Kodlama eğitimi ve gelecek için önemi
Kodlama eğitimi ve gelecek için önemi konusu bu dönemde belki de üzerinde en çok durulması gereken konular arasında. Geleceğin dünyasında bir yer edinmek istiyorsak içinde yaşadığımız teknolojilerin ardında yatan temeli bilmek zorundayız.
İşte geleceğin duş başlığı görünümlü akıllı telefonu
Kim ne derse desin bilim ve teknolojinin daha önce belki de hiçbir zaman olmadığı kadar önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz ve gelecekte bu önem seviyesi çok daha artacak. Teknoloji eskiden belki de sadece üretim süreçlerinde, ordularda, büyük şirketlerde veya hükümetlerde yoğun olarak kullanılırken günümüz dünyasında artık hayatımızın her anında gelişmiş teknolojilerle iç içeyiz. Her an yanımızda taşıdığımız akıllı telefonların bile aslında ne kadar gelişmiş bir teknolojinin ürünü olduğunu unutur hale geldik. Teknolojinin hayatımızla bu kadar iç içe geçmiş olması, bu teknolojiyi üretebilmenin de hayati derecede önem kazanmasına yol açıyor. Kodlama eğitimi ve gelecek için önemi burada devreye giriyor.
Gelecekte teknolojiyi üreten tarafta olmak çok büyük önem taşıyor. Şu dönemde bile teknolojiyi üretenlerle tüketenler arasındaki seviye farkı hızla artıyor. Bilim ve teknolojiye öncelik veren şirket, kurum hatta ülkelerin rakiplerine göre bir değil birkaç adım önde olduğunu, dünyaya yön verebildiklerini görüyoruz. Durumun bu şekilde olması gözleri eğitim sistemine çevirmiş durumda. Mevcut eğitim sisteminin çocukları geleceğin dünyasına ne kadar hazırlayabileceği hakkında çok büyük tartışmalar sürdürülüyor. Peki kodlama eğitimi ve gelecek için önemi ne seviyede?
Gençlerin ve çocukların iyi birer eğitim alabilmesi geleceğimizin nasıl şekilleneceğini belirleyecek. Bazı ülkeler yavaş yavaş eğitim sistemlerini günümüzün ve geleceğin teknolojilerine göre şekillendirmeye başlasa da çoğu yerde hala temelleri 70-80 önce atılmış eğitim sistemleri aynen uygulanmaya devam ediyor. Bu da şimdiki çocukların okullarda aldıkları eğitimle dışarıda yaşadıkları hayat arasında büyük bir uçurum oluşmasına neden oluyor. Birçok ülke bunun farkına varıp gerekli adımları atmaya başladı. Kodlama eğitimi ve gelecek için önemi birçok toplum tarafından da önemseniyor.
Teknoloji üretebilen donanımlı kişilere olan talep büyük oranda arttı ve dünya çapında mevcut sistemler bu talebi karşılayamamaya başladı. Üniversiteler artık bilgisayar bilimleri alanında daha fazla öğrenci istiyor, internet, yazılım ve oyun şirketleri daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyuyor, geniş çaplı üretim yapan şirketler kendiler için üretim sistemleri tasarlayabilecek çalışanlar talep ediyor, hükümetler bile artık yüksek teknoloji tabanlı girişimlere daha çok destek veriyor. Tüm bunları karşılamanın yolu ise gelecek nesilleri bilgisayar bilimleri ve kodlamayla erkenden buluşturmaktan geçiyor. Bu trend tüm dünyayı yavaşça sarıyor. Elbette bazı ülkeler erken yol almanın avantajına sahip fakat yine de geride kalanlar için henüz çok geç kalınmış değil.
Herkes Yazılımcı mı Olacak?
Günümüzün teknoloji devlerinin üst düzey isimlerinden üniversitelere, bazı ülkelerin eğitim sorumlularından pedagoglara kadar çok sayıda insan gelecekte çocukların daha başarılı olabilmesi için kodlama ve bilgisayar bilimleri eğitiminin erkenden başlaması gerektiği yönünde hemfikirler. Burada önemli bir noktaya parmak basmak gerekli. Her çocuk ileride yazılımcı veya bilgisayar mühendisi olmak zorunda değil elbette. Ancak kodlama ve bilgisayar bilimleri eğitiminin bu alanda ilerlemeyi düşünmeyecek kişiler için bile çok büyük faydası olacağı belirtiliyor.
