hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaçak telefon satışları artıyor

    Kaçak telefon satışları artıyor
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Son birkaç yıldır akıllı telefon pazarındaki fiyat skalası hayli yukarılara çekilmiş durumda. Özellikle geçtiğimiz yıl ince çerçeveli tasarım çizgisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, fiyatlarda önemli oranda arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son 2 yılda akıllı telefon fiyatlarında muazzam bir artış oldu. Bu artış ülkemizdeki döviz kuru ve vergiler ile birlikte kaçak telefon satışlarını da arttırdı. İşte ülkemizdeki akıllı telefon pazarının görünmeyen yüzü.

    Genel olarak baktığımız zaman, yeni modellerini 600 – 700 dolar bandından satışa sunan Apple, yeni tasarım çizgisine sahip modeli iPhone X için 999 dolar talep etmişti. Aynı şekilde Infinity Display çizgisine geçiş yapan Samsung da fiyatlarını önemli ölçüde arttırmıştı.

    Bu fiyat artışlarının üzerine ülkemizdeki döviz kuru ve vergileri de eklediğimizde ortaya son derece uçuk rakamlar çıkabiliyor. Doğal olarak böylesine bir tablo da kaçak telefon satışlarını tetikliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaçak telefon ne demek?

    Öncelikli olarak şu soruya açıklık getirmemiz gerekiyor. Kaçak telefon ne demek? Bu telefonların, ülkemizde 2 yıl üretici ya da ithalatçı garantili olarak satılan modellerden ne farkı var?

    Aslında temel olarak bu telefonların donanım yönünden ülkemizde satılan cihazlardan bir farkı bulunmuyor. Aradaki tek fark bu telefonların ülkeye kaçak yollarla sokulmuş olması. Doğal olarak kaçak yollarla sokulduğu için herhangi bir vergi yükümlülüğü de getirmiyor.

    Kısacası satın aldığınız kaçak telefon, yüzde 25’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV ve yüzde 6’lık TRT Payı’ndan muaf oluyor.

    İşte tam olarak da bu sebeplerden ötürü kaçak telefonların fiyatı, ülkemizde garantili olarak satılan telefonlardan çok daha ucuz. Örneğin, iPhone X Türkiye’de ilk olarak 6.099TL’den satışa sunulduğunda, kaçak iPhone X fiyatı 4500TL dolaylarındaydı.

    Kaçak telefonlar sorun çıkarır mı?

    Peki gelelim asıl sorunsala. Pek çok insan kaçak telefon satın alırken ikilemde kalır. Sonuçta aldığınız telefon kaçak olduğu için hiç bir garantisi yok. Yani telefonun başına birşey geldiğinde mecbur tamir ücretini kendi cebinizden karşılamanız gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üstelik bu kadarla da sınırlı değil. Aldığınız kaçak telefonun, Türkiye’de 6 aylık kullanım izni bulunuyor. Yani sıfır aldığınız bir telefona, sim kartı taktığınız andan itibaren yalnızca 6 aylık süreniz var. Sonrasında ise telefon görüşmelere kapatılıyor. Peki bunu engellemek için ne yapmak gerekir?

    Cevap son derece basit. Önünüzde 2 farklı seçenek var. İlk olarak telefonu bir pasaporta kayıt ettirebilirsiniz. Bu durumda pasaport size aitse 100TL gibi bir masrafınız olacaktır. Eğer pasaportunuz yoksa, internet üzerinde 200TL civarına pasaportunu kiralayanlar var. Bu durumda masrafınız 300TL’yi bulacaktır.

    İkinci yol ise EMEI klonlama. Tabi bu hemen her modelde olmuyor. Örneğin iPhone modellerinde böyle bir durum söz konusu değil. Genel itibariyle Android cihazlarının pek çoğunda EMEI kopyalanabiliyor. Elbette bu yöntem de telefonu sorunsuz kullanmanız için tam anlamıyla yeterli olmayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaçak telefon alınır mı?

    Şimdi, asıl sorumuza gelelim. Kaçak akıllı telefon alınır mı? Dürüst olmak gerekirse, kaçak telefon almak kullanıcı açısından risk oluşturan bir durum. Dolayısıyla kaçak telefon almak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Peki bu riskler ne?

    Örneğin EMEI klonlama yaptığınızda, telefonunuza eski bir telefon EMEI’si klonlandığı için 3G ve LTE tarafında sorunlar çıkabiliyor. Misal, 3310 EMEI numarası attığınız bir telefonda 3G ve LTE kullanımında sıkıntı yaşayabilirsiniz.

    Peki EMEI klonlama yerine pasaport kaydı yaparsanız ne olur? Açıkçası pasaport size aitse bir sorun yok. Fakat internette tanımadığınız birinden kiralarsanız bazı pürüzler ortaya çıkabiliyor. Örneğin pasaportu kiralayan kişi, sonradan bu pasaporta başka bir telefon kaydettirebiliyor. Bu durumda sizin telefonunuz kayıt dışı kalıyor. Dolayısıyla verdiğiniz para da boşa gitmiş oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak kaçak telefon fiyatları son derece uygun gibi görünse de bariz riskler içeriyor. Ne derler bilirsiniz. Dimyat’a pirince giderken, eldeki bulgurdan olmak da var.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow