hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NVIDIA’nın çılgınca bir yükseliş yapan hisseleri düşüşe geçti

    NVIDIA’nın çılgınca bir yükseliş yapan hisseleri düşüşe geçti
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Geçtiğimiz yıl yapay zeka alanında yaşanan patlama, teknoloji dünyasında dengeleri bir anda değiştirdi. Bu alana öncülük eden şirketler bir anda teknoloji dünyasının en hızla büyüyen şirketlerine dönüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun en önemli örneği ise NVIDIA oldu. Amerika merkezli GPU üreticisi, kısa sürede değerine değer kattı ve Apple’ı bile geçecek noktaya ulaşarak inanılmaz bir başarıya imza attı.

    Ancak son dönemde yapay zeka sektörüne bakış değişmeye başladı. Bu teknolojilerin çok yakın bir gelecekte teknoloji dünyasını domine edeceğine kesin gözüyle bakılıyor olsa da bu gerçekleşene kadar kayda değer bir gelir elde edilemeyeceğinin anlaşılması, yatırımcıların hevesini biraz kırdı. Bu da geçtiğimiz yıl yaşanan patlama sırasında şahit olduğumuz inanılmaz yükselişlerin biraz dengelenmesini sağladı. Tabii NVIDIA da bu normalleşme sürecinden nasibini aldı. Şirketin hisseleri bu hafta bir kez daha değer kaybetti.

    NVIDIA’nın son çeyrekteki mali sonuçlarını açıklamasının ardından hisseleri yüzde 6 değer kaybetti. Oysa şirket gelirini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 100’den fazla arttırmıştı. Böylesine kayda değer bir artış varken hisselerin değer kaybetmesi, yapay zeka şirketlerinin değerinin geçtiğimiz yıl ne kadar şişirildiğinin göstergesi. Çünkü NVIDIA gelirini iki katından fazla arttırdığı halde piyasaya beklentilerinin altında kaldı. Çünkü piyasa beklentileri çok yüksekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nitekim NVIDIA yönetimi ve analistler de buna vurgu yapıyor. Yatırımcıların bu pazar hakkında fazla heyecanlandırdığı ve beklentileri bir anda çok yukarı çektiği için şimdi onları karşılamanın imkansız hale geldiği belirtiliyor. Bu yüzden NVIDIA gerçek değerine ulaşana kadar benzer bir iki düşüş daha yaşayabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow