Türkiye e-ticaretinin 5 gerçeği
Accel Partners’a bir kaç önce katılan Philipper Botteri, Türkiye e-ticaretinin 5 gerçeğini Webrazzi Summit 2012 katılımcılarına anlattı.
Accel CNN TÜRK'ün medya sponsorluğunu yaptığı etkinlikte birkaç yüz bin dolardan on-yüz milyon dolarlara kadar yatırım yapıyor. Facebook, Angry Birds, Groupon, Dropbox, Etsy, Kayak, Baidu ve bir çok büyük girişim Accel’in portföyünde.
Sıradaki ülke ise Türkiye. Peki Türkiye’nin sıcak kategorisi e-ticaret pazarında nelere dikkat etmek lazım?
1. ” Mee too” is not enough
Botteri “Türkiye’de iyi bir yerde dükkan açarsam yenilerinin beni takip edeceğini söylediler. Türkiye’de Groupon modelinin çok fazla örneği çıktı ama bu durum herkesin başarılı olmasını engelleyecek bir durum haline geldi. Kar marjları pazardaki rekabeti gösterir. Fiyat üzerinden rekabet yapıyorsanız ve fiyatlar aynıysa kar marjı düşer ve farklılaşmanız gerekir.”
2. eCommerce is not a cheap journey: be prepared!
E-ticaret ucuz bir iş değil. Gilt’in sermayesi 174 milyonun üzerinde, Zappos’un bile 45 milyon dolar. Satışa başlamadan önce envanterinizi oluşturmalısınız. İkinci şey ise altyapı ve lojistik ağı. Bunlara dikkat etmek lazım ki bu da nakit akışına yansır.
Ayrıca pazarlama bütçenizi nasıl harcayacağınızı, hatta her kuruşunuzu düşünmelisiniz.
3. Run your business with numbers
Başarının yolu her şeyi ölçmekten geçer. Bu ölçümler; site verileri, müşteri verileri ve finansal veriler olarak 3′e ayrılabilir. Bunların da alt dalları vardır ve bu rakamları iyi bilmeniz ve ölçmeniz gerekir. Rakamlara odaklanın.
4. Build your brand by focusing on user exprerience
Ne kadar çok direkt trafiğiniz varsa müşteri kazanmak için o kadar az para harcarsınız. Bu da daha karlı bir marka yaratabilmenizi sağlar. Bunun anahtarı da müşteri deneyimini üst seviyede tutmak önemlidir. En iyi ürünleri seçmek, sosyal etkileşim, hızlı ve doğru teslimat, farklı ödeme sistemleri sunmak bu konuda dikkate alınması gereken noktalardan bazıları.
5. Mobile will be bigger than you think
Mobilin geleceği sizi düşündüğünüzden daha fazla etkileyecek. ABD ve Avrupa’da mobil trafiğin oranı dikkat çekici oranda artıyor. Türkiye’de de bu durum gerçekleşecek. Mobil telefon yaygınlığının 2014 ile yüzde 100′ü geçmesi bekleniyor, şu anda akıllı telefon yaygınlığı bu pazarlarda yüzde 25 civarında.