Kredi kartı kullanırken bunları bilmenizde fayda var
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ödeme yöntemleri de şekil değiştirdi. Günümüzden bir 15-20 sene öncesine kadar, insanlar genel olarak alış verişlerinde nakit para kullanıyorlardı. Fakat sonradan kredi kartı dediğimiz ve para yerine geçen manyetik kartlarla tanıştık. İlk zamanlar kredi kartları herkese verilmiyordu. Bankalar adeta kredi kartını vereceği müşterisine bin dereden su getirtiyordu.
Fakat sonradan ne olduysa işler bir anda değişti. Kredi kartı alabilmek için bankaların kapısını aşındıran müşteriler, bankaların kart vermek için kapılarında sıraya girdiğini de gördüler. Elbette birçok avantajı olan bu kartların, bir o kadar da dezavantajı mevcuttu.
Kredi kartı kullanımının yaygınlaşması, son birkaç yıl içerisinde gerçekleşti. Zira insanların alışveriş yaparken interneti tercih etmesi, kredi kartı kullanımını da zorunlu hale getirdi.
Siber çeteler iş başında
Kredi kartlarının internette kullanılması, en başta siber çetelerin dikkatini çekti. Harekete geçen suçlular, insanların kartlarını bir şekilde kopyalayarak çeşitli işlemlerde kullanmaya ve paraları hesaplarına geçirmekle işe başladı.
Fakat bu durumun önüne geçmek pek de zor olmadı. Kredi kartı kullanımının azalmasını istemeyen kuruluşlar, internetten alışverişe bir dizi güvenlik tedbiri getirdi. 3D şifreleme olarak lanse edilen bu sistem ile, birçok dolandırıcılık vakasının da önüne geçilmiş oldu.
Peki bu durum kredi kartı mağduriyetini önlemek için yeterli olabildi mi? Tabi ki hayır.
Artık ufak ufak çalıyorlar
Şu anda bile binlerce kişinin kredi kartı tehlike altında desek sanırım pek de yanılmış olmayız. Çünkü artık siber suçlular ellerindeki kredi kartlarını birden boşaltmak yerine azar azar boşaltmaya başladılar. Bunun temel nedeni ise karşı taraftaki kullanıcının uyanmaması.
Son günlerde, bir çok kredi kartı kullanıcısı, kartından haberi olmadan çeşitli internet faturalarının ödendiğine dair şikayetlerde bulunarak bankalarının kapısını çaldı.
Mağdurların bir çoğu parasını geri aldığını söylese de durumun farkına bile varamayan binlerce kişi olabilir. Peki kurulan bu yeni tezgah nasıl işliyor? İnsanların paralarını nasıl çalıyorlar?
Aslında mantık gayet basit. Öncelikli olarak kartınızı bir şekilde kopyalıyorlar ya da bilgilerini bir yerden ele geçiriyorlar. Sonrasında ise çark dönmeye başlıyor. Her ay kartınızdan 60 – 70 TL tutarında bir meblağ tahsil ediliyor. Doğal olarak kartınızı sık kullanan biriyseniz, bu tutarlar gözünüzden kaçabiliyor.
Genelde yüksek limitli kartlar seçiliyor
Dolandırıcıların hedefi ise gelen olarak yüksek limitli kartlar. Bu kartlar ile çok fazla işlem gerçekleştiği için insanlar aradaki 60 – 70 TL tutarındaki fatura ödemelerini görmezden gelebiliyorlar. Ya da bu faturayı ben ödemişimdir deyip geçiştirebiliyorlar.
Bir de kart ekstresini incelemeyen bir kesim mevcut. Bu kesim dolandırıcıların işini fazlasıyla kolaylaştırıyor. Zira 2000 TL gelmesi gereken ekstre 2070 TL geldiğinde, yanlış hesaplamışım deyip geçiştiriliyor. Fakat işin aslı pek de öyle değil.
Ekstrenizi hemen kontrol edin
Eğer siz de internet üzerinden sık sık alış veriş yapan biriyseniz, mutlaka kart ekstrenizi kontrol etmenizi tavsiye ederiz. İnternet üzerinde yaptığımız araştırmada, genel itibari ile kartlardan 20’si ile 30’u arasında yanı ayın sonunda ödemeler yapıldığı belirtilmiş.
Eğer internette “kartımdan izinsiz fatura ödenmiş” şeklinde bir arama yaparsanız, dediklerimizi çok daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Kredi kartı mağduru olmamak için yapılması gereken şeyse basit. Sanal kart kullanmak. Bu şekilde yapacağınız alış veriş tutarı kadar bir sanal kart oluşturarak, gelecek olan riskleri de bertaraf edebilirsiniz. Fakat yine de karar sizin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!