En etkili internet konferansı Webrazzi Summit
Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2012 yapıldı.
CNN TÜRK'ün medya sponsorluğunu yaptığı Webrazzi Summit 2012'de konuşan Doğan Online Yönetim Kurulu üyesi Hanzade Doğan Boyner 2013'te kendi e-reader'larını çıkaracaklarını açıkladı.Boyner, Hepsiburada'nın Türkiye'nin en önemli perakendecilerinden biri olduğunu amaçlarının interneti büyütmek olduğunu söyledi.
Evmanya ve Altıncı Cadde'nin büyüme trendlerinin tahminlerinin çok üzerinde olduğunu belirten Boyner seri ilanlara çok önem verdiklerini de söyledi.
Boyner, Türkiye'nin büyüme hızının Rusya, Hindistan ve Çin ayarında gittiğini ancak pazar yapısının Avrupa gibi olduğunu söyledi.
Boyner, Hepsiburada'yı satmak gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek yatırımcılarla görüşmelerinin amacının Hepsiburada'ya değer katmak için olduğunu anlattı.
Banka kartları internet alışverişinde de kullanılabilecek
Bankalararası Kart Merkezi adına konuşan Soner Canko ise pazartesi gününden itibaren banka kartlarının da internet alışverişlerinde kullanılabileceğini söyledi.
Canko şöyle konuştu: "Pazartesi günü itibariyle ulusal anlamda ‘dual mesaj’ adlı bir sisteme geçilecek ve artık e-ticaret sitelerinin banka kartı kullanımından geri durmasın önüne geçilecek. Yani 90 milyona banka kart sayısı da e-ticarete katılabilecek."
Angry Birds'in büyük başarısı
Google'ın ilk çalışanlarından olan ve daha sonra Felicis Ventures'u kuran Aydın Şenkut Angry Birds'in 35 günde, TV'nin 50 yılda ulaştığı kullanıcı sayısına ulaştığını söyledi.
İnternet gazeteciliğiinde ve bankacılığında ABD'nin önünde olduğumuzu belirten Şenkut, Türkiye'de internet piyasasının 5 kat daha büyüme potansiyeli olduğunu belirtti.
Pinterest'in başarısının yeni trendleri yeni başarıları simgelediğini de belirten Aydın Şenkut, Apple'ın appstore'una bakıldığında Türkiye'de bankacılık app'lerinin önde olduğunu, TV'yle ilgili app'lerinde yaratıcı olduğunu belirtti. ABD'de ise sağlık ve eczanelerin app'lerine yoğun ilgi olduğunu Türkiye'de ise bunun eksik olduğunu söyledi.
Topun nerede olduğu değil nereye gideceği üzerine odaklandıklarını belirten Şenkut, Türkiye'deki fırsatları da anlattı.
Şenkut, tecrübeli kalifiye eleman yetiştirmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Şenkut, Facebook'ta çalışanların arasından 1500 kişinin Google'da çalıştığını, eğer Google olmasaydı, Facebook'un bu kadar tecrübeli eleman bulmakta zorlanacağını da sözlerine ekledi.
Şenkut son olarak havayolu şirketlerinden İstanbul'dan Silikon Vadisi'nin bulunduğu San Francisco'ya direkt uçuş yapmalarını istedi.
"Yakın ve Sıcak Pazarlar: MENA vs Türkiye" başlıklı oturum Arda Kutsal ve Nina Curley'in moderatörlüğünde yapıldı. Konuşmacılar ise Wamda'dan Habib Haddad, Yemeksepeti'den Nevzat Aydın ve ArabNet'ten Omar Christidis. Konuşmacılar Rusya ve Arap ülkeleri gibi Türkiye'ye yakın piyasaların özelliklerini anlattı.
Konuşmacılar Türkiye’nin MENA’ya nazaran daha önü açık bir pazar olduğunda hemfikir olduğunu paylaştı. Nevzat Aydın, MENA’daki KPI’lar ve müşteri davranışlarının Türkiye ile birbirine çok yakın olduğunu ve bu pazara odaklanacaklarını söyledi.
Brezilya vs. Türkiye
"Dünyanın En Sıcak İnternet Pazarları: Brezilya vs. Türkiye" başlıklı oturumun moderatörlüğünü Endeavor'dan Allen Kinsey Taylor yaptı. Konuşmacılar ise Redpoint e.ventures'ten Anders on Thees, Monashees Capital'dan Eric Acher, Earlybird Ventures'ten Cem Sertoğlu ve 212 Limited'den Numan Numan.
Eric Acher’in paylaşımlarına göre, bir dönem girişimciler Brezilya’da yatırımcılara pek güvenmiyordu. Monashess verdiği eğitimlerle bunu kırmaya çalışmış. Bir güven ortamı yaratmaya çalışmış. Girişimcilere saygılı davranarak onların değerli olduğunu söylemişler. Zaman içinde davranış değişiklikleri görülmüş ve yakınlaşmalar başlamış.
Türkiye internet pazarı, Brezilya’nın 2-3 sene önceki halinde. Son bir kaç yılda bu gelişmeler oluyor ama Türkiye’deki durum ne? Brezilya’ya mı gitmek lazım Türkiye’ye mi? Cem Sertoğlu bu soruyu cevapladı.
Cem Sertoğlu: “Acher’e katılıyorum. İki sene önce Türkiye’de girişimciler yatırımın ne olduğunu, koşulları bilmiyordu. Şimdi kendi koşullarıyla bize geliyorlar. Güven ve dürüstlük en önde gelen değer ancak bunun karşılıklı olması gerektiğini unutmamak lazım. Yatırımcılar olarak biz onların şirketi için en doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin çevresindeki bölge daha az gelişmiş durumda ve bu Brezilya’ya gitmekten daha iyi bir fırsat olduğunu gösteriyor.”
Acher ise duruma farklı açılardan bakılabileceğine dikkat çekti. Brezilya’daki yurtiçi pazarın Türkiye’den daha büyük olması vb. gibi nedenler.
Numan Numan ise doğru kişileri doğru işlerle harmanladıkça başarının kaçınılmaz olduğunu paylaştı.
Accel Partners'ten Philippe Botteri, "Türkiye E-Ticareti'nin 5 Gerçeği" başlıklı bir konuşma yaptı.
Shasta Ventures'ten Rob Coneybeer "IoT= Donanım Odaklı Girişim Fırsatları" başlıklı bir konuşma yaptı. Rob Coneybeer, donanımsal girişimciliğin öne çıkacağı bir döneme girildiğini, Türkiye’nin bu evrime hazır olmadığına inanmadığını ve cesur olmak gerektiğini söyleyerek Webrazzi Summit 2012 katılımcılarına etkili bir mesaj verdi.
GP Bullhound'dan Ali Dağlı, "İnternet dünyayı değiştirdi. Peki şimdi?" sorusunun yanıtını verdi.
eRepublik'ten Alexis Bonte "Neden Oyunlar Yeni Büyük İştir ve Neden Türkiye Anahtar Pazar?" sorusunu yanıtladı.
Dijital müzik nereye?
Spotify'den Axel Bringeus "Dijital Müziğin Geleceği"ni anlattı. Bringeus, "Gelecekte müzik her yerde ve her cihazdan erişilebilir olacak. Muhtemelen şu anda bildiğimizden farklı cihazlarla müzik dinleyeceğiz. Müzik sektörü 2001′de zirve yapmıştı ve sonra düşüşe geçti. Şimdi ise yeni bir yükseliş içinde. Dahası dijital müzik eğlence sektörünün en önemli değerlerinden biri olacak" diye konuştu.
Peak Games'ten Sidar Şahin "İki Yılda Global Bir Oyun Şirketi Olma"nın sırlarını anlattı.
Eski Techcrunch'lı Jason Kincaid, "New York ve San Francisco Girişimcilik Ekosistemini" anlattı.
Chartbeat'ten Tony Haile, "Gerçek Zamanlı Veriyi Doğru Şekilde Kullanma"nın yollarını anlattı.
Jolicloud'dan Tariq Krim "Cloud'da yaşamak" başlıklı sunumunu yaptı.
Yandex Türkiye'den Erhan Erdoğan, Türkiye internet dünyasına kuşbakışı baktı.
Yılda 500 milyon ciro yapan Gilt Group‘un kurucusu Alexis Maybank Webrazzi Summit 2012‘nin belki de en çok kazanan konuşmacılarından biriydi ve bunu nasıl başardıklarını anlattı.
Sıradaki Haber