Konya’ya 1 milyar dolarlık güneş enerjisi santrali
Ülkemizin güneç enerjisi potansiyeli açısından en önemli illerinden Konya’ya dev bir güneş santrali inşa edilecek. 1 milyon dolara mal olması beklenen santral 600 bin eve enerji sağlayabilecek.
Fosil yakıtların dünyaya verdiği zararın anlaşılmasının ve tükenme tehlikesinin ortaya çıkmasının ardından artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek için çeşitli çözümler aranmaya başladı. Bulunan pek çok farklı çözüm arasında yer alan nükleer enerji oluşturduğu büyük risk nedeniyle tercih edilmek istenmezken yenilenebilir enerji türlerine olan talep büyük oranda artmış durumda. Özellikle Avrupa ve Avrupa özelinde İskandinav ülkelerinde ağırlık verilen yenilenebilir teknolojiler de bazı ülkeler düşük enerji tüketildiği anlarda enerjisinin tamamını yenilenebilir enerjiden elde eder hale geldi. Enerji üretimi için komşu ülkelerden çöp alan ülkeler, güneş enerjisi potansiyeli düşük olmasına rağmen önemli bir enerji hacmi yakalayan Almanya…
Bulunduğu enlemler nedeniyle büyük bir güneş enerji potansiyeline sahip olan Türkiye, elindeki potansiyeli kullanamayarak enerjisinin büyük kısmını fosil yakıtlarla üretmeye devam ediyor. Devlet politikası haline gelmeyen güneş enerjilerinde çok önemli bir yatırım için ise ilk adım atılmış durumda. Resmi Gazate’de yayınlanan duyuru ile birlikte Konya’nın Karapınar ilçesine tam 1000 megavatlık güneş enerjisi santrali için ihale detayları açıklandı.
Konya Karapınar Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için Üst Seçildi
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ya da kısa adıyla YEKA kapsamında olan Karapınar ilçesinde 200 hektarlık devasa bir alana toplam gücü 1000 megavat olan bir enerji santrali kurulacak. 6000 binden fazla evin enerji ihtiyacını doğrudan karşılama potansiyeline sahip santal 1.7 milyar kilovat saatlik enerji potansiyeline sahip olacak. Bazı illerin tüm enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak gücü içinde bulunduran santral sayesinde ülkemizdeki güneş enerjisi sektörü için önemli bir adım atılmış olacak.
Yeni Fabrika ve AR-GE Merkezi de Kurulacak
Fiyat eksiltme usulü ile yapılacak olan ihalede elektrik alımı için en düşük fiyatı veren şirket ihalenin sahibi olacak. İhaleyi kazanan şirketin yapacakları ise sadece santral ile sınırlı değil. 15 yıl süreyle devletin enerji alım garantisi verdiği santralde kullanılacak enerji panellerinin üretimi Türkiye’de kurulacak yeni bir fabrikada gerçekleşecek. Yeni kurulacak fabrikanın yıllık 500 MW panel üretim kapasitesine sahip olması gerekiyor. Fabrikaya ek olarak AR-GE merkezi kurulması ve aktif olarak AR-GE çalışmalarının yapılması da ihalede zorunlu tutulan maddelerden.
15 Aralık’ta gerçekleşecek olan ihalenin ardından 18 ay içerisinde fabrika ve AR-GE merkezinin kurulması sonraki 36 ay içerisinde de enerji santralinin işler hale getirilmesi zorunlu olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…