MIXX Digitalks semineri gerçekleştirildi
IAB Türkiye'nin düzenlediği ve İbrahim Selim'in sunuculuğu üstlendiği MIXX Digitalks bugün düzenlendi. Katılımcılar dijital sektörün makro düzeyde ekonomiye, mikro düzeyde markalara etkilerini, sektördeki son yenilikleri ve dijitalin iş yapış şekillerini nasıl değiştirdiğini sektörün önde gelen isimlerinden dinleme şansı elde etti.
MIXX DigiTalks Semineri’nde konuşan IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, ‘’Dijital sektörde yapılan 1 TL’lik reklam yatırımı, milli gelire 17 misli katkı sağlıyor. Yani dijital kendi gelişirken aynı zamanda makro gelişmeyi de destekliyor. Dijital demek memleket meselesi demek.” dedi.
Dr. Mahmut Kurşun sözlerini, “Günümüzde dünya ekonomisinin %22,5’inin dijital ekonomi, oluşturuyor dijital reklam teknolojileri dijital ekonominin büyümesine katkıda bulunuyor. IAB Türkiye olarak Ipsos Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’yle birlikte hazırladığımız Dijital Reklamın Ekonomiye Katkısı araştırması 2015’te dijital reklamın doğrudan ve dolaylı etkileriyle istihdama 1.2 milyonluk katkı sağlıyor. Dijital dünyanın genç nüfusa sahip ülkemiz için çok değerli iş imkanları yarattığını unutmamalı ve gençlerimizi lise – üniversite düzeyinden başlayarak bu alana yönlendirmeliyiz“ diyerek tamamladı.
"Radyonom 6 haftada yarım milyon indirme rakamına ulaştı"
Dijital Pazarlama İletişiminde Müzik başlıklı panelde mecrayla marka uyumu ve audio yaratıcılık konuşuldu. Panelin Moderatörü Doğan TV Holding Dijital Reklam ve Satış Grup Başkan Yardımcısı Haymi Behar, dijital mecralarda kaliteli ve uygun müzik içeriğiyle markaların bütünleşmelerine örnekler verdi. Madonna gibi dünyaca ünlü yıldızların, şarkılarıyla markaların yüzü olduğunu hatırlatan Behar, bu tip uyumlu işbirliklerinin hem markalara hem de sanatçılara kattığı değerden bahsetti.
Doğan TV Holding bünyesinde hayata geçirilen dijital radyo platformu Radyonom’dan bahseden Behar: “Normalde karasal yayında birkaç radyomuz varken, dijital bir radyo mecrası olan Radyonom’da yeni radyo kanalları açmak oldukça kolaylaştı. Radyonun yok olacağı düşünülürken, radyo dönüşerek yeni haliyle karşımıza çıktı. Radyonom, yayına girdiği ilk 6 haftada 500 bin indirme rakamlarına ulaştı. Günde binlerce kişinin, zevklerine hitap eden müzik kanalına kolaylıkla ulaşıp müzik dinleyebileceği bir platform haline geldi.
Karnaval Media Group CCO’su Ali Şahinbaş, dijital radyoculuğa dair yaptıkları yeniliklerden bahsederken mecrayla marka uyumu konusunda örnekler verdi. Özellikle yaşayan playlist’ler yaptıklarından bahseden Şahinbaş, yeni reklam teknolojilerinden ve dijital radyoculuktan bahsetti.
Akustikhane Kurucu ve Yapımcısı Zafer Yılmaz, bir televizyon programı olarak planlanan ve hayata geçen Akustikhane’nin, TV macerasından sonra dijitale nasıl geçtiği ve aynı kullanıcı kitlesine nasıl ulaştığına dair bilgiler paylaştı. Mecra ile marka uyumu konusunda partnerleri olan Grundig’le beraber geliştirdikleri organik reklam konseptinden bahsetti.
Genart Medya CEO’su Burak Yılmaz, müzik yayıncılığı ve pazarlamaya dair detaylar ve dünyadan örneklerle panele katkıda bulundu. Televizyon reklamcılığı, müzik, dijital mecralar, sosyal medya ve markalar arasındaki bağlantılara dikkat çekti.
Dijital Reklamın Markaya Etkisi Araştırması'nın sonuçları ilk kez açıklandı
Seminerde, IAB Türkiye’nin GFK’ya yaptırmış olduğu ve Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan ‘’Dijital Reklamın Markaya Etkisi Araştırması’’nın sonuçları da açıklandı. Markaların, dijital pazarlama yoluyla edindiği bilinirlik, hatırlanma, reklam beğenisi, farklı iletişim mecralarındaki etki gibi temel davranışları ölçmek amacıyla yapılan araştırma kapsamında 9 ana sektörde 2017 kişi ile görüşüldü, 2700 anket gerçekleştirildi.
Araştırmanın bulgularına göre; bir markanın reklam karmasında dijitalin payı arttıkça farkındalık ile birlikte hatırlanma da artıyor ve tüketicilerin daha fazla aksiyona geçme eğilimde oldukları görülüyor. Örneğin dijitalin de kullanıldığı çok mecralı reklam kampanyaları ilgiyi %90, isteği %33, aksiyona geçme oranını %31 arttırıyor.
Tüketicilerin aksiyona geçme eğilimleri sadece Dijital ve sadece TV’de görülen reklamlar ayrı ayrı incelendiğinde, mecranın sağladığı fonksiyonel fayda ile birlikte, “satın alma” dışındaki tüm aksiyon alanlarında mecralar arası fark açılıyor. Tüketiciler, reklamını dijitalde gördüğü markayı %22 oranında tavsiye ederken, televizyonda gördüğü markayı %12 oranında tavsiye ediyor.
Dijital ve TV direk karşılaştırıldığında da markaya ilişkin “çok beğeniyorum” oranı TV’de %32’yken dijitalde %19’luk bir artışla %39 olarak karşımıza çıkıyor.
Reklamı dijitalde daha yoğun görülen markaların etkileşim yüzdeleri TV’de daha yoğun görülenlere göre anlamlı derecede yüksek. Dijitalde, markayı internetten/sosyal medyadan tanıdık ve arkadaşlarıma önererek indirim/hediye kazandım diyenlerin oranı %7, satın aldığı ürün/hizmeti sosyal medyada paylaşanların oranı ise %12.
Dijitalde aktif olan markalarla eşleştirilen ifadeler pasif olanlara kıyasla pozitif ve anlamlı derecede daha yüksek. Tüketiciler, dijitalde aktif olan markaları daha yenilikçi buluyor ve kendine daha yakın hissediyor.
Seminere ayrıca, gençlerin gözdesi Berkcan Güven, çocuklu annelerin sevgilisi Akasya Aslıtürkmen, Unilever Dijital ve Pazarlama Dönüşüm Direktörü Yüce Zerey, Ciner Yayın Holding Dijital Reklam Genel Müdürü Uğur Timurkan da sunumları ile katıldılar. Seminerin son bölümünde ise Yeni Nesil ATM'ler: Bankacılık & Mobil Ödeme Sistemleri, Mobil Pazarlama ve Tüketici Üzerine Etkileri ve Dijital Pazarlama İletişiminde Müzik konulu paneller yer aldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'