Kim Korkar Java'dan?
Yazar Alper Akalın, Türkiye'deki bilgisayar bölümlerinde öğrencilerin, açık kaynak ortamları yerine lisanslı ürünlere yönlendirilmesini doğru bulmadığını belirterek, bu yöntemin yazılım geliştiriciler, genel olarak Türkiye için dışarı ödenen fatura anlamına geldiğini bildirdi.
Akalın, "Kim Korkar Java'dan?" isimli kitabı ile ilgili, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
"Kitabımı bazı kızgınlıklarımın sonucunda yazdım diyebilirim. Bunların bir kısmını üniversitelerimizin eğitim metodolojisi bir kısmı ise yerli yabancı kaynakların konuları anlatış şekli olarak ifade edebilirim" diyen Akalın, şöyle konuştu:
"Üniversitelerimizin bilgisayar ve yazılım ile ilgili bölümlerinin verdiği eğitimlerde yazılım geliştirici adaylarını ve ülke ekonomisini düşünmeden açık kaynak ortamlar yerine lisanslı ürünlere yönelmelerini hiç doğru bulmuyorum. Bu yöntem geliştirici adaylarının eğitimlerinin başlangıç döneminde başlayan lisans bedeli ödeme süreçleri yaptıkları projeler süresince devam etmekte, proje büyüdükçe ilgili lisans faturaları geliştirici-kullanıcı en nihayetinde ülkemiz için kabarmaktadır.
Java öğrenim sürecimde kendi yaşadığım sıkıntıları göz önünde bulundurarak herhangi bir programlama diline ait kitapta ya da Java kitaplarında gördüğüm temel sorun örnek yetersizliği ya da örnek karmaşasıdır. Birbiri ile ilgili konular anlatılırken aynı örnek üzerinde geliştirme yapılarak anlatım yöntemi en yaygın olan ve verimli olandır. Ancak yerli- yabancı yayın gözetmeksizin birçoğunda kitap başında başlanan bir örneğe kitap sonuna kadar devam edilmekte, örnek geliştirildikçe, tam anlatılmak yerine şu komut satırı şöyle değiştirilmeli, şuradaki satır böyleydi gibi ifadeler oldukça can sıkmaktadır. Hedef ilgili programlama diline yeni başlayan kişilere bir şeyler anlatmak iken bu tip ifadeler ile geçmişe dönük kod takibi yaptırılarak adaylar bunaltılmaktadır. Bu tip kitapları okurken kendi kendime 'Alper yol yakınken dön' dediğim zamanlar çok olmuştur. Bu duygular içerisinde Java'yı; belkide türünün ilk örneği olarak IDE-Yazılım Geliştirme Ortamı içerisinde örnekler üzerinden yazmaya başladım."
Kitabında her bir konuya ait her ayrıntıyı, örnek üzerinden anlatmaya çalıştığını belirten Akalın, örnekleri oluştururken neler yapılacağını basit algoritmalar içerisinde vererek ve her komut satırının örnek içerisinde ne işi yapacağını özellikle anlatarak çeşitlendirdiğini kaydetti.
Akalın, "Yani her bir örneğin her bir satırını açıkladım ve her bir konu ayrıntısına ilişkin örneği tekrarda olsa baştan yazdım. Böylece geliştirici adaylarının kod takibinde yanında olmaya çalıştım. Bu durumu yazılımcıların diliyle ifade edersem; kitabım 188 örnek-sınıftan oluşan Kim Korkar Java'dan isimli projemin dökümantasyonudur" dedi.
Java'nın tüm işletim sistemlerinden bağımsız olarak geliştirilebileceğini ifade eden Akalın, şöyle devam etti:
"Bu haliyle kitabım yazılımdan hiç anlamayan ve yazılım deryasına atılmak isteyen adaylar ile herhangi bir yazılım dili ile uğraşmış ve Java'nın enfes kokusunun büyüsüne kapılıp Java ile yazılım geliştirmek isteyen her geliştirici adayına yardımcı olabilir düşüncesindeyim. Aslında bu kitap iki aşamalı olan planımın ilk ayağıdır da denilebilir. Bu aşamada çekirdek Java;yı ya da temel gereksinimleri anlatmaya çalıştım. İkinci aşamada ise geliştirici adaylarına enterprise bir Java projesi nasıl oluşturulur, yardımcı framework;ler bu projeye nasıl eklenir ve tasarım mimarilerini anlatmaya çalışacağım. İkinci aşama-ikinci kitap en iyi tahminle 2012 ortasında fırından çıkacaktır. Orada hayali bir proje oluşturup geliştirerek yine proje-örnek üzerinden geliştiricilerin karşısında olmayı umuyorum."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!