genel kullanıma açık bir linke PDF olarak yükleyebilir. Bu adresi ise bir QR kod’a dönüştürüp, hocasına sunduğu özet içine QR kodu yerleştirebilir. Böylece, öğrencinin hocası, ödevin detaylı PDF’ine QR kod ile ulaşabilir. Bilgisayarına, ödevin adresini harf harf yazmaktan kurtulup sadece telefonun kamerasını açarak, detaylı PDF’e erişebilir.
Ya da başka bir senaryoda, bir restoranın işletmecisi, sürekli değişen menü için devamlı matbaa baskısı masrafı yapmak yerine, masalara bir QR kod yerleştirebilir.
Bu QR kodun yönlendirdiği URL adresinde ise menünün en güncel hali bulunur. Masaya oturan her müşteri, telefonundan kolayca en güncel menüye ulaşabilir.
Hatta restoran yöneticisinin müdahalesiyle, menü saat başı bile değişebilir. Yarım saat önce biten çorba menüden kaldırılabilir. 10 dakika önce fırından yeni çıkan taze börekler menüye eklenebilir. Bugün pek çok yenilikçi restoran bu menü sistemini çoktan kullanmaya başladı. Üzerinde kurşun kalemle yemeklerin ve fiyatların yazılıp silindiği restoran menüleri, bir trilyon yıl önce demode oldu.
Peki QR kod nasıl oluşturulur? İşte adım adım QR kod oluşturma rehberi.
1. QR kod oluşturan bir web servisi seçin
Size, belirttiğiniz URL adresini veya metin, görsel, kart vizit bilgileri (vcard) QR kod olarak verecek bir web servisi veya uygulama ile çalışmak zorundasınız. Bunlar çoğunlukla ücretsiz servislerdir. Bu servisler, genellikle yarattğınız QR kodun evren infilak edip kıyamet kopana kadar saklanacağını garanti ederler. Ama siz yine de o kadar uzun planlar yapmayın. Sonuçta dijital dünya… Bir güneş patlamasıyla medeniyetimiz mağara çağına geri dönebilir. Ancak dilerseniz daha detaylı ve kullanıcı destek hizmeti veren ücretli servisler de kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin seçiminize kalmış.
● Kaywa
● GOQR.me
● Free QR Code Generator by Shopify
● Visualhead
● The-qrcode-generator.com
● QR Stuff
● qr-code-generator.com
● QR Code Monkey
● Create QR Code by Google App Engine
2. İçerik türünü seçin
Seçtiğiniz servis üzerinden QR kodunu oluşturmaya başladığınızda, size hangi formatta veri saklayacağınız sorulacak… URL, Vcard, metin, imaj, pdf vs… Hizmet veren servisin sunduğu imkanlara göre bu seçenekler değişebilir.
3. İçeriğinizi yükleyin
Seçtiğiniz formata göre sahip olduğunuz içeriği servise yükleyin. URL verecekseniz, URL adresini girin.
4. Dinamik mi statik mi?
Çalıştığınız servis dinamik veya statik QR kod seçeneği sunuyorsa, dinamik QR kodu oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Böylece oluşturduğunuz QR kod üzerinde daha sonra değişiklik yapabilirsiniz. Bu şu anlama gelir: QR kod sabit kalırken, onun kullanıcıları yönelttiği URL adresini istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse, okulunuzun panosuna “okul gazetemizi/dergimizi takip edin” diyerek astığınız ilanın altına dinamik QR kod koyabilirsiniz. Dijital olarak hazırlayıp web üzerinden yayınladığınız derginin her yeni sayısı çıktığında, yeni URL adresini QR koda yükleyebilirsiniz. İlanı ise değiştirmenize gerek kalmaz. Alternatif bir yöntemse, statik QR koda bir ana sayfa URL’si yüklemektir. O ana sayfaya ulaşan okurlarınıza yeni ve eski dergilerin yer aldığı linkleri göstermektir. QR kodlarını nasıl kullanacağınız tamamen sizin yaratıcılığınıza ve çözümlerinize bağlıdır.
5. QR kodu indirin
Oluşturulan QR kod artık görsel formatta ekranınıza çıkacak. Bazı servisler bunları png ve PDF gibi formatta indirme seçeneği de sunar. Ancak en basit şekliyle, ekrandaki QR kod görselini bilgisayarınıza/telefonunuza indirip daha sonra istediğiniz projede kullanabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları