hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oyun dünyası yeni bir krizle karşı karşıya

    Oyun dünyası yeni bir krizle karşı karşıya
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Birkaç yıl içinde yapay zeka teknolojilerine işini kaptırmak istemeyen seslendirme sanatçıları greve gidiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatırlarsanız yaklaşık bir yıl önce Hollywood’da oyuncular greve gitti ve yaklaşık dört ay süren bu grev Hollywood’un belini büktü. Öyle ki bu dönemde yaşanan krizin etkileri hala etkisini hissettiriyor. Bu grevin merkezinde meselelerden biri ise yapay zeka kullanımıydı.

    Şimdi aynı konu bu kez seslendirme sanatçıları ile oyun stüdyolarını karşı karşıya getirdi. Oyun stüdyolarının seslendirme için yapay zeka teknolojilerini kullanmasının kendileri için varoluşsal bir sorun olduğunun farkında olan seslendirme sanatçıları, daha geç olmadan bu değişimin önüne geçebilmek için greve gitme kararı aldı. Hollywood’da yaşanan grevde de gördüğümüz üzere bu grev oyun dünyasını ciddi bir krizin içine sürükleyebilir. Çünkü bu grevin uzaması halinde pek çok oyunun yapımı sekteye uğrayacaktır.

    Amerika’daki en büyük sendikalardan biri olan Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA), bu kez de oyun stüdyolarına karşı greve gitme kararı aldı. Bu karara tüm sendika üyeleri uyacağı için bu süreçte oyun stüdyolarının seslendirme için profesyonel bir çalışan bulması neredeyse imkansız hale gelecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çünkü bu tarz durumlarda dayanışma adına başka ülkelerdeki oyuncu sendikaları da kendi üyelerinin bu stüdyolara hizmet vermesine engel olabiliyor. Eğer böyle olursa oyun dünyası çok ciddi bir krizle karşı karşıya kalabilir.

    Çünkü SAG-AFTRA üyeleri sadece seslendirme tarafında değil, motion-capture ile karakter canlandırma konusunda da önemli bir rol oynuyorlar. Death Stranding gibi ünlü oyuncuların rol aldığı oyunlar bunların en net örneklerinden.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow