hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Microsoft yaptığı harcamalarla kendi sınırlarını zorluyor

    Microsoft yaptığı harcamalarla kendi sınırlarını zorluyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Şirket eskiden bir yılda yaptığı yatırımı artık tek bir çeyrekte yapay zeka alanında yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önümüzdeki yıllarda teknoloji dünyasının itici gücü haline gelmesine kesin gözüyle bakılan yapay zeka teknolojileri, bugün neredeyse bütün teknoloji devlerinin önceliği haline durmuş durumda. Microsoft, Apple, Google, Meta gibi dev şirketler bu alanda rakiplerinin önüne geçmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Ancak şu an için bu yatırımların kayda değer bir karşılığı olmaması, en azından finansal açıdan, bu şirketler için işleri zorlaştırıyor.

    Microsoft’un bu hafta paylaştığı veriler, yapay zeka alanına yapılan bu harcamaların boyutunu gözler önüne seriyor. Amerikalı teknoloji devi, sadece son çeyrekte yeni projelere 19 milyar dolar harcadığını açıkladı. Bu 19 milyarın büyük bölümünün yapay zeka teknolojilerine ve bu teknolojileri geliştirmek için kullanılan donanımlara gittiği biliniyor. Bu da şirketin bu alana yaptığı harcamalarla sınırlarını zorladığını gösteriyor. Çünkü şirket normalde bu parayı bir yılda zor harcıyordu. Şimdi sadece bir çeyrekte 19 milyar dolar harcanması, şirketin bu alana daha önce görülmemiş büyüklükte bir yatırım yaptığını gösteriyor.

    Sadece son gerçekte 109 milyar dolar gelir elde eden Microsoft, yakın zamanda bir para soru yaşamayacaktır. Ancak her çeyrekte 20 milyar dolara yaklaşan bu harcamalar yakın bir gelecekte şirkete gelir olarak geri dönmeye başlamazsa, şirketin bu alana harcadığı paralar yatırımcılar tarafından sorgulanmaya başlayabilir.
    Çünkü her ne kadar şirketler yapay zekanın uzun vadede çok daha büyük getirisi olacağına inanıyor olsa da analistler son dönemde bu konuya daha temkinli yaklaşıyor. Çünkü uzun vadede elde edilecek bu kârlara ulaşmak için gereken büyük zararların şirketleri aşağıya çekebileceğine inanılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow