İşte bilgisayarların kısa tarihi
Bilgisayarların kısa tarihi ile insan yaşantısını, dünyanın işleyişini kökünden değiştiren bu cihazların geçmişine bir yolculuk yapıyoruz. Odalara sığmayan devasa boyutlardan cebimize girecek kadar küçülen, günlük işlerden karmaşık bilimsel işlemlere kadar her işte kullanılan bilgisayarların bugüne nasıl geldiğini adım adım birlikte görelim.
II. Dünya Savaşı'yla ilgili okullarda öğretilmeyen 21 şaşırtıcı gerçek
Fenerbahçe Müzesi'nde şoke eden hırsızlık...
Gerçek anlamda ortaya çıkmalarının üzerinden henüz 100 yıl bile geçmemiş olsa da bilgisayarların dünyanın işleyişini kökünden değiştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilgisayarların kısa tarihi boyunca yaşanan gelişmeler bugünümüzü şekillendiriyor. Öyle ki artık bilgisayarların olmadığı bir dünyayı düşleyemiyoruz bile. İş dünyasının neredeyse tamamı bilgisayarlar üzerinden yürüyor. Her şey bundan 50 yıl öncesine göre çok daha hızlı, bilgi her zamankinden çok daha erişilebilir durumda. Bunların hepsi bilgisayarlar sayesinde oluyor. Sadece iş değil, insanların eğlence ve iletişim biçimleri de bilgisayarlar tarafından şekillendiriliyor. "Akıllı" dediğimiz telefonların her biri aslında küçük birer cep bilgisayarı ve artık hayatımızın her anında yanımızdalar.
İnsanoğlu için vazgeçilmez hale gelen bilgisayarların kısa tarihi içinde bir gezintiye çıkalım istedik. Birçok teknolojinin ilk çıkış noktası olan savaş, bilgisayarların da evrimini hızlandıran bir olgu oldu. İkinci Dünya Savaşı döneminde ortaya çıkan ilk örneklerden günümüze kadar kat edilen mesafeyi bilgisayarların kısa tarihi ile gözlerinizin önüne seriyoruz. Tonlarca ağırlıkta ve oda boyutundaki ilk bilgisayarların hikayesini 100 gram ağırlığında ve cebinize sığan akıllı telefonunuzdan okursanız, enteresan hislere kapılacağınızdan eminiz. Diğer cihazlar için de benzer durumlar söz konusu elbette.
ENIAC, 1946
Kendinden önce bazı örnekler olsa da bildiğimiz anlamda bilgisayarların atası olarak ENIAC (Electronic Numerial Integrator and Computer) gösteriliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılmak üzere geliştirilen fakat ancak savaş bittikten bir sene sonra tamamlanabilen ENIAC, 40 ayrı 2,5 metre uzunluğunda rafı ve 18 bin adet tüpüyle balistik mermi yollarını hesaplamak için kullanılıyordu.
SAGE, 1954
Askeri ihtiyaçların bilgisayar teknolojisini hızlandırdığını söylemiştik. SAGE (Semi Automatic Ground Enviroment) de ABD Hava Kuvvetleri'nin radar verilerini canlı olarak toplaması için geliştirilmişti. Bu kadar önemli bir görevi olan SAGE ona göre de ağırdı. Cihazın ağırlığı tam 300 tondu.
NEAC 2203, 1960
Nippon Electric Company (NEC) tarafından üretilen NEAC 2203, Japonların ürettiği ilk transistörlü bilgisayarlardandı. Cihaz bilimsel araştırmalar ve mühendislik için hesaplamalarda kullanılıyordu.
IBM System/360, 1964
Farklı ölçeklerde, iş amaçlı olanlardan bilimsel olanlara kadar birçok farklı uygulamayı çalıştırabilen ilk bilgisayar IBM System/360'tı. Daha önceki örneklere göre çok daha kolay bir şekilde ölçeklendirilebilen IBM System/360'ın üst seviye modelleri NASA'nın Apollo görevlerinde kullanıldı.
CDC 6600, 1964
Kendi zamanının en hızlı bilgisayarı Control Data Corporation (CDC) 6600, bilgisayar tarihinin en büyük mühendislerinden Seymour Cray tarafından tasarlandı. CDC 6600, Cray'in 1969'ta tasarladığı yeni bilgisayara kadar en hızlı olma unvanını kimseye bırakmadı. Cray imzası hala dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının üzerinde yer alıyor.
DEC PDP-8, 1965
Ticari olarak başarı yakalayan ilk mini bilgisayar olan, Digital Equipment Corporation'ın PDP-8 adlı modeli toplam 50 bin adet satmayı başarmıştı.
Kenbak-1, 1971
Genellikle dünyanın ilk kişisel bilgisayarı olarak nitelendirilen Kenbak-1, ticari açıdan ise tam bir felaketti. Sadece birkaç düzine satılabilen bu ürünün eğitim amaçlı kullanılması hedeflenmişti.
Apple efsanesinin doğuşu bu garip görünümlü bilgisayarla oldu. Steve Wozniak kendi tasarladığı ve ürettiği bu cihazı ilk olarak HP'deki patronlarına gösterdi. HP yöneticileri tarafından reddedilen Wozniak, arkadaşı Steve Jobs'un yardımıyla Apple I'den 50 adet satmayı başardı. Satış rakamı olarak etkileyici olmasa da Apple I, kendinden sonra gelen ve büyük başarı yakalayan Apple II'nin önünü açtı.
IBM Personal Computer, 1981
Bağımsız klavyesi, yazıcısı ve monitörüyle IBM PC, kişisel bilgisayarları sadece bazı meraklıların kullandığı bir cihaz olmaktan çıkarıp, daha geniş kitlelere yayan ürün oldu. IBM PC'nin gösterdiği büyük başarı birçok başka bilgisayar markasının ortaya çıkmasını sağladı.
Osborne 1 Portable Computer, 1981
Ticari olarak satışa çıkan ilk taşınabilir bilgisayar Osborne 1, bugünkü dizüstü bilgisayarların atası sayılabilir. Yaklaşık 11 kg ağırlığındaki ürün, çok fazla "taşınabilir" olmasa da türünün ilk örneklerinden olduğu için iyi satış rakamlarına ulaşmıştı.
Commodore 64, 1982
Yaşı 40'a yaklaşmış kişiler için çok özel bir yere sahiptir Commodore 64. Bilgisayarların evlere girmesini sağlayan model olarak tarihe geçen Commodore 64, adını 64 KB'lık RAM'inden alıyordu. Yaklaşık 17 milyon adetle Guiness Rekorlar Kitabı'na adını en çok satan bilgisayar modeli olarak yazdıran Commodore 64, bilgisayar oyunlarının da gelişmesine ön ayak oldu.
Deep Blue, 1997
1980'li yıllarda start verilen Depp Blue projesi, bilgisayarların paralel işlemciler kullanarak karmaşık sorunları çözebilmesi amacını taşıyordu. Deep Blue'nun yeteneklerini test ettiği alan ise satrançtı. Deep Blue, 6 maçın sonunda dünya şampiyonu Garry Kasparov'u yenerek belki de yeni bir dönemin başladığını ilan ediyordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!