hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaçak telefon fiyatları yerlileri geçti

    Kaçak telefon fiyatları yerlileri geçti
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Bu telefonu 2016’da kaçak olarak almak isteseydiniz ödeyeceğini rakam maksimum 6000 TL olurdu. Şimdi ise zaten satıcının kar marjını koymadan karşımıza çıkan tutar 6000 TL’nin üzerinde oluyor. Dolayısıyla kar marjı ile birlikte kaçak telefonla, yerli Türkiye garantili telefon aynı fiyata gelmiş oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2016 yılında yurt dışından getirilen bir telefonun ülke sınırları içerisinde kullanılabilmesi için istenilen kayıt ücreti 150 TL civarındaydı. Bu da ülkemizde satılan telefonlarla, yurt dışındaki telefonlar arasında fiyat uçurumu olmasına zemin hazırlıyordu.

    Örneğin şu anda iPhone 11 ABD’de 700 dolardan satılıyor. Bu da güncel kurlarla 4100TL civarında bir meblağa denk düşüyor. Telefonun ülkemizdeki satış fiyatı ise 7000 TL civarında. Apple 7300 TL’den satsa da pek çok telefoncuda Apple Türkiye garantili aynı telefon 7000 TL’den satılmakta.

    Kaçak telefon fiyatları arttı

    Zaten normal şartlarda 2 yıl Apple garantili iPhone 11’i 7000TL bandından satan mağazalar mevcut. Peki kim, 2 yıl Apple Türkiye garantili bir cihaz dururken, aynı paraya kaçak telefon satın alır? Kimse.

    Ülkemizde ithalatçılar vasıtasıyla getirtilip satılan Çinli akıllı telefonların fiyatları bile bir anda 2000TL bandını geçti. Dolayısıyla, ucuz telefon devri şimdilik kapandı diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki bu durumdan en çok zarar edenler kimler oldu? Elbette ülke dışından kaçak olarak telefon getirip satan insanlar. Normal şartlarda dolar kuru 4TL seviyelerindeyken, iPhone 11’i 4000TL’ye getirtip, 5500 – 6500TL arasında fiyatlardan satarak muazzam bir kar elde ediyorlardı. Bu durum diğer marka telefonlarda da bu şekilde işliyordu. Fakat kurun artması, bu yasal olmayan düzeni de ortadan kaldırmış oldu.

    Genel olarak bakıldığında, kaçak telefonların özellikle Güney Doğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Burada bulunan sınır kapılarından geçen vatandaşlar, getirdikleri kaçak telefon ve elektronik aletleri yurt içinde normale nazaran daha uygun fiyatlardan satıyorlardı.

    Böylece normalde devletin kasasına girmesi gereken yüzde 25’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV ve yüzde 6’lık TRT Payı da buhar olup uçuyordu.

    Bu yasal olmayan durum, çoğu zaman kullanıcıları zor durumda bıraktığı gibi aynı şekilde ülke ekonomisine de zarar veriyordu.

    Kaçakçılar ülke dışından aldıkları telefonları döviz üzerinden satın aldıkları için döviz artışıyla işleyen çarkları da bozulmuş oldu.

    Kaçak telefonlar fiyatları artık daha pahalı

    Az önce de belirttiğimiz üzere, normalde kaçak telefonlar yurt içinde 2 sene garantili olarak satılan telefonlara oranla yüzde 15 – 20 oranında daha ucuz oluyordu. Fakat kurun ve kayıt ücretinin artması aradaki bu farkın da kapanmasına neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğal olarak artık Türkiye’de kaçak telefon devri kapandı diyebiliriz. En azından günümüz parametreleri ile kaçak telefon işi pek de akıl karı görünmüyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow