Kripto para birimleri nasıl çalışır?
Kripto para birimi, güvenli ve çoğu durumda anonim olmak için tasarlanmış bir dijital para birimidir.
İnternet ile sıkı bir ilişkisi olan bu para birimi, kriptografiyi kullanır. Böylece anlaşılmayan bir kod haline dönüşen satın alma ve aktarma işlemleri resmi bir kimlik gerektirmez. Bilinen ilk kripto para birimi 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan Bitcoin’dir. Geçtiğimiz on yılda bu tür sanal birimleri hızla yaygınlaştı ve şu an internette 1000’in üzerinde sanal para birimi mevcut. Ancak Bitcoin, ilk çıktığı günden beri zirvedeki yerini koruyor. Kasım 2017 itibariyle faiz patlamaları Bitcoin değerini oldukça yükseltti ve şuan 10.000 doların üzerinde seyrediyor. Bitcoin’in Kasım 2017 itibarıyla yaklaşık 180 milyar dolar piyasa değeri bulunmaktadır.
Kripto para birimleri nasıl çalışır?
Kripto para birimlerinin herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile ilişiği yoktur. Kişi adı kullanılmadan veya fiziksel olarak bankaya gitmek zorunda kalmadan kullanıcıların güvenli ödeme ve yatırım yapmalarını sağlar. Bu para birimine ait paraları oluşturmak için karmaşık matematik problemleri çözebilen bilgisayar gücü kullanılır ve buna madencilik adı verilir. Kullanıcılar paralarını brokerlardan alabilir. Daha sonra da şifreli cüzdanlarını kullanarak paralarını harcayabilir ya da biriktirebilirler. Kripto para birimi teknolojisi hala mevcut finansal koşullarla gelişmektedir. Tahviller, hisse senetleri ve diğer finansal varlıkları içeren işlemler sonucunda sanal ortamda işlem görürler.
Kripto para birimleri güvenli olması ve bir anonimlik sağlamasıyla bilinir ve konvansiyonel para birimlerine göre daha güvenilir olur. Belli bir merkeze bağlı olmamaları herkes açık oldukları anlamına geliyor. Ayrıca son zamanlarda hepimizin bildiği Bitcoin’de olduğu gibi küçük bir yatırım bir gece içinde çok büyük meblağlar haline gelebilir. Ancak yatırımcılar bu tür para birimlerine yatırım yaparken piyasanın değişkenliğini ve bunun beraberinde getirdiği riskleri göz önüne almalıdırlar.
Kripto para birimleri sundukları gizlilik seviyesinden dolayı genellikle karanlık web üzerinde, özellikle yasa dışı işlemlerde kullanılır. Kullanıcılar, bu para birimlerini kullanırken bu tehlikeye de dikkat etmelidirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!