hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oyuncu dizüstü bilgisayarı satın alma rehberi

    Oyuncu dizüstü bilgisayarı satın alma rehberi
    expand

    Oyun keyfini daha uygun boyutlara sahip bir PC’de yaşamak istiyorsanız mutlaka bir oyuncu dizüstü bilgisayarı modeli tercih etmelisiniz. Hangi modeli alacağınıza karar vermeden önce sizler için hazırladığımız satın alma rehberine bakmanızı tavsiye ediyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyun dünyası belki de en altın çağını yaşıyor. Global oyun sektörü milyarlarca dolarlık boyuta ulaştı. Oyunlar önceden sadece PC’lerin egemenliğindeydi. Sonradan konsolların da katılmasıyla oyun dünyası çok geniş kitlelere ulaştı. Şimdilerde ise hem PC’ler, hem de konsolların desteğini alan oyunlar her geçen gün büyümeye devam ediyor. Oyun PC’lerinin en özel kategorilerinden biri de hiç kuşkusuz ki oyuncu dizüstü bilgisayarı modelleri.

    oyuncu dizüstü bilgisayarı

    Üst düzey oyun keyfi yaşamak için illa ki dev boyutlardaki gelişmiş masaüstü bilgisayarlara gerek yok. Elbette masaüstü bilgisayarların performans potansiyeli dizüstü modellerine göre daha yüksek fakat bu cihazları da rahatça taşımak mümkün değil. Oyuncu dizüstü bilgisayarları da zaten birçok üst düzey oyunu gelişmiş ayarlarda oynatabilecek kabiliyete sahip.

    Piyasada birçok farklı markanın farklı oyuncu dizüstü bilgisayar modeli bulunuyor. Bunlar arasında tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, sizler için bir rehber hazırladık. Oyuncu dizüstü bilgisayarı satın almadan önce bu rehbere bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekran Kartı / GPU

    Oyuncu dizüstü bilgisayarı dendiğinde en önemli bileşen kesinlikle ekran kartıdır. Oyuncu modelleri dışında kalan dizüstü bilgisayarların büyük bir çoğunluğunda entegre GPU’lar bulunur. Bu entegre GPU’ların güç tasarrufu başta olmak üzere birçok avantajı olsa da performans konusunda ayrı bir GPU’nun çok gerisinde kalırlar.

    Piyasadaki oyuncu dizüstü bilgisayarı modellerinin hiçbirinde entegre GPU olmasa da eğer dizüstü bilgisayarınızda oyun oynamayı düşünüyorsanız ayrı bir ekran kartı olan modellerden tercih etmelisiniz.

    oyuncu dizüstü bilgisayarı

    Ekran kartı denildiğinde de klasik soruyla karşı karşıya kalıyoruz: AMD mi, NVIDIA mı? Buna kesin bir cevap vermek mümkün değil fakat NVIDIA’nın mobil GPU yarışında rakibine göre biraz daha önde olduğunu söyleyebiliriz. NVIDIA’nın mobil ekran kartları çok daha yaygın kullanılıyor ve performans olarak benzer seviyedeki rakiplerine göre bir miktar daha iyi seviyedeler. AMD’nin ise fiyat ve düşük güç tüketimi gibi avantajları olan modelleri var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NVIDIA’nın mobil taraftaki en güçlü modeli GeForce GTX 1080M masaüstü ekran kartlarına benzer bir performans gösteriyor. Ancak bu performans canavarının fiyatları da epey yukarıya çektiği bir gerçek. Bunun yerine GTX 1060M veya 1070M gibi ekran kartlarına sahip modellerle yine üst düzey performans alabilirsiniz.

    Eğer bütçeniz çok yüksek değilse bir önceki seriden GeForce 900M modellerine ya da AMD Radeon RX 400M serisinden bir ekran kartına sahip dizüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz. Elbette uygun fiyatın dezavantajı olarak eski nesil bir ekran kartına sahip olacaksınız. Bu kartlar da belirli oyunlarda yeterli performans gösterse de yeni nesle göre daha kısa ömürlü olacaklardır.
     
    Ekran

    Ekran kartı bu kadar önemliyken ekranın kendisinin de oyun deneyimi için önemi yadsınamaz. Oyuncu dizüstü bilgisayarı satın almak istiyorsanız öncelikle aradığınız şey yüksek çözünürlük olmalı. Burada Full HD’den daha düşük çözünürlük sunan bir modeli asla tavsiye etmiyoruz. Piyasada bazı QHD ve hatta UHD ekranlı modeller olsa da bunların hem fiyatları çok yüksek, hem 4K çözünürlük desteği olan oyun sayısı henüz fazla değil hem de oyunları 4K’da akıcı bir şekilde oynatmak için çok yüksek bir donanım gücü gerekiyor. Bu nedenle eğer bütçeniz çok yüksek değilse UHD yerine rahatlıkla Full HD ekranları tercih edebilirsiniz.

    oyuncu dizüstü bilgisayarı

    Ekran için tek kıstas çözünürlük değil elbette. Panel tipi de kullanıcıların kafasını kurcalıyor. Oyuncu dizüstü bilgisayarı üreticileri çok uzun süre TN paneller kullandı. Bunun nedeni de TN panellerin oyuncuların aradığı özellikler arasında yer alan hızlı tepki süresine sahip olması ve maliyetine göre gayet kaliteli görüntü verebilmesiydi. Buna rakip olarak geliştirilen IPS paneller ise daha canlı ve gerçekçi renkler, daha geniş izleme açısı ve yüksek görüntü kalitesine sahip olsa da yüksek maliyetleri ve TN panellere göre daha düşük olan tepki süreleriyle dikkat çekiyordu. Ancak zamanla IPS panel teknolojisi eksiklerini büyük ölçüde kapattı. Günümüzde piyasadaki çoğu oyuncu dizüstü bilgisayarında IPS panel olsa da daha uygun fiyatlara TN panelli modellerle karşılaşırsanız, bunların da avantaj ve dezavantajlarını değerlendirerek tercih edebilirsiniz. Yine de ilk tercihiniz IPS olsun.

    Elbette bir de ekran boyutu konusu var. Hangi platformda olursa olsun büyük ekranda oyun oynamanın daha keyifli olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde 14, 15 ve 17 inç arasında değişen oyuncu dizüstü bilgisayarları var. Ekran büyüdükçe hem fiyatın hem de cihazın ağırlığının arttığını unutmamak gerek. Eğer bilgisayarınızı sıklıkla bir yerlere götürecekseniz daha taşınabilir bir model tercih etmenizi tavsiye ederiz. Eğer cihazınızı pek taşımadan sabit bir şekilde kullanacaksanız bütçenize göre en yüksek ekran boyutunu tercih edebilirsiniz.

    İşlemci, RAM ve Depolama

    İster masaüstü ister dizüstü PC’de, yeterli bir işlemciniz yoksa ne kadar güçlü ekran kartınız olursa olsun istediğiniz performansı almanız mümkün değildir. Bunun nedeni ise işlemci darboğazı adı verilen durumdur. İşlemciniz, ekran kartının gücüne ayak uyduramazsa yüksek performanstan faydalanamazsınız. Bu nedenle, oyuncu dizüstü bilgisayarlarında işlemci de önemlidir. Oyuncu dizüstü bilgisayarında çok fazla işlemci seçeneği mevcut değil. Üst düzey modellerde genellikle Core i5 7300 HQ veya Core i7 7700HQ işlemciler yer alıyor. Bir önceki nesilden de Core i5/i7 6000 serisi işlemciye sahip modelleri tercih edebilirsiniz. Dizüstü işlemcilerinin kod numaralarının sonunda H ya da HQ olan modeller üst düzey modellerdir. Core i5 ile Core i7 arasındaki tercih de aslında bütçenize göre değişebilir. Core i7’ler şu an için piyasadaki en yüksek performansı sunuyorlar. Bütçenizi biraz daha düşürüp, belki bir model daha üst ekran kartına yer açmak için Core i5 işlemcili bir model de alabilirsiniz.

    oyuncu dizüstü bilgisayarı

    RAM konusuna gelince ise 8 GB’tan aşağısını kesinlikle düşünmeyin. Bugün günlük işler için kullanılan, ortalamanın biraz üzerindeki dizüstü bilgisayarlarda bile en az 8 GB RAM kullanılıyor. Mümkünse en az 16 GB ve tercihen artırılabilir RAM’e sahip modelleri tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.

    Depolama çözümlerinde de fiyat, performans ve kapasite dengesini iyi gözetmelisiniz. SSD’ler yüksek performans ve düşük güç sarfiyatı yaparken sabit diskler ise yüksek kapasite ve uygun fiyat avantajına sahip. Elbette eğer yeterli bütçeniz varsa her ikisini de barındıran modellerden alabilirsiniz. Depolama nedeniyle fiyatın artmasını istemiyorsanız, oyunların her birinin yaklaşık 50 GB yer kapladığı bugünlerde en az 1 TB kapasiteli 7200 rpm bir sabit disk işinizi görecektir.

    Ses ve Klavye

    Oyunlar göze hitap ettiği kadar kulağa da hitap ediyor. En pahalı oyuncu dizüstü bilgisayarlarının bile çok üst düzey ses kalitesi sunamadığını aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca çoğu oyuncu artık oyunlar için özel tasarlanmış kulaklıkları tercih ediyor. Ancak yine de beklentileri düşük tutmamak gerek. Bu noktada hoparlörlerin konumu büyük önem taşıyor. Hoparlörleri yukarıya bakan modeller bu alanda ilk tercihiniz olsun. Eğer hoparlörler kasanın alt kısmında kalıyorsa yüksek seviye ses alamazsınız. Elbette Dolby veya DTS Surround gibi ibareler de biraz daha yüksek ses kalitesine işaret edebilir fakat bu gibi özelliklerden çok büyük beklentileriniz olmasın.

    oyuncu dizüstü bilgisayarı

    Rahat bir şekilde oyun oynamanız için klavyenin de rahat olması önemli. Burada size tavsiyemiz almayı düşündüğünüz modelin klavyesini mutlaka denemeniz. Klavye deneyimi kişiden kişiye değişebileceği için kendinize en uygun modeli belirlemeden önce mutlaka farklı dizüstü bilgisayar klavyelerini denemelisiniz. Oyuncu dizüstü bilgisayar modellerinde genellikle oyunculara yönelik tasarlanmış, özel ışıklandırmalı klavyelere yer veriliyor. Çoğunun tatminkar performans sergilediğini söyleyebiliriz. Masaüstü bilgisayarlarda oyuncular genellikle mekanik klavye tercih ettiği için oyuncu dizüstü bilgisayarlarda da buna yakın basma hissi veren klavyeler kullanılıyor. Tabi tam mekanik klavyeye sahip bazı uçuk modeller de var ama bunların fiyatları da kendileri gibi uçuk olabiliyor.

    Pil

    Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Oyuncu dizüstü bilgisayarı modellerinin neredeyse tümünün pek başarılı olamadığı tek konu pil ömrü. Standart dizüstü bilgisayarlara göre çok daha güçlü donanıma ve ekstra özelliklere sahip olan oyuncu dizüstü bilgisayarları doğal olarak çok fazla pil ömrüne sahip değiller. Ancak bu çok büyük bir sorun mu? Bazı kullanıcılar için bu bir sorun değil çünkü oyuncu dizüstü bilgisayarlarını sürekli fişe takılı olarak kullanıyorlar. Oyuncu dizüstü bilgisayarları aslında isimlerinin aksine birçok kişi tarafından masada kullanılıyor. Bu modellerin tercih sebebi, büyük masaüstü bilgisayarlardan daha az yer kaplamaları olduğu için pil ömrü bir sorun teşkil etmiyor. Eğer siz de oyuncu dizüstü bilgisayarınızı bu şekilde kullanmayı düşünüyorsanız pil kapasitesi sizin için pek önemli olmayacaktır. Ancak elektrik kesintisi gibi durumlarda ya da yolda oyun oynamak isterseniz pile ihtiyaç duyacaksınız.
    oyuncu dizüstü bilgisayarı

    Buna rağmen başta NVIDIA olmak üzere bazı firmalar oyuncu dizüstü bilgisayarlarında pil ömrünü artırmak için çeşitli teknolojiler geliştiriyor. NVIDIA yongalarında bulunan Battery Boost bunlardan biri. Bu teknoloji, pil ömrünü artırmak için grafik performansından ödün veriyor. Ancak tüm bu teknolojilerle bile Core i5/i7 işlemcili ve GTX 1060/1070 GPU’lu bir sistemle en fazla 2 saat kadar oyun oynanabiliyor. Bu nedenle eğer dizüstü bilgisayarınızla priz olmayan bir yerde oyun oynamayı düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow