Kodlama eğitimi neden ve ne zaman başlamalı?
Kodlama eğitimi neden ve ne zaman başlamalı sorusuna uzman görüşlerini derleyerek bir yanıt getirmeye çalıştık. Kodlama gerçekten ne kadar önemli, faydaları neler, çocuklar için ne gibi fırsatlar var?
LG G6 kamera özellikleri sızdırıldı
Çocuklarınızın kodlama öğrenmek için çok küçük mü olduğunu düşünüyorsunuz? Bizce bu düşüncenizi gözden geçirmeniz gerekiyor. Kodlama ya da programlama temel olarak bir bilgisayara, bir uygulamaya, bir telefona ya da bir web sitesine ne yapmasını istediğini söylemek olarak tanımlanabilir. Hatta bazı eğitimciler kodlamanın okuma-yazma kadar önemli olduğunu ve kodlamanın en azından temellerinin herkes tarafından öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Kodlama eğitimi neden ve ne zaman başlamalı soruları kafaları kurcalıyor.
Tüm dünya genelinde, özellikle de gelişmiş olarak nitelendirilen ülkelerde kodlama eğitimi son zamanlarda eğitim alanında üzerinde en çok konuşulan konular arasında. Sadece hükümetler değil, Microsoft gibi dev yazılım şirketleri de kodlama eğitimine yönelik çalışmalar yürütüyorlar.
Kodlama eğitimi hakkında bu derece önemli çalışmalar yürütülürken hem bazı eğitimcilerin, hem de ebeveynlerin akıllarında bazı sorular da oluşmuyor değil. Kodlama eğitimi ne zaman başlamalı? Ne şekilde başlamalı? Herkes kodlama öğrenmeli mi? Bu ve bunun gibi sorular insanların kafasını hala kurcalıyor. Biz de uzman görüşlerini bir araya getirip kodlama eğitimi neden ve ne zaman başlamalı sorusuna bir cevap arayalım istedik.
Günümüzde bilgisayarlar biz tamamını fark etmesek de hayatımızın tümünü sarıyorlar. İletişimden finansa, güvenlikten alışverişe kadar akla gelebilecek hemen her şey bilgisayarlarla yapılır hale geldi. Durum böyle olunca, çevremizdeki dünyayı anlamak eskisinden farklı hale geldi. Yaşadığımız dünyayı daha iyi anlasınlar diye çocuklarımıza fizik, kimya ve biyoloji öğretiyoruz. Ancak artık dünyamız sadece bunlardan ibaret değil. Çocuklar, insan yaşantısını kökünden etkileyen bilgisayarların ve yazılımların nasıl çalıştığını da bilmeliler.
Tüm dünyada eğitim sistemleri belli ölçülerde birbirine benziyor. Temelde benzer konular işleniyor. Bu standart eğitim sistemi çok uzun bir süredir aynı şekilde devam ediyor. Zamanda geri gidip 100 yıl öncesinde bir okula girseniz, belki bazı yeni keşifler ve içerikler dışında, çok büyük farklılıklar görmeyebilirsiniz. Buna karşın son 100 yılda insan yaşantısının ne kadar değiştiğini söylemeye gerek yok. Bu yüzden belki de eğitim sistemini günümüze uyarlamanın vakti artık geldi. Kodlama eğitimi de bunun için en önemli adımlardan biri.
Kodlama eğitimi neden ve ne zaman başlamalı sorusunun neden kısmına gelirsek. Kodlama eğitimi sunduğu temel faydaların yanı sıra çocukların yeteneklerini de geliştirme özelliğine sahip. Uzmanlar bilgisayar programlamanın temellerinin öğretilmesi sayesinde çocukların program çözme yeteneklerinin önemli ölçüde artabileceğini söylüyor.
Elbette kodlama eğitiminin çocukların gelecek kariyerleri için de büyük bir önemi var. Günümüzde en çok rağbet gören ve iyi ücretler verilen işlerin arasında yazılım geliştiriciliği yer alıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin arasında yazılım şirketlerinin yer alması bir tesadüf değil. Microsoft, Facebook, Google ve benzerlerinin hepsi temelde yazılım şirketleri. Sadece bunlar değil teknolojinin her alanında kodlama büyük önem taşıyor.
Tabii ki herkes programcı, yazılım geliştirici olmak zorunda değil. Ancak daha önce de dediğimiz gibi, uzmanlar içinde yaşadığımız dünyayı nasıl işlediğini öğrenmemiz için kodlama eğitiminin çok önemli olduğu konusunda hemfikirler.
İşin çocuk tarafını da unutmamak gerek. Eğitim, öğretim, okul denildiğinde çoğu çocuğun bunun yerine oyun oynamayı tercih edeceği su götürmez bir gerçek. Ancak kodlama eğitiminin, eski eğitim sisteminden farklı olacağını söylemiştik. Kodlama ile çocuklar çok beğendikleri oyunların nasıl yapıldığını öğrenip, kendi ilgilerini çekecek yönleri tercih edebilirler.
Örneğin Microsoft, dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri olan Minecraft için bir eğitim modu hazırlıyor. Ayrıca tüm dünyada yine Minecraft temelli Hour of Code etkinlikleri düzenleniyor. YouthSpark adı verilen projede ise çocuklar çeşitli kamp ve benzeri etkinliklerle eğlenceli bir şekilde kodlamanın temellerini öğreniyorlar. Hatta Microsoft'un 8 yaş ve üstü çocuklar için geliştirdiği Small Basic adlı basitleştirilmiş bir programlama platformu bile var. Benzer şekilde, diğer büyük teknoloji şirketleri de çocuklara kodlamayı eğlenceli bir şekilde öğretmek için çeşitli çalışmalar yapıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'