Planking sardı yurdun dört bir yanını...
Sosyal paylaşım ağlarında çığ gibi büyüyen, Planking (Yüzüstü uzanmak) etkinliğini, Facebook üzerinden buluşarak Türkiye'de uygulayan, "Planking-Bu Bir Duruş" isimli grubun üyesi Ulaş Yılmaz, "Yaptığımız etkinlikle sadece bir duruş sergiliyor, 'biz buradayız, biliyoruz ve her şeyin farkındayız' diyoruz" dedi.
Facebook ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde kısa sürede binlerce uygulayıcısı oluşan Planking modası, Türkiye'yi de sardı.
Türkiyeli Plankingçiler, yurtdışında çığ gibi büyüyen, ilginç bir eğlence olarak görülen etkinliği, Türkiye'de diğer ülkelerdekinin aksine hayata dair mesajlarını iletmek için kullanıyor.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta faaliyet gösteren etkinliğin, Türkiye ayağının üyelerinden Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de yeni davranış alışkanlıkları yaratmayı amaçlayan sosyal etkinliklerin sayısının her gün arttığını belirterek, "Planking, dünyada ciddi riskler içeren bir eğlence olarak doğdu. O kadar yaygınlaştı ki bir genç hayatını kaybetti. Ancak biz bu sıra dışı davranışı, hayata dair mesajlar iletmek için yeniden tasarladık ve duruşlarımızla birçok konuya dair tavrımızı ortaya koymak istedik" diye konuştu.
Diğer ülkelerde yapılanın aksine Türkiye'de, güvenli Planking yapılması konusunda Facebook gruplarından devamlı duyuru yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Grubun kurulmasıyla hayata dair söz söylemek isteyen, birçok gencin katılımı oldu. Facebook'ta fotoğraf ve video paylaşarak hayata karşı duruşu olan, ciddi ya da komik bir mesaj içeren, tehlikeli olmayan yaratıcı duruşlarımızı, Planking ile sergiliyoruz" dedi.
Mimar Sinan ve Barış Manço'ya saygı
Amaçlarının tehlikeli durumlar meydana getirmek olmadığının altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz eğlenerek çeşitli konularda insanlara mesajlarımızı iletmek istiyoruz. Yaptığımız eylemlerin kimileri ülkemizdeki sınav sistemlerini hatırlatıyor, kimisi İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3'üncü köprüyü ve ekolojik dengeyi, bir diğeri doğal afetleri, kimileri de sürdürülebilir enerji ve hayata dikkat çekiyor. AKM'nin kapalı kalmasına İstanbul'un tek operası olan Süreyya Operası önünde Planking yaparak dikkat çekiyoruz. 'Planking Saygı Duruşu' adını verdiğimiz etkinlikle, Barış Manço ve Mimar Sinan gibi şehrin sevilenlerine ve üstadlara saygımızı sunuyoruz."
Yılmaz, eylemlerini yaptıkları mekanları seçerken de dikkat ederek yaratıcı olmaya çalıştıklarını kaydederek, "Kadıköy Altıyol'daki Boğa Heykeli'nden vapurlara, Sultanahmet Meydanı'ndan Arkeoloji Müzesi'ne, belediye otobüslerinden Taksim Meydanı'na şehrin farklı birçok noktasında Planking yapan gençleri görebiliyorsunuz. Gençleri çeşitli yerlerde yüzükoyun yatarken görenler ise hem şaşırıyor hem de bu çılgınlığa bir anlam vermeye çalışıyor" diye konuştu.
"Laf söyleyeceğine eylem geçiyorsun"
Facebook grubu sayesinde, tavır göstermek istedikleri yeni konular ya da yaratıcı fikirlerle ilgili sürekli paylaşımda bulunduklarını söyleyen Yılmaz, "yaptığımız etkinlikle sadece bir duruş sergiliyor, 'biz buradayız, biliyoruz ve her şeyin farkındayız' diyoruz. Planking yapanlar, hayata ve çevreye karşı farkındalıkla bakıyor. Bir duruş sergilemek için laf söyleyeceğine, eyleme geçiyorsun" ifadelerini kullandı.
Site üzerinden "En Yaratıcı Planking" ve "En Yaratıcı Mesaj" gibi yarışmalar organize ettiklerini kaydeden Yılmaz, "Önümüzdeki günlerde farklı organizasyonlarla daha kitlesel, yaratıcı duruşlarla Planking sergilemeye devam edeceğiz" dedi.
Çılgınlık mı, kendini ifade tarzı mı?
Boğaziçi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Tolga Seçilmiş de Planking'in pasif ancak aykırı ve ilgi çekici bir eylem yöntemi olduğunu belirterek, "Toplumların içinde yaşadıkları kültürler dönüşerek ve gelişerek devam etse de global iletişimin getirdiği avantajlar aynı zamanda ortak bir kültürün de dünyada yayılmasına neden olmaktadır. Son günlerde karşılaştığımız Planking de bu global kültürün içindeki alt kültürlerin bir davranış ve kendini ifade ediş şekillerinden birisi" dedi.
Seçilmiş, global kültür ve alt kültürlerin internet ve buna bağlı internet ortamları ve portalları sayesinde hızla yayıldığı ve insanların katılabileceği, organize olabileceği, dahil olabileceği, eylem yapabileceği veya karşı durabileceği birçok farklı kültür ve alt kültürle tanıştırmakta olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında şu an yaşadıklarımız büyük bir dönüşümün ilk adımlarıdır. Son günlerde Planking gibi dikkat çekici eylemlerin, şartlar ne olursa olsun çok daha cesurca yapıldığına şahit olmaktayız. Kuzey Afrika'da yaşanan ve yaşanmakta olanlar bu tip sosyal ağ örgütlenmesinin ciddi konularda da ne denli büyüyebileceğini gösteriyor. Planking hem çizgi üstü hem de çizgi altı algıya hitap ediyor. Aykırı bir vücut pozisyonu her algı seviyesindeki insan tarafından algılanıyor, dikkat çekiyor. Planking her algıya hitap ediyor ve ilgi çekiyor. Yoldaki okuma yazma bilmeyen, yüksek eğitimli, muhafazakar veya kalıpların dışında yaşayan herkesin ilgisini çekiyor. Bu yüzden Planking'e sadece çılgınlık diyemeyiz, o aynı zamanda da çılgın bir eylemdir."
İnsanların sosyal medyaya girerek sosyal ortamlarda kendilerini rahatça ifade ettiklerini belirten Seçilmiş, "Global aktivite, hareket ve alt kültürlerin Türkiye'deki grupları etkilemesi ve bu grupların da Türkiye'deki akımlardan etkilenmesi kaçınılmaz. Ben bu etkinlik ve hareketlerin hızlanarak yayılacağını düşünüyorum" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'