hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NASA'dan güneş yelkenlisi

    NASAdan güneş yelkenlisi
    expand

    Bilim adamlarının, yakıtsız uzay mekiğinin derin mesafede hareketini sağlayacağına inandığı güneş yelkenlisi ilk büyük testi geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASA'nın Ohio'daki Glenn Araştırma Merkezi'ndeki uzay benzeri ortam için tasarlanan vakum bölmesi tarafından 20 metrekarelik yelken açıldı ve çevreye uyumu kontrol edildi.
     
    NASA, yapılan testleri güneş sistemi ve güneşte çalışma yapacak mekik için kullanılacak itici kuvvet teknolojisinin gelişiminde 'temeltaşı' olarak nitelendirdi.
     
    Güneş yelkenlisi, güneşten aldığı enerjiyi, rüzgardan gücünü alan yelkenli ile aynı şekilde kullanıyor ve bu şekilde, yakıt yükü de düşürülüyor.
     
    Güneş enerjisi zerrecikleri akımı, kağıt yaprağından 100 kat daha ince bir maddeden yapılan büyük yansıtıcı yelkenlere çarparak, bir mekiği uzaya yollayacak yeterli hızı sağlıyor.
     
    Güneş yelkenlisinden gücünü alan uzay mekiği, araç üstü yakacağa ihtiyaç duymuyor. Bu güç, mekiğin hareketliliğini artırıyor ve uzayda bir noktada daha uzun süre sabit kalmasını sağlıyor.
     
    NASA'da görevli Les Johnson da "uzay aracı, onlarca metre uzunluğundaki ve reflektör görevi yapan hafif yelkenleri taşıyarak, hareket edebilir" dedi.
     
    Johnson, "güneş enerjisini yansıttığında yelken hareket edecek ve az bir yük taşıyacak. Güneş ışığı oldukça, itici güç de olacak" diye konuştu.
     
    New Scientist dergisine konuşan ATK Uzay Sistemleri'nde görevli bilim adamı Dave Murphy ise 23 kilogram ağırlığındaki yelkenin ilk açılışının hatasız olduğunu açıkladı.
     
    Murphy, aracın ağırlığına bağlı olarak 80-160 metre kanat genişliğine ihtiyaç duyduğunu da açıkladı. 
     
    Testler, önümüzdeki temmuz ayına kadar devam edecek.
     
    Uzay mekiği hızlanarak saatte onbinlerce mile ulaşınca, teorik olarak, güneş sistemine yakıtla çalışan araçtan daha hızlı gidebilecek.
     
    İki güneş yelkenlisi bulunan Japonya da, önümüzdeki haftalarda ilk uçuşunu gerçekleştirmeyi planlıyor. 
     
    NASA'nın resmi sitesi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow