hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NASA ve IBM bir proje için bir araya geldi

    NASA ve IBM bir proje için bir araya geldi
    expand
    KAYNAK Donanım Günlüğü

    NASA ve IBM, hava durumu ve iklim uygulamaları için bir yapay zeka temel modeli oluşturmak üzere bir araya geldi. İşte tüm detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Mevcut teknolojiye göre önemli avantajlar” sunması gerektiğini söyledikleri model sırasıyla Yer bilimleri ve Yapay Zeka alanlarındaki bilgi ve becerileri bir araya getirecek.

    GraphCast ve Fourcastnet gibi mevcut yapay zeka modelleri, halihazırda geleneksel meteorolojik modellerden daha hızlı hava durumu tahminleri üretiyor. Ancak IBM, bunların temel modeller yerine yapay zeka robotları olduğunu belirtiyor.

    Adından da anlaşılacağı gibi temel modeller, üretken yapay zeka uygulamalarına güç veren temel teknolojilerdir. Yapay zeka emülatörleri, eğitim verilerine dayanarak hava durumu tahminleri yapabilir ancak bunun ötesinde uygulamaları yok. IBM, hava tahmininin temelindeki fiziği de kodlayamadıklarını söylüyor.

    NASA ve IBM’in temel modelleri için çeşitli hedefleri var. Mevcut modellerle karşılaştırıldığında, daha geniş erişilebilirliğe, daha hızlı çıkarım sürelerine ve daha fazla veri çeşitliliğine sahip olmasını umuyorlar. Bir diğer önemli amaç ise diğer iklim uygulamaları için tahmin doğruluğunu artırmak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Modelin beklenen yetenekleri arasında meteorolojik olayları tahmin etmek, düşük çözünürlüklü verilere dayanarak yüksek çözünürlüklü bilgiler çıkarmak ve “ uçak türbülansından orman yangınlarına kadar her şeye olanak sağlayan koşulları tanımlamak” yer alıyor.

    Bu, NASA ve IBM’in Mayıs ayında devreye aldığı başka bir temel modeli takip ediyor. Jeo-uzaysal zeka için NASA uydularından gelen verileri kullanıyor. Şu ana kadar kullanılan model, Kenya’daki su kulesi alanlarındaki  ağaç dikme ve yetiştirme faaliyetlerini izlemek ve görselleştirmek için kullanıldı. Amaç daha fazla ağaç dikmek ve su kıtlığı sorunlarıyla mücadele etmekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow