Koç Okulu öğrencilerine NASA’dan büyük ödül
NASA Ames Araştırma Merkezi’nin Uluslararası Uzay Yerleşimleri Yarışması için Koç Okulu Lise 11. Sınıf öğrencilerinden oluşan grup, hazırladıkları Lazarus projeleriyle 11. sınıflar kategorisinde dünya birinciliği ödülünü aldı.
NASA Ames Research Center, San Jose State University ve National Space Society tarafından 1995 yılından beri düzenlenen yarışmaya, dünya çapında yaklaşık 10,000 öğrenci, 2,500 projeyle katıldı. Bireysel, küçük gruplar(2-5 öğrenci) ve büyük grupların (6 veya daha fazla kişi) değişik projelerle katılıp, jüri üyeleri tarafından değerlendirildiği yarışma, hem eğitimcilere hem de öğrencilere farklı bilim dallarını (fizik, matematik, uzay bilimleri, çevre bilimleri) kullanarak uzay kolonilerinde yaşam ihtimallerini sorgulama ve planlama projelerini kapsıyor.
Güzel sanatlar, edebiyat ve sosyal bilimler gibi dalların da projelerin içinde yer alması için öğrenciler desteklendikçe, disiplinlerarası eğitim ve öğrenim imkanları yaratılıyor. Koç Okulu Lise öğrencileri geçtiğimiz yıl da 10. sınıflar kategorisinde aynı yarışmada Mansiyon Ödülü almışlardı.
Lazarus Hakkında
11. sınıf öğrencileri Ataberk Ayata, Burcu Risa Bigvava, Egemen Bostan, Eren Budur, Erkin Aşcı, Gül Nihan Şenol, Gün Bölükbaşı, ve Nil Selen Aydın, Fizik öğretmenleri Mustafa Bozkurt’un danışmanlığında, yarışmaya aslında zor bir soruya cevap vermek üzere hazırladıkları Lazarus projesiyle katıldılar:
Dünyada herhangi bir nedenden dolayı (iklim değişikliği, savaşlar veya bir asteroid çarpması gibi) yaşam şansımız kalmazsa; uzayda nasıl hayatta kalmayı başarırız?
Öğrenciler, Lazarus projesinde “bir asteroidin Dünya’ya çarpması durumunda insanlığın devamını nasıl sağlanır?” senaryosu üzerine yoğunlaştılar. Tasarladıkları yerleşim planı ikiye ayrılıyor: uzay yerleşkesi ve yeraltı yerleşkeleri. Uzay yerleşkesi, Dünya ve Güneş arasındaki kütle çekimsel etkisinin birbirini eşitlediği Lagrange 1 noktasında Dünya’dan bağımsız bir varlık sürdürmesi ve asteroidin etkilerini tersine çevirmesi için tasarlandı. Yeraltı yerleşkeleri ise kendine yeten bir sığınak olarak yer üstünde yaşam koşulları insanlara uygun olmayacağı için en güvenli yerler olan Moğolistan, Sahra Çölü, Kuzey Avrupa, Kuzeydoğu Amerika ve Tibet Platosunda kurgulandı. Bu yerleşkeler için öğrencilerin ilham kaynakları, dünyanın en büyük yer altı şehri, Nevşehir’in altındaki Derinkuyu.
Projeyi günümüz ve yakın gelecekte gelişmesi beklenen teknolojiler üzerine kurgulayan ekip, tasarımları geliştikçe günümüz teknolojisi ile ne kadar ileri gidilebileceğini gördü, insanlık olarak bunu neden başaramadığımızı, elimizdeki imkanları nasıl değerlendirdiğimizi sorguladılar.
Proje sürecinde Koç Okulu’nun ve öğretmenlerinin desteğinin hep yanlarında olmasından çok mutlu olduklarını ve başarılarının ardında bu desteği hep hissettiklerini anlatan öğrenciler, önümüzdeki yıllarda yarışmaya okuldan başka öğrencilerin de katılabilmesi için ayrıca NASA kulübü açtılar. Koç Okulu’nda tüm Lise Ders Dışı Etkinlikler öğrenciler önderliğinde başlatılır ve sürdürülür: tasarılan tüm etkinlik ve kulüpler için danışman öğretmen bulma, okul saatleri içinde veya sonrasında toplanma saati belirleme ve sürdürülebilirliğini sağlama gibi sorumluluklar tamamen öğrencilerdedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'