Microsoft ve Sony sonunda anlaşmaya vardı
Activision Blizzard’ı satın almak üzere olan Microsoft, Call of Duty’yi PlayStation’da tutma sözü verdi.
Microsoft’un uzun zamandır tamamlamaya çalıştığı Activision Blizzard anlaşması nihayet tamamlanacak gibi duruyor. Çünkü bu dev anlaşmanın tamamlanmasının önündeki en önemli engel olan FTC de Microsoft’un önünden çekilmek zorunda kaldı. Çünkü bir süredir devam eden davada mahkeme Microsoft’u haklı buldu. FTC bu kararı temyize taşımaya çalışsa da temyiz mahkemesi de bu isteği geri çevirdi ve böylece Microsoft’un Activison Blizzard’ı satın almasının önündeki en büyük engel ortadan kalkmış oldu.
Microsoft’un bu anlaşmayı tamamlaması için geriye bir tek Birleşik Krallık’tan onay alması kaldı ama o da an meselesi gibi görünüyor. Çünkü FTC’ye karşı mahkemede kazandığı zafer Microsoft’un elini epey güçlendirdi. Bu da yakın zamanda Microsoft’un Diablo, Overwatch, Call of Duty gibi popüler serilerin yeni sahibi olacağı anlamına geliyor. Diablo ve Overwatch da tüm zamanların en popüler oyunları arasında yer alsa da Activision Blizzard anlaşmasında ön plana çıkan seri Call of Duty oldu. Çünkü bu dava sırasında paylaşılan verilerin de gösterdiği üzere azımsanmayacak sayıda oyuncu, sadece Call of Duty oynuyor. Konsol alırken ya da bir servise üye olurken de bunu Call of Duty odaklı yapıyor. Bu yüzden bu serinin Microsoft, yani Xbox’ın sahiplerine geçecek olması oyun dünyasında endişe yaratıyor.
Bir süredir bu endişeleri gidermek için önemli anlaşmalar yapan Microsoft, sonunda Sony’yi de ikna etti. Daha doğrusu FTC-Microsoft davasının kendi istedikleri yönde ilerlemediğini gören Sony, bir nevi Microsoft ile anlaşmak zorunda kaldı. İki şirket arasında imzalanan yeni anlaşma, Call of Duty serisinin PlayStation’da da kalacağını garantiliyor. Yani her ne kadar bu serinin yeni sahibi Microsoft olacak olsa da şirket bu oyunu Xbox’a özel hale getirmeyecek. Rakibinin konsolunda da oynanmasına izin verecek. Hatırlarsanız Microsoft kısa süre önce Nintendo ile de benzer bir anlaşma imzalamıştı.
Microsoft bu kadar büyük bir seriyi kendi konsoluna özel hale getirerek rakiplerine büyük bir çalım atabilirdi. Ancak böyle bir ihtimal adil rekabet yasalarını çiğneyeceği için Microsoft’un bu tavizleri vermekten başka çaresi kalmadı.
Öte yandan bu anlaşmaların sadece 10 yıl geçerli olacağını not düşmemiz gerekiyor. Hem Sony anlaşmasında hem de Nintendo anlaşmasında Microsoft, Call of Duty serisini 10 yıl boyunca rakip platformlarda tutma sözü verdi. Bu süre zaman aşımına uğradıktan sonra Microsoft’un nasıl bir yol izleyeceği ise tamamen şirkete kalmış durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'