Mikro ödemeler fazla abartılmıyor mu?
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte oyun sektörü de şekil değiştiriyor. Peki bu oyun içi mikro ödemeler fazla abartılmıyor mu? İşte detaylar.
Teknoloji dünyası hızla gelişmeye devam ediyor. Hiç şüphesiz oyun dünyası da bu gelişmeden payını fazlasıyla almakta. Özellikle son 5-10 senelik sürece baktığımızda oyun sektöründe önemli atılımların olduğunu fark edebiliriz.
Bu atılımların bir çoğunun konsol ve mobil tarafında olduğu da inkar edilemez bir gerçek. Fakat e-spor tarzındaki yapımların hala konsollar tarafında etkin olmaması da dikkat çekici bir detay. Zira büyük e-spor turnuvalarının bir çoğu PC üzerinde ki yapımlardan ibaret.
Hatta bu e-spor yapımlarının normal konsol oyunlarına nazaran çok daha fazla kar getirdiği de biliniyor. Peki bu durumun temel sebebi ne? Tabi ki oyun içerisindeki bazı envanterlerin para karşılığında oyunculara satılması. Yani mikro ödeme sistemi.
Özellikle mobilde çok yaygın
Mikro ödemeler son dönemlerde birçok oyunda karşımıza çıkmaya başladı. İlk zamanlar ağırlıklı olarak F2P oyunlarında kullanılan bu sistem, şimdilerde ise hemen hemen tüm oyunlarda karşımıza çıkıyor.
Mikro ödemeler ile en fazla mobil platformlarda karşılaşıyoruz. Zira artık Android ya da iOS için ücretli olarak satılan oyun neredeyse yok denecek kadar az. Genel olarak yapımcılar oyunları ücretsiz olarak sunarak, mikro ödemeler sayesinde para kazanıyorlar.
Bu durum, en başlarda kulağa son derece karsız bir sistem gibi gelebilir. Fakat işin aslı pek de böyle değil. Zira bir çok oyun bu sayede gelir rekorları kırarken, normal ücretle satılan Super Mario Run gibi yapımlar ise pek rağbet görmüyor.
Mikro ödeme sisteminin sırrı ne?
Aslında mikro ödemeler, oyunculara çok fazla maddi yük getirebiliyor. Fakat oyuncular bu ücretleri belli seviyelerde ödedikleri için, farkına varmaları pek mümkün olmuyor.
Zira bir oyunda canlarınız bittiğinde size bunları 2 ya da 3 liraya doldurabileceğiniz söyleniyor. Siz bunu ayda 4-5 kere yapsanız cebinizden 15 TL, senelik olaraksa 150-200 TL civarı bir meblağ çıkıyor. Fakat bu ücreti ay ay ve az az ödediğiniz için pek de farkına varmıyorsunuz.
Öte tarafta, bir oyun için 200TL’lik fiyat etiketi insanların gözünü ürkütüyor. Pek çok kullanıcı, “bir oyuna 200 TL verilmez” diye düşünüyor. Dolayısıyla bu tarz oyunlar da çok fazla satmıyor.
Artık PC oyunlarında da yaygınlaştı
Mikro ödemeler ilk olarak mobil platformlarda karşımıza çıktı. Daha doğrusu, yaygın bir şekilde mobil platformlarda kullanılıyordu. Fakat bu pazardaki kar marjını gören oyun yapımcıları, mobil ödeme sistemini normal oyunlara da taşıma kararı aldı.
Son dönemde çıkan normal oyunlarda bile çeşitli mikro ödeme sistemleri mevcut. Burada oyuncuları kızdıran nokta ise, oyuna 150 – 200 TL ödedikten sonra, bir de oyun için envanterler için ayrı ücret ödemek. Cidden bu mikro ödeme sistemini fazlasıyla abartan yapımcılar mevcut.
Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Örneğin 2K Sports. Yapımcı firma geçtiğimiz günlerde satışa sunduğu NBA 2K18’de sunduğu mikro ödeme sistemi ile oyun severleri çileden çıkardı. Zira oyun içerisinde yarattığınız karakterin saçını bile gerçek para ile değiştirmek zorunda kalabiliyorsunuz. Bu da 200 TL verdiğiniz bir oyun için pek de hoş bir durum sayılmaz.
Oyun dünyasında sistem değişiyor
Öyle görünüyor ki çok yakın bir gelecekte oyunlar tamamen mikro ödemeler ile dönmeye başlayacak. Bu durumda yapımların F2P olarak sunulması mantıklı olacaktır. Ya da Counter Strike Global Offensive’te olduğu gibi oyunculardan makul ücretler talep edilebilir.
Fakat hem ana oyunu 250-300 liradan satıp, bir de üstüne mikro ödemelerle oyun severleri soymaya çalışırlarsa bu pek hoş olmaz. Hoş olmadığı gibi bu durum oyun sektöründeki dengelerin de bozulmasına neden olacaktır.
Sonuç olarak, öyle ya da böyle mikro ödeme sistemleri yakın gelecekte daha fazla karşımıza çıkmaya başlayacak. Burada önemli olan nokta bu ödemelerin adaletli bir şekilde düzenlenmesi.
Özellikle rekabetçi tarzdaki oyunlarda, para ile alınan obje ve envanterlerin kullanıcılara avantaj sağlamaması da çok önemli. Bu bağlamdaki en iyi örneğin Counter Strike Global Offensive olduğunu söyleyebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)