NFT’ler sanat eseri olarak değerlendirilmeyecek

Son dönemde kripto para dünyasında yaşanan çöküş NFT pazarını da kendisiyle birlikte aşağı çekmiş olsa da pek çok yatırımcı ve şirket bu alana yatırım yapmaya, bu alanda işler ortaya koymaya devam ediyor.
Bu alandaki çalışmaların sayısı ve türü arttıkça, bu alana dair sınırlar da belirginleşiyor. Bunun son örneği bu hafta ABD’de yaşandı. Bir süredir devam eden önemli bir NFT davası bu hafta sonuçlanırken, bu pazara dair emsal teşkil edecek önemli bir karar alındı.
Söz konusu davada Mason Rothschild adlı dijital sanatçı ile Hermes şirketi karşı karşıya geldi. 28 yaşındaki Rothschild, lüks çanta markası Hermes’in ürünlerinden esinlenen MetaBirkins adlı bir NFT koleksiyonu hazırlayarak satışa sundu ve buradan kayda değer bir gelir elde etti.
Bunun üzerine Hermes harekete geçti ve Rotschild’ın açıkça telif haklarını ihlal ettiğini öne sürdü. Rotschild ise kendi koleksiyonunun sanat eserleri olduğunu, dolayısıyla özgün olduğunu savundu. Bir süredir mahkemede kozlarını paylaşan iki taraf savunmalarını sunduktan sonra jüri karara vardı. Kripto dünyası için emsal teşkil edecek kritik karar Hermes’ten yana çıktı. Çünkü jüri NFT’lerin sanat olarak değerlendirilemeyeceğine karar verdi.
Bu karara varılırken Rogers testi olarak bilinen yönteme başvuruldu. 1989 yılından beri uygulanan bu test, bir ürünün sanat eseri olarak değerlendirilmesi için gerekli kriterlere sahip olup olmadığını tespit etmek için tasarlandı. Rotschild’ın koleksiyonunun bu testin kriterlerine uymadığı tespit edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA: WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? 28 Şubat 2025 WhatsApp mesajlar neden gitmiyor, erişim sorunu düzeldi mi?
Yapay zeka ile ilgili çarpıcı açıklama: 20 yıl içinde tedavisi olmayan hastalık kalmayacak!
Instagram yeni güncellemeyi duyurdu: DM'ler için sunduğu yeni özellikler dikkat topladı
Merakla bekleniyordu! iPhone 16e'nin fiyatı bakın ne oldu!
iOS 18.3 güncellemesi özellikleri: iOS 18.3 güncellemesi neler getiriyor?