Bu eğitimin, en ilgisiz kişiye bile en büyük faydası artık hayatımızın her anına girmiş teknolojilerin, cihazların, yazılımların web sitelerinin vb.'nin nasıl çalıştığı, neleri temel aldığı, nasıl bir mantıkla ilerlediği konusunda bir fikir sahibi oldurabilmesi. "Bu ne işe yarayacak, ben işime yarayanı kullanırım gerisi beni ilgilendirmez" diyen olabilir fakat bahsettiğimiz teknoloji dünyaya yön vermek, dünyada söz sahibi olmak için kullanıldığından en azından ardında yatanları bilmenin bile önemli bir katkısı olacaktır. Çünkü artık kısaca "bilgisayarlar" cebimizdeki telefonlardan banka hesaplarımıza, yaptığımız sosyal aktivitelerden sağlığımıza kadar hemen her şeyi kontrol ve takip eder oldu. Bu yüzden çocukların çevrelerinde gelişen bu dünya hakkında bir fikirlerinin olması bile ufuklarını açacaktır.
Bilgisayar Bilimleri Eğitiminin İçeriği
Peki kodlama eğitimi ne gibi bölümlerden oluşmalı, nasıl içeriklere sahip olmalı? İngiltere'de eğitim uzmanları kısa bir liste oluşturmuş. Bu listenin ilk sırasında algoritma yer alıyor. Algoritma basitçe, programların temelini oluşturan matematiksel işlemler ve bunların mantıksal sıralaması anlamına geliyor. Bununla beraber buluşsal yöntemler adı verilen ve problem çözerken deneyim tabanlı yöntemler kullanılmasına yönlendiren teknik ve büyük bir problemin çözümü için benzer daha küçük problemlerin çözülmesini temel alan özyineleme metotları da kodlama eğitimi içine dahil ediliyor.
Her gün internette paylaştığımız bilgilerin, gönderdiğimiz e-postaların nasıl korunduğu hakkında bilgi edinilmesi için kriptografi hakkında da bilgiler de kodlama ya da daha geniş adıyla bilgisayar bilimleri eğitimi içine yerleştirilmiş. Yakın gelecekte adından en çok bahsedeceğimiz teknoloji olan yapay zekanın temelini anlayabilmek için makine zekası ve bunun örneğin YouTube veya Google gibi yerlerde bizim ilgimizi çekecek tercihlerin karşımıza çıkarılmasında nasıl kullanıldığı bilgilerin de kodlama müfredatında mutlaka olmasının gerektiği belirtiliyor. Ve tabii ki artık her şeyi sorduğumuz arama motorlarının nasıl çalıştığı konusunun da temel seviyede öğretilmesinin çok faydalı olduğu görüşünde birleşilmiş.
Hamster Olmamak
En başta söylediğimizi yineleyelim. Bilim ve teknolojinin daha önce hiç olmadığı kadar şekillendirdiği bir dünyada yaşıyoruz. Tüm bu teknolojinin temelinde bilgisayar bilimleri yatıyor. Çocuklara erken yaşta kodlama eğitiminin temellerini vermek, içinde yaşadığımız dünyanın nasıl işlediği konusunda bilgi sahibi olan, yaşanan gelişmeleri uzaktan seyretmeyen nesiller yetişmesini sağlayacak. Eğitim uzmanları, kodlama eğitiminin çocuklara yeni bir düşünme şekli ve problem çözme kabiliyeti kazandırdığı görüşündeler. Gelecekte, yapay zeka ile gerçek zekayı ayırt edebilen, riskleri önceden tahmin edip önlem alabilen, büyük görevleri küçük parçalara bölüp verimli çalışabilen, karmaşık problemleri araştırıp çözebilen nesiller yetiştirmek için kodlama artık tüm dünyada eğitim müfredatlarına adım atıyor.
Teknolojiyi üreten değil de tüketen toplumların gelecekte söz sahibi olma şansı çok az. Bilim ve teknolojiyle yönetilen bir dünyada, bu teknolojinin nasıl işlediği hakkında temel bilgilere sahip olmak bile gelecek için çok önemli. Kodlama eğitimi ve gelecek için önemi göz ardı edilmemeli. Aksi takdirde çocuklarımız, ellerine verilen cihazlarda, onlar için tasarlanan hizmetleri kullanıp, Google, Facebook, Microsoft vb. gibi şirketler nasıl yönlendiriyorsa o şekilde yaşayan kişiler haline gelebilir. Kaba bir benzetme olabilir belki ama, çocuklarımızın Mark Zuckerberg ve benzerlerinin tasarladığı kafeslerde, olduğu yerde dönüp duran hamster'lar olmasını istemiyorsak toplum olarak teknolojiyi üretenler arasına girmek için var gücüyle çalışmalıyız. Bunun da ilk adımı erken yaşta bilgisayar bilimleri eğitiminden geçiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!