hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orwell'in ütopyası gerçekleşiyor

    Orwellin ütopyası gerçekleşiyor
    expand

    İngiltere hükümeti, polise telefon dinleme ve tüm vatandaşların elektronik postalarını istisnasız bir şekilde izleme yetkisi veren yasa tasarısını yayımladı. Tepkiler nedeniyle şimdilik parlamentonya sunulmayan tasarı George Orwell'ı akıllara getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere hükümeti, polise telefon dinleme ve tüm vatandaşların elektronik postalarını istisnasız bir şekilde izleme yetkisi veren yasa tasarısını yayımladı.

    Bu nedenle son günlerde Avrupa kitle iletişim araçlarında ünlü İngiliz yazar George Orwell’in adı daha sık kullanılır oldu.

    Orwell,1949 yılında yayımlanan, “1984” adlı hayali satirik romanında, devletin vatandaşları üzerinde tam gözetleme olanağına sahip olduğu bir çağ öngörüsünde bulunmuştu.

    Romanın adını göz önüne alırsak, yazarın gerçek tarihi çok daha önceden tahmin ettiğini söylemek mümkün.

    Çünkü, İngiltere’de artık Orwell’in sözünü ettiği çağın başlamak üzere olduğu inancı hakim.

    Yasa tasarısına göre internet hizmet sağlayıcıları polisin talep etmesi halinde kullanıcılarıyla ilgili tüm bilgileri polise aktaracak, hatta polisin gerçek zamanda kullanıcıları izleme altına almasına olanak sağlayacak.

    Tüm bunlar herhangi bir mahkeme kararı olmadan mümkün olabilecek.

    Uzmanlar bunun sadece telefon konuşmaları ve elektronik postalarla sınırlı kalmayacağını, Skype konuşmalarının ve sosyal paylaşım sitelerindeki faaliyetlerin de aynı şekilde izleme altına alınacağını belirtiyorlar.

    İngiltere hükümetinin yasa tasarısı prensipte Avrupa Komisyonu’nun telekomünikasyon bilgi toplama ve saklama ile ilgili direktiflerine uygun düşüyor.

    AB bu yasayı 2006 yılında geçirmişti, ancak AB üyesi ülkelerde gösterilen kitlesel tepkiler nedeniyle hiçbir zaman tam olarak uygulamaya sokulamadı.

    Avukatlar ve insan hakları örgütleri bu kararı, tüm haberleşmenin ve insanların ne zaman nerede oldukları konusunda bilgi de dahil olmak üzere vatandaşların tümden izleme altına alınması yetkisi verdiği gerekçesiyle eleştirmişti, İngiliz yasa tasarısı ise Avrupa Komisyonu’nun yasasına kıyasla polise daha kolay yetki veriyor.

    Tüm partilerin temsilcileri bu yasa tasarısına karşı tepkilerini dile getiriyor.

    Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, herkese yasa tasarısının kamuyounda enine boyuna tartışılmadan Parlamento’ya sunulmayacağına dair garantiler veriyor.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow