hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Facebook'un kullanım kılavuzu

    Facebookun kullanım kılavuzu
    expand

    Facebook’un güvenlikten sorumlu direktörü 100’den fazla ülke katıldığı ''Güvenli İnternet Günü'' kapsamında, ailelere ve gençlere internette güvenlik konusunda ipuçları verdi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anlaşmaya varın

    Facebook’un Güvenlikten Sorumlu Global Direktörü Antigone Davis’in ailelere tavsiyelerinden ilki ebevyn olarak gerçek hayatta kullandığınız yöntemlerin internet için de geçerli olduğunu unutmamak.

    Çocuğunuzun aranızda vardığınız bir anlaşmaya daha iyi uyum sağladığını görüyorsanız, iki tarafın da kabul edeceği bir anlaşmaya varın.  Çocuğunuza ilk kez bir mobil cihaz aldığınızda ona temel kuralları öğretin.

    Çocuklar "söylediğinizi değil yaptığınızı yapar"

    İyi bir örnek olmaya çalışın. Çocuğunuz için sosyal medyada veya internette bir zaman sınırı belirliyorsanız (örneğin, akşam 10’dan sonra mesaj atmak yok gibi) aynı davranışı sergileyerek örnek olmanız büyük bir fark yaratacaktır. Çocuğunuzun internette medeni bir şekilde davranmasını istiyorsanız, ona gönderdiğiniz mesajlarda medeni davranma ve saygılı olma konularında örnek olun. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her yerden takip edin

    Verilere göre, ebeveynlerin çocukları sosyal medyayı kullanmaya başlar başlamaz onlarla internette iletişime geçmeleri çok önemli. Yani eğer çocuğunuz Facebook’a katılır katılmaz onunla arkadaş olduysanız veya Instagram’a kaydolduğunda hemen takip etmeye başladıysanız doğru yoldasınız.

    Beklediğinizde, iletişime geçmek daha da zorlaşır. Gerçek hayatta da olduğu gibi,  internet ortamında da böyle bir zeminin erken aşamalarda oluşturulması önemli.

    Önemli anları kaçırmayın

    Bu konuşmaların doğal olarak yapılabileceği pek çok zaman vardır. Örneğin çocuğunuzun ilk cep telefonunu alması (temel kuralların belirlenmesi için iyi bir zamandır), 13 yaşına basarak Facebook’u, Instagram’ı ve diğer sosyal medya servislerini kullanabilecek yaşa gelmesi veya sürücü ehliyeti alması (mesajlaşmaya değil arabayı sürmeye odaklanma konusunu konuşmak için iyi bir zamandır) gibi. 

    “Bana da öğret”

    Kendi Facebook hesabınızı açarken ona gizlilik ayarları hakkında sorular sorabilirsiniz. Çocuğunuz size bir şeyler öğretme fırsatından çok hoşlanacaktır. 

    Küçük çocuklar için ailelerin denetimi çok önemli ama Facebook’un güvenlikten sorumlu Global Direktörü Antigone Davis’in gençler için de, internette güvenli olabilmek için önerileri var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paylaşmadan önce düşünün

    Söylediklerinizin birini gerçekten incitebileceğini veya başınızı derde sokabileceğini unutmayın. Davis bunun için Facebook kullanıcılarının “İnsanların beni böyle mi görmesini istiyorum? Birisi bunu kullanarak bana zarar verebilir veya itibarımı zedeleyebilir mi? Bunu başka insanlarla paylaşırlarsa üzülür müyüm? Bunu paylaşırsam olabilecek en kötü şey nedir?” gibi sorulara herhangi bir paylaşım yapmadan önce cevap vermelerinin iyi bir yöntem olduğunu söylüyor.

    Ayrıca yorumlar, notlar veya görüntülü sohbetler dahil, paylaştığınız tüm bilgilerin istemediğiniz şekilde paylaşılma olasılığı olduğunu da unutmayın. Paylaşımda bulunmadan önce, kendinize şunu sorun: Bu içerik, okulumdaki arkadaşlarım ve öğretmenlerimle veya gelecekteki işverenimle paylaşılsaydı sorun olur muydu?

    Kiminle konuşuyorsunuz

    Facebook’ta bir gönderi, bir fotoğraf veya bir bağlantı paylaştığınızda bunu tam olarak kimlerin görebileceğini ve arkadaşlarınızı seçebilirsiniz. Yalnızca tanıdığınız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmelisiniz. Profilinizde incitici veya kötü amaçlı mesajlar ya da gönderiler almanız durumundaysa kişiyi arkadaşlıktan çıkarabilir veya engelleyebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katkıda bulunun

    Facebook’ta gördüğünü kötü niyetli bir içeriği her zaman şikayet edebilirsiniz. Facebook kullanıcıları Topluluk Standartları’na uymayı kabul eder. Örneğin Facebook’ta nefret söylemi, şiddet görüntüleri ve zorbalığa izin verilmez ve şikayet edildiklerinde bu tür içerikleri kaldırılır. Uygun olmayan sayfaları, grupları, etkinlikleri ve sahte veya taklit profilleri de şikayet edebilirsiniz. Şikayetlerin gizli tutulduğundan kimsenin şikayeti kimin yaptığını bilmeyeceği de özellikle belirtiliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow