hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pillerin performansını önemli ölçüde değiştirebilecek bir yöntem bulundu

    Pillerin performansını önemli ölçüde değiştirebilecek bir yöntem bulundu
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Telefonlarımızdan arabalarımıza kadar her şeyde kullanılan türden bir lityum iyon pil, genellikle ilk yapıldıktan hemen sonra şarj edilir. İlk şarj çok önemlidir: Pilin ne kadar süre çalışacağına ve sonunda ne zaman bozulacağına karar verir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artık araştırmacılar, ilk şarjın alışılmadık derecede yüksek akımlarla yapılması durumunda pillerin performansının değiştiğini keşfetti. Bu gerçekleştiğinde, pillerin ömrü yüzde 50 oranında arttı ve ilk şarj işlemi genellikle 10 saate kıyasla yalnızca 20 dakika sürdü.

    Araştırmacılar ayrıca pilin elektrotlarında, kullanım ömrü ve performansta bu kadar büyük bir artışı mümkün kılan değişiklikleri de bulmayı başardılar. Araştırmada çalışan Toyota Araştırma Enstitüsü’nden Steven Torrisi, “Bu çalışma bizim için çok heyecan verici” dedi. “Pil üretimi son derece sermaye, enerji ve zaman gerektirir. Yeni bir pilin üretimini hızlandırmak uzun zaman alıyor ve çok fazla faktör söz konusu olduğundan üretim sürecini optimize etmek gerçekten zor.”

    Bilim insanları “Piller şarj edildiğinde lityum iyonları pilin negatif elektroduna akar ve kullanıldığında geri dönerler. Bu süreç, bugün teknolojimizin büyük bir kısmına güç sağlayan lityum iyon pillerin hem kullanılması hem de şarj edilmesi açısından kilit önem taşıyor. Yeni bir pilin pozitif elektrodu tamamen lityumla dolu olacaktır. Ancak zamanla lityumun bir kısmı devre dışı bırakılır; bu tür pillerin performansının giderek azalmasının nedeni de budur, ancak bunun önüne geçebiliriz” ifadeleri kullandı.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow