NB IOT ticari olarak kullanıma başlıyor
Bir yandan 4.5G altyapısına yatırım yapmaya devam eden Turkcell; bir yandan da 4.5G şebekelerde yeni nesil inovatif uygulamaların kullanımı için gerekli olan NB IOT (Dar Bant-Nesnelerin İnterneti) desteğini Türkiye’de ilk kez hizmete açan ilk operatör oldu.
Dar Bant teknolojisi, insanların yanı sıra nesnelerin de internet üzerinden birbirleriyle haberleşmelerini ifade eden IoT (Internet of Things/Nesnelerin İnterneti) teknolojilerinin bir üst halkası olarak tanımlanıyor. Dar Bant teknolojisi sayesinde akıllı şehirlerde değerleri ölçen sensörler, 4.5G’nin sağladığı düşük gecikme süreleriyle ölçüm sonuçlarını sürekli platforma aktaracak. Sensörler ile toplanıp 4.5G şebekesi ile bulut üzerine iletilen veriler büyük veri analizi ile anlamlı ve faydalı bilgilere dönüşerek sürdürülebilir şehir ortamının sağlanmasına katkı sağlayacak.
Turkcell’in 4.5G şebekesinde hayata geçen bu yeni teknoloji sayesinde makineler hızlı ve efektif biçimde birbirleriyle iletişime geçerek şehirlerde yaşamı daha kolay ve akıllı hale getiriyor. Örneğin otopark sorunu olan kalabalık şehirlerde kullanılacak bu yeni teknoloji sayesinde; hızla iletişim kuran sensörler ile otoparklarda önceden yer rezerve edilerek zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanabiliyor. Yine aynı şekilde çöp konteynerlerine yerleştirilecek sensörler sayesinde de çöplerin doluluk oranına göre çöpler artık zamanında toplanabiliyor. Akıllı sayaçlarla da su ve gaz seviyelerinin uzaktan takibi çok daha kolaylaşıyor.
Öte yandan bu teknoloji tarım, hayvancılık sektörüne de yeni bir soluk getiriyor. Nem ölçümüne göre tarım alanlarının otomatik sulanmasıyla verimin artışı sağlanırken; hayvancılık alanında da takip uygulamaları daha efektif ve kolay hale geliyor. Bu yeni teknoloji bir yandan kurumlara katkı sağlayarak iş yapış biçimlerini kolaylaştırırken diğer yandan da insan sağlığının takibi konusunda da büyük kolaylık getiriyor. Bu sayede vücut sensörleriyle bireysel sağlık ve spor aktivitelerinin takibi kolaylaşarak gerekli müdahalelerin zamanında yapılması sağlanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor