İnternet ölçümünde dünya devine yerli rakip
Yerli girişimle hayata geçirilen "Hız Testi" Projesi, 4,5G teknolojisine geçilmesiyle gittikçe önem kazanan geniş bant internetin indirme ve yükleme hızlarının doğru ve güvenilir şekilde 30 saniye içerisinde ölçülmesini sağlıyor.
Her gün binlerce kişi tarafından yapılan hız testinden elde edilen mevcut verileri kendi sunucularıyla toplandıktan sonra kriterlere göre tasnif eden, geniş bant internet servis sağlayıcılarına veritabanı hizmeti sağlayan projeye, masaüstü ve taşınabilir bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlarla da kolayca erişilebiliyor.
"Hız Testi" Proje Koordinatörü Fatih Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hız testi ölçen sitelerin çoğunluğunun ABD kaynaklı yazılımlar vasıtasıyla hizmet verdiğini söyledi. Karakaş, yerli projelerinin internet tarayıcı tabanlı olması nedeniyle herhangi bir cihazdan bağlanıldığında hız testinin kolayca uygulandığını ifade ederek, "İsteyenler, arama motorundan direkt 'hız testi' yazarak ya da cep telefonları veya bilgisayarlarından anında ulaşabilirler. Ayrıca Flash Player tabanlı olmaması nedeniyle ek bir yazılım ya da program yüklemeye gerek kalmıyor. Bu da işleri kolaylaştırıyor." dedi.
Projede sosyal paylaşım sitesi Facebook'un da kullandığı bir yazılım diline yer verdiklerini dile getiren Karakaş, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kurdukları yüksek kapasiteli sunucular üzerinden hız testi yapıldığını belirtti.
Yabancı kaynaklı programlardan hız testi yapıldığında çok da sağlıklı bir sonuca ulaşılamayacağına dikkati çeken Karakaş, "Yabancı ülkelerden faaliyet gösteren siteler tam olarak doğru bir hız testi yapmanıza engel olacaktır. Diğer programların sunucuları çok yoğun olduğu için sağlıklı bir ölçüm yapılamayacaktır. Buna karşılık bizim sunucularımız ülkemizde olduğu için hızlı ve güvenilir sonuçlar ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Projenin desteklenmesi halinde hız testi uygulamasını daha da geliştirebileceklerini kaydeden Karakaş, Anadolu'nun her bölgesine veri merkezleri ile sunucular yerleştirmek istediklerini bildirdi.
Karakaş, dünyanın her yerinden hız testi yapılabildiğini aktararak, şöyle devam etti:
"Bu zamana kadar Türkiye, ABD, Almanya, Azerbaycan gibi ülkelerde yaklaşık 2 milyon hız testi yaptık. Hız testi uygulamamızı kullananlar daha çok bilgisayar başında zaman geçirenlerden oluşuyor. Oyun oynayan gençler, internetten bir şeyler indirirken sorun yaşayan insanlar anında hızının ne kadar düşük ya da yüksek olduğunu görebiliyor. Bunu yapmak kesinlikle bir ihtiyaçtan doğuyor. Bugün vatandaşların çağrı merkezlerinden en çok yakındıkları konu altyapı yetersizliğinden kaynaklı internet yavaşlaması. Müşteri hizmetlerindeki görevli de onlardan internet hızını soruyor. Vatandaşlar da arama motoru ya da direkt yazarak, internetten sitemizi buluyor. Böylece sonuçları görevliyle paylaşabiliyorlar. "
Özel bilgi talep edilmiyor
Kullanıcıların internet hızını test ederken hiçbir güvenlik zafiyeti yaşanmadığını vurgulayan Karakaş, bu sırada özel bilgilerin asla talep edilmediğini söyledi. Karakaş, işlemler sırasında kullanıcıya ait cihazın işletim sistemine, bölgesine ve servis sağlayıcısına ulaşabildiğini kaydetti.
Kullanıcılardan sağlanan verileri Türkiye'de faaliyet gösteren cep telefonu operatörlerinin ve internet sağlayıcılarının hizmetine sunmak istediklerini ifade eden Karakaş, "Bu nedenle, 'Hangi ülkeden, şehirden, kaç kişi hız testi yapmış, mobil ya da diğer cihazlardan mı yapılmış?' gibi verileri tasnif ederek, veri tabanımıza işliyoruz." diye konuştu.
Karakaş, vatandaşların, arama motorlarına "hız testi" yazarak ya da "www.hiztesti.com.tr" internet adresinden rahatlıkla ölçümleme yapılabileceğini, gelecek dönemde İOS ile Android marketlerde de yer almayı düşündüklerini söyledi. Kullanılan cihazın türüne göre internet hızının farklılaştığını, hücresel veya Wi-Fi bağlantısının kendi içinde bazı farklılıklar taşıdığını ifade eden Karakaş, elde edilen verilerin de buna göre tasnif edildiğini belirtti.
Karakaş, Türkiye'de bilişim sektörünün fırsatları içerisinde barındıran bir pazar olduğunu belirtti. Sektörün geliştirilmesi ve projelere daha çok destek olunması gerektiğine dikkati çeken Karakaş, "Şu anda projesi olan herkes bunu değerlendirmelidir. Ülkemizde birtakım 'start up' projeler destekleniyor. Çekirdek, kuluçka ve bilim merkezilerinde Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Bunları daha da genele yaymak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Girişimcilerin yol gösterilmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Karakaş, mevcut fikirlerin geliştirilmesi halinde Türkiye'ye katma değer sağlayacağını sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)