hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OpenAI, yeni yapay zeka modeli “o1″i kullanıma sundu

    OpenAI, yeni yapay zeka modeli “o1″i kullanıma sundu
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Kullanıcı sayısını her geçen gün biraz daha arttıran ChatGPT sayesinde yapay zeka alanına öncülük eden OpenAI, rekabetin her geçen gün arttığı bu pazarda liderliğini koruyabilmek için yapay zeka teknolojisini sürekli geliştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GPT’nin yeni versiyonlarını düzenli aralıklarla kullanıcılara sunan şirket, diğer yandan farklı yapay zeka teknolojileri üzerinde de çalışıyor.

    Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda gelen haberler, OpenAI’ın Strawberry kod adıyla geliştirilen yeni bir yapay zeka modeli üzerinde çalıştığını ortaya çıkarmıştı. O günden beri merakla beklenen bu yeni model dün resmi olarak tanıtıldı.

    OpenAI o1 adını taşıyan bu yeni model, ChatGPT’nin önceki versiyonlarına kıyasla daha uzun süre “düşünüp” cevap veriyor. Ama bunu yaparken karmaşık sorulara çok daha komplike cevaplar verebiliyor. Yani o1 daha hızlı, daha pratik bir yapay zeka modeli arayanlar için değil de karmaşık konularda yapay zekadan destek almak isteyenler için ideal bir model olacak. Çünkü “o1″in en önemli özelliği mantık yürütme konusunda çok daha iyi olması.

    Strawberry, ya da yeni açıklanan adıyla OpenAI o1, karmaşık matematik problemlerini çözmek gibi pek çok konuda kullanıcılara yardımcı olabileceği gibi kod yazma konusunda da epey gelişmiş özelliklere sahip olacak. Hatta bu yeni modelin tanıtımı sırasında gösterilen demo, o1’in oldukça etkileyici siteler, oyunlar, programlar üretebilecek kabiliyete sahip olduğunu gösteriyor. Tabii doğru komutlar ve düzenlemelerle. Ama yazılımcıların işini tehdit edebilecek ilk yapay zeka programlarını görmeye başladığımız açık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Strawberry mantık yürütme konusunda daha yetenekli olduğu için arama konusunda da kullanıcılara yardımcı olabilir. Sadece verileri bulup kullanıcılarla sunmakla kalmayan, aynı zamanda bunları değerlendirerek kendi çıkarımlarını yapan Strawberry, kullanıcının tam olarak neyi öğrenmek istediğini analiz edip, bunu en iyi cevaplayacak sonuçları tespit edebilir. Elbette bu sıradan bir aramadan daha uzun zaman alacak ama daha net ve kapsamlı sonuçlar verebilecek.

    OpenAI o1’in “Preview”, yani önizleme versiyonu dün ChatGPT’nin paralı ve Team kullanıcılarına açıldı. Bu yeni modelin ChatGPT’yi ücretsiz kullananlara ne zaman açılacağı ise bilinmiyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